Glavni sadržaj
Europska građanska inicijativa

Videonatječaj

Natječaj ImagineEU

Zamislite promjenu koju želite vidjeti u Europskoj uniji!

Kako bi EU mogao biti još bolje mjesto za život? Europska građanska inicijativa omogućuje građanima Unije da iznesu konkretne ideje za propise EU-a. Natječaj ImagineEU potiče tinejdžere da razmišljaju o idejama koje bi jednog dana mogle postati tema europske građanske inicijative!

Jeste li nastavnik u srednjoj školi?
Teacher and students discussing in a classroom

Osnažite učenike da postanu pokretači promjena!

Potaknite učenike (na posljednjim dvjema godinama) da osnuju tim od najviše sedam članova i izrade kratki videozapis u kojem će predstaviti ideju za konkretna poboljšanja u EU-u. Pomagat ćete im u postupku prijave i pratiti ih na studijskom putovanju u Bruxelles ako pobijede. Natječaj ImagineEU učenicima pruža priliku da rade u timu i razviju korisne vještine kako bi bili aktivni građani te pritom uče o europskoj građanskoj inicijativi.

Kako biste učenicima pomogli da nauče više o demokratskom sudjelovanju u EU-u, možete koristiti komplet edukativnih materijala „Demokracija EU-a na djelu – Iznesite svoje mišljenje s pomoću europske građanske inicijative”. Komplet materijala obuhvaća komunikacijske vještine i vještine uvjeravanja te pruža savjete o tome kako izraditi svrhovit videozapis. Javno savjetovanje dostupno je na svim službenim jezicima EU-a.

Jeste li učenik na posljednje dvije godine srednjoškolskog obrazovanja?
Students in front of a video camera

Osnujte tim s najviše sedam učenika i predstavite svoju ideju u kratkom videozapisu! Uključite svojeg nastavnika, prijavite se na natječaj i, ako pobijedite, imat ćete priliku posjetiti Bruxelles i saznati više o tome kako se donose propisi EU-a! 

Natječaj ImagineEU pruža vam priliku da istaknete što bi se, prema vašem mišljenju, moglo poboljšati u vašoj zajednici ili zemlji te ući u zakonodavstvo u cijeloj Europskoj uniji. Izradite kratak videozapis u kojem ćete objasniti što treba promijeniti, predložite kako bi se to moglo učiniti i uvjerite druge da podrže vašu ideju.

Koji su uvjeti za sudjelovanje u natječaju?

Ovaj natječaj namijenjen je učenicima na posljednje dvije godine srednjoškolskog obrazovanja iz svih država članica EU-a. Uz nadzor nastavnika u njemu mogu sudjelovati timovi od najviše sedam učenika koji moraju prijaviti videozapis do 13. prosinca 2023.

Videozapisi koji ispunjavaju kriterije objavit će se na internetskoj stranici natječaja, a javno glasanje započet će do 20. prosinca 2023. Promovirajte svoj videozapis tako da pozovete prijatelje, obitelj i mrežu ljudi da podrže vašu ideju i glasaju za nju. Glasovi javnosti bit će jedan od čimbenika koje će žiri stručnjaka za europske građanske inicijative uzeti u obzir.

Ovaj se natječaj temelji na konceptu europske građanske inicijative, važnog instrumenta participativne demokracije u Uniji koji građanima omogućuje da aktivno sudjeluju u oblikovanju njezinih politika. Natječaj organizira Glavno tajništvo Europske komisije, SG.A.1 – Odjel za prioritete politike i program rada.

 

PRIJAVI SE (do 13. prosinca 2023.)

Nagrada

Tri pobjednička tima osvojit će studijsko putovanje u Bruxelles, središte Europske unije, od 21. do 23. ožujka 2024.

Tijekom putovanja vaš će se tim sastati s predstavnicima europskih institucija kako biste saznali više o donošenju politika i propisa EU-a te o načinima na koje se građani Unije mogu uključiti u europsku građansku inicijativu. 

Uvjeti za sudjelovanje

 • Tim bi se trebao sastojati od najviše sedam učenika iz iste škole (iz bilo koje države članice EU-a) na posljednje dvije godine srednjoškolskog obrazovanja.
 • Videozapis bi se trebao baviti temom iz jednog od područja nadležnosti Europske unije, kao što je slučaj s europskim građanskim inicijativama.
 • Videozapis ne bi trebalo biti dulji od tri minute. Videozapisi se mogu izraditi i prijaviti na bilo kojem službenom jeziku EU-a, uz transkript na engleskom jeziku.
 • Prijavu treba podnijeti nastavnik zadužen za nadzor, koji će učenike pratiti do Bruxellesa ako pobijede.
 • Nastavnik bi prvo trebao učitati videozapis na Vimeo ili YouTube, a zatim uključiti poveznicu u obrazac za prijavu.
 • Propisno ispunjeni i potpisani obrasci za suglasnost za svakog učenika koji se pojavljuje u videozapisu moraju se dostaviti u okviru prijave.

Kriteriji za odabir

Deset videozapisa s najvećim brojem glasova iz javnog glasanja dodatno će ocijeniti žiri na temelju sljedećih kriterija:

 • Relevantnost u pogledu europske građanske inicijative (0 – 25 bodova): Je li ideja iz videozapisa relevantna kao tema europske građanske inicijative?  
 • Jasnoća (0 – 50 bodova): Je li poruka jasna i sažeta? 
 • Kreativnost (0 – 25 bodova): Je li ideja originalna? Pristupa li tim ideji na zanimljiv način?

Vremenski okvir

Natječaj obuhvaća sljedeće faze:

 1. Podnošenje prijava
  16. listopada 2023. – 13. prosinca 2023.
 2. Javno glasanje
  20. prosinca 2023. – 28. siječnja 2024.
 3. Objava pobjednika
  do 20. veljače 2024.
 4. Nagrada (studijsko putovanje u Bruxelles)
  21. – 23. ožujka 2024.

Obrazac za prijavu

Promotivni materijali

Gotovi komunikacijski materijali za promidžbu natječaja ImagineEU dostupni su na 24 službena jezika EU-a.

Zainteresirani ste za učenje i suradnju?