Direct naar de inhoud
Europees burgerinitiatief

Videowedstrijd

Wedstrijd ImagineEU

Welke verandering wil jij zien in de Europese Unie?

Hoe kan de Europese Unie een nog betere plek worden om in te wonen? Het Europees burgerinitiatief geeft EU-burgers de kans om met concrete ideeën voor EU-wetten te komen. De wedstrijd ImagineEU geeft tieners de kans om zulke ideeën te ontwikkelen, en wie weet groeien deze ooit uit tot een Europees burgerinitiatief!

Bent u leerkracht op een middelbare school?
Teacher and students discussing in a classroom

Geef uw leerlingen de kans om de EU te veranderen!

Help uw leerlingen (uit de twee hoogste klassen) met een team van maximaal zeven mensen een korte video te maken over hun idee voor concrete verbeteringen in de EU! U begeleidt hen tijdens de inschrijvingsprocedure en, als zij winnen, tijdens een studiereis naar Brussel. Scholieren leren in een team te werken en ontwikkelen nuttige vaardigheden om actieve burgers te worden. Tegelijkertijd leren ze wat een Europees burgerinitiatief precies is.

Voor lessen over democratische participatie in de EU kunt u de educatieve toolkit “EU-democratie in actie - Geef uw mening met het Europees burgerinitiatief” gebruiken. De toolkit gaat ook over communicatie- en overtuigingsvaardigheden en geeft tips over hoe de leerlingen een effectieve video kunnen maken. De toolkit is beschikbaar in alle officiële talen van de EU.

Ben jij scholier in de laatste twee jaar van de middelbare school?
Students in front of a video camera

Vorm een team van maximaal zeven scholieren en leg je idee uit in een korte videoBetrek je leerkracht bij het project en schrijf je in voor de wedstrijd – en als je wint, krijg je de kans om Brussel te bezoeken en meer te leren over hoe EU-wetten tot stand komen! 

De wedstrijd ImagineEU geeft jou de kans om aandacht te vestigen op iets dat volgens jou verbeterd kan worden in jouw gemeenschap of land en dat de hele Europese Unie als wet zou kunnen aannemen. Maak een korte video waarin je uitlegt wat veranderd moet worden en hoe, en probeer anderen te overtuigen van jouw idee.

Wat zijn de voorwaarden om aan de wedstrijd mee te doen?

Deze wedstrijd is bedoeld voor scholieren die in de laatste twee jaar van de middelbare school zitten, in alle EU-landen. Onder begeleiding van een leerkracht kunnen teams van maximaal zeven scholieren meedoen en hun video inzenden tot uiterlijk 13 december 2023.

Video’s die aan de voorwaarden voldoen, worden geüpload naar de webpagina van de wedstrijd en het publiek mag vanaf 20 december 2023 erop stemmen. Jouw team kan jullie video promoten door vrienden, vriendinnen, familie en bekenden te vragen om jouw idee te steunen en erop te stemmen. De stemmen van het publiek zullen één van de factoren zijn waar de jury van EBI-deskundigen rekening mee houdt.

Deze wedstrijd bouwt voort op het concept van het Europees burgerinitiatief (EBI), een belangrijk instrument voor participerende democratie in de EU, waardoor burgers actief deel kunnen nemen aan de beleidsvorming van de EU. De wedstrijd wordt georganiseerd door de eenheid SG.A.1 “Beleidsprioriteiten en werkprogramma” van het secretariaat-generaal van de Europese Commissie.

 

SCHRIJF JE HIER IN (tot 13 december 2023)

Prijs

De drie winnende teams krijgen een studiereis naar Brussel, het kloppende hart van de Europese Unie, van 21 tot en met 23 maart 2024.

Tijdens de reis krijgt jouw team de mogelijkheid om vertegenwoordigers van de Europese instellingen te ontmoeten en om meer te leren over hoe EU-beleid en wetten gemaakt worden en hoe EU-burgers kunnen meedoen aan het Europees burgerinitiatief. 

Toelatingsvoorwaarden

 • Elk team moet bestaan uit maximaal zeven scholieren die in de laatste twee jaar zitten van dezelfde middelbare school (in een EU-land).
 • Net als Europese burgerinitiatieven moet de video betrekking hebben op een onderwerp dat onder ten minste één van de bevoegdheidsgebieden van de Europese Commissie valt.
 • Elke video mag maximaal drie minuten duren en moet geproduceerd en ingezonden worden in een officiële EU-taal naar keuze; een transcript in het Engels moet meegezonden worden.
 • De inschrijving moet worden ingezonden door een begeleidende leerkracht, die de scholieren ook naar Brussel begeleidt als ze winnen.
 • De leerkracht moet de video eerst naar Vimeo of YouTube uploaden en dan de link invullen op het inschrijvingsformulier.
 • Voor elke scholier die in de video te zien is, moet een ingevuld en ondertekend toestemmingsformulier worden ingediend.

Beoordelingscriteria

De tien video’s met de meeste stemmen van het publiek worden door een jury beoordeeld op de volgende criteria:

 • EBI-relevantie (0-25 punten): Is het in de video gepresenteerde idee relevant als onderwerp voor een Europees burgerinitiatief?  
 • Duidelijkheid (0-50 punten): Is de boodschap duidelijk en beknopt? 
 • Creativiteit (0-25 punten): Is het idee origineel? Pakt het team het idee aan op een interessante manier?

Tijdschema

Verloop van de wedstrijd:

 1. Inschrijving
  16 oktober 2023 – 13 december 2023
 2. Publieksstemming
  20 december 2023 – 28 januari 2024
 3. Bekendmaking winnaars
  uiterlijk op 20 februari 2024
 4. Prijs (studiereis naar Brussel)
  21 – 23 maart 2024

Inschrijvingsformulier

Promotiemateriaal

Hier vind je kant-en-klaar communicatiemateriaal in alle EU-talen om de wedstrijd ImagineEU te promoten.

Meer weten en samenwerken?