Direct naar de inhoud
Europees burgerinitiatief

Videowedstrijd

Wedstrijd ImagineEU

Welke verandering wil jij zien in de Europese Unie? 

De wedstrijd ImagineEU nodigde scholieren in de laatste twee jaar van de middelbare school uit om meer te leren over hoe ze actieve burgers in de EU kunnen zijn. Ze werden gevraagd om concrete ideeën voor een nog betere EU te verzinnen, die burgers in de hele EU ten goede kunnen komen – net als bij een Europees burgerinitiatief (EBI) wordt gedaan.  

De scholieren moesten hun creatieve ideeën in een korte video presenteren, in teams van maximaal zeven klasgenoten. Er werden meer dan 400 video’s ingestuurd. Het publiek kon stemmen op de 388 video’s die aan de wedstrijdregels voldeden. 

In de laatste fase beoordeelde een jury de 50 video’s met de meeste stemmen om de drie winnende teams te bepalen. 

BEKIJK DE WINNENDE VIDEO’S

Deze wedstrijd bouwt voort op het concept van het Europees burgerinitiatief (EBI), een belangrijk instrument voor participerende democratie in de EU, waardoor burgers actief deel kunnen nemen aan de beleidsvorming van de EU.  

Scholen konden de toolkit “EU-democratie in actie - Geef uw mening met het Europees burgerinitiatief” gebruiken om zich op de wedstrijd voor te bereiden. De toolkit is in alle officiële EU-talen beschikbaar en bestaat uit vier modulen met educatieve video’s en interactieve activiteiten over verschillende onderwerpen, van democratische participatie tot het EBI zelf.  

De wedstrijd wordt georganiseerd door de eenheid SG.A.1 “Beleidsprioriteiten en werkprogramma” van het secretariaat-generaal van de Europese Commissie. 

Prijs

De drie winnende teams mogen een studiereis maken naar Brussel, het kloppende hart van de Europese Unie, van 21 tot en met 23 maart 2024. 

Tijdens de reis krijgen de teams de mogelijkheid om vertegenwoordigers van de Europese instellingen te ontmoeten en om meer te leren over hoe EU-beleid en wetten gemaakt worden, en hoe EU-burgers kunnen meedoen aan het Europees burgerinitiatief.  

Jury

Een jury bestaande uit vertegenwoordigers van de EBI-gemeenschap beoordeelde de 50 video’s met de meeste stemmen en hielp bij het selecteren van de winnaars

Beoordelingscriteria

De vijftig video’s met de meeste stemmen van het publiek werden beoordeeld door een jury bestaande uit vijftien EBI-deskundigen van de EU-instellingen, nationale autoriteiten en maatschappelijke organisaties en jonge stagiairs van de Europese Commissie. De jury lette op de volgende criteria: 

 • EBI-relevantie (0-25 punten): Is het in de video gepresenteerde idee relevant als onderwerp voor een Europees burgerinitiatief?   
 • Duidelijkheid (0-50 punten): Is de boodschap duidelijk en beknopt?  
 • Creativiteit (0-25 punten): Is het idee origineel? Pakt het team het idee aan op een interessante manier? 

Regels en documenten

Alle regels en documenten zijn te vinden op de pagina Regels en documenten

Tijdlijn

Verloop van de wedstrijd:

 1. Inzending van de video’s
  16 oktober 2023 – 13 december 2023
 2. Publieksstemming
  20 december 2023 – 28 januari 2024
 3. Bekendmaking winnaars
  uiterlijk op 20 februari 2024
 4. Prijs (studiereis naar Brussel)
  21 – 23 maart 2024
Meer weten en samenwerken?