Ugrás a fő tartalomra
Európai polgári kezdeményezés

Videópályázat

ImagineEU videópályázat

Gondolkodjon el arról, min szeretne változtatni az Európai Unióban!

Hogyan lehetne elérni, hogy az EU még élhetőbb hellyé váljon? Az európai polgári kezdeményezés intézménye révén az uniós polgárok EU-jogszabályokra irányuló konkrét elképzeléseket indítványozhatnak. Az ImagineEU videópályázat a tizenéveseknek szól, és lehetőséget ad nekik arra, hogy kigondoljanak olyan elképzeléseket, amelyek egy napon akár európai polgári kezdeményezés témájává is válhatnak.

Középiskolai tanárok figyelmébe
Teacher and students discussing in a classroom

Tegyen azért, hogy tanítványai a társadalom változást hozó tagjaivá váljanak!

Bátorítsa középiskolai tanulmányaik utolsó, illetve utolsó előtti évét végző tanulóit arra, hogy legfeljebb hétfős csapatokat alkotva gondolják ki, konkrétan min és hogyan lehetne javítani az EU-ban, majd készítsenek videót, melyben bemutatják elképzelésüket. Önnek segítenie kell nekik a jelentkezési eljárásban, illetve ha nyernek, vállalnia kell, hogy elkíséri őket a brüsszeli tanulmányi útra. Az ImagineEU videópályázatban részt vevő tanulók amellett, hogy megismerkednek az európai polgári kezdeményezés intézményével, alkalmat kapnak a csapatmunkára és elsajátíthatnak olyan készségeket, amelyek fontosak az aktív polgári szerepvállaláshoz.

Ha szeretné tanítványainak bemutatni, hogyan működik a demokratikus részvétel az Európai Unióban, figyelmébe ajánljuk a „Vegyél részt az EU demokratikus életében az európai polgári kezdeményezés segítségével” elnevezésű oktatási eszköztárat. Az eszköztár a kommunikációs és érvelési készségek fejlesztéséhez is támpontul szolgál, és tippeket ad hatásos videók készítéséhez. Az eszköz az EU összes hivatalos nyelvén rendelkezésre áll.

A középiskola utolsó két évfolyamába járó tanulók figyelmébe
Students in front of a video camera

Iskolatársaitokkal legfeljebb hétfős csapatot alkotva készítsetek rövid videót indítványotokról! Tanárotok segítségével nevezzetek be a versenybe – ha nyertek, ellátogathattok Brüsszelbe, ahol még többet tudhattok meg arról, hogyan születnek az uniós jogszabályok. 

Ragadjátok meg az alkalmat, amelyet az ImagineEU videópályázat kínál: hívjátok fel a figyelmet valamire, amin javítani lehetne a környezetetekben vagy a hazátokban, és ami akár uniós szintű jogszabály tárgya is lehetne. Készítsetek rövid videót arról, hogy szerintetek min kellene változtatni, hogyan lehetne ezt a változtatást megvalósítani, és nyerjetek meg másokat is az ügyeteknek!

Milyen követelményeknek kell megfelelniük azoknak, akik be akarnak nevezni a videópályázatra?

A videópályázaton az EU tagállamaiban működő középiskolák utolsó két évfolyamának tanulói vehetnek részt. Az érdeklődő diákok legfeljebb hétfős csapatokban, tanár felügyeletével vehetnek részt a videópályázaton, és 2023. december 13-ig nyújthatják be pályamunkájukat.

A követelményeknek megfelelő videókat feltöltjük a videópályázat honlapjára, legkésőbb 2023. december 20-án pedig indul a közönségszavazás! A csapatok kampányolhatnak videójuk mellett, felkérhetik barátaikat, családtagjaikat és ismerőseiket, hogy támogassák elképzelésüket, és szavazzanak rájuk. A közönségszavazás eredménye egyike lesz azoknak a szempontoknak, amelyeket az európai polgári kezdeményezés szakértőiből álló zsűri figyelembe fog venni a pályamunkák elbírálásakor.

Ez a videópályázat az európai polgári kezdeményezés koncepcióján alapul. Az európai polgári kezdeményezés az uniós részvételi demokrácia fontos eszköze: lehetővé teszi, hogy a polgárok aktívan részt vegyenek az uniós szakpolitikai döntéshozatalban. A videópályázatot az Európai Bizottság Főtitkárságának SG.A.1. egysége, a „Szakpolitikai prioritások és munkaprogram” egység szervezi.

Jutalomdíj

A három nyertes csapat 2024. március 21. és 23. között tanulmányi látogatáson vehet részt Brüsszelben, az Európai Unió szívében.

Az utazás során a nyertes csapatok találkozhatnak az európai intézmények képviselőivel, és bővebb ismereteket szerezhetnek az uniós szakpolitikák és jogszabályok kidolgozásáról, valamint arról, hogy az uniós polgárok hogyan vehetnek részt az európai polgári kezdeményezésben. 

Részvételi feltételek:

 • Minden egyes csapat legfeljebb hét – ugyanannak a középiskolának az utolsó két évfolyamába járó – tanulóból állhat. (Bármelyik uniós tagállamból lehet jelentkezni.)
 • A benyújtott videónak olyan témával kell foglalkoznia, amely kapcsolódik legalább egyhez az Európai Unió hatáskörébe tartozó területek közül – ez az európai polgári kezdeményezések esetében is követelmény.
 • A videó legfeljebb három perces lehet, és az EU bármely hivatalos nyelvén készülhet és benyújtható, de mellékelni kell hozzá angol nyelvű átiratot.
 • A pályázatot a felügyelő tanárnak kell benyújtania, akinek, ha nyer a csapat, el is kell kísérnie a diákokat Brüsszelbe.
 • A tanárnak először fel kell töltenie a videót a Vimeóra vagy a YouTube-ra, majd meg kell adnia a videóhoz vezető linket a jelentkezési űrlapon.
 • A videóban szereplő minden egyes tanuló részére megfelelően kitöltött és aláírt engedélyezési formanyomtatványt kell benyújtani a pályázati anyag részeként.

Odaítélési szempontok

A zsűri azt a 10 videót fogja értékelni, amelyik a közönségszavazáson a legtöbb voksot kapta. A zsűri a következő szempontokat veszi figyelembe a videók kiértékelésekor:

 • Mennyire lenne releváns európai polgári kezdeményezésként (0–25 pont): lehetne-e a videóban ismertetett elképzelés egy európai polgári kezdeményezés témája?  
 • Mennyire érthető (0–50 pont): világos és tömör-e az üzenet? 
 • Mennyire kreatív az elképzelés (0–25 pont): eredeti-e az ötlet, érdekfeszítően közelíti-e meg a csapat a témát?

Időrendi áttekintés

A videópályázat szakaszai:

 1. A pályázatok benyújtása
  2023. október 16-tól 2023. december 13-ig
 2. Közönségszavazás
  2023. december 20-tól 2024. január 28-ig
 3. Eredményhirdetés
  legkésőbb 2024. február 20-án
 4. Jutalomdíj (tanulmányút Brüsszelbe)
  2024. március 21. és 23. között

Jelentkezési űrlap

Promóciós anyagok

Ha szeretné népszerűsíteni az ImagineEU videópályázatot, vegye igénybe közvetlenül felhasználható kommunikációs segédanyagainkat, amelyek az EU mind a 24 hivatalos nyelvén rendelkezésre állnak.

Szeretne többet megtudni vagy közreműködni?