Direct la conținutul principal
Inițiativa cetățenească europeană

Concurs de videoclipuri

Concursul ImagineEU

Imaginați-vă schimbările pe care vi le doriți în Uniunea Europeană! 

Concursul ImagineEU i-a provocat pe tinerii europeni din ultimii doi ani de învățământ secundar să afle mai multe despre cum să fie cetățeni activi în UE. Ei au fost invitați să găsească idei concrete care pot să îmbunătățească viața în UE și să aducă beneficii cetățenilor din toată Uniunea Europeană, așa cum o face Inițiativa cetățenească europeană (ICE).  

În grupuri de până la 7 colegi, elevii au putut să-și prezinte ideile creative într-un scurt videoclip. Am primit peste 400 de videoclipuri. Dintre acestea, 388 respectau regulamentul de concurs și au fost publicate și supuse votului publicului. 

În etapa finală, juriul a evaluat cele 50 de videoclipuri care au primit cele mai multe voturi, pentru a stabili cele trei echipe câștigătoare. 

URMĂRIȚI VIDEOCLIPURILE CÂȘTIGĂTOARE 

Concursul se bazează pe conceptul de Inițiativă cetățenească europeană (ICE), un instrument important al democrației participative în UE, care le permite cetățenilor să participe activ la procesul de elaborare a politicilor UE.  

Pentru a pregăti participanții pentru concurs, școlile au putut utiliza setul de instrumente „Democrația UE în acțiune – Exprimați-vă părerea prin Inițiativa cetățenească europeană”. Disponibil în toate limbile oficiale ale UE, acest set include 4 module cu videoclipuri educaționale și activități interactive pe subiecte diverse, de la participarea democratică la instrumentul ICE propriu-zis.  

Concursul este organizat de Secretariatul General al Comisiei Europene, unitatea SG.A.1 („Priorități politice și program de lucru”). 

Premiul

Cele trei echipe câștigătoare primesc o excursie de studiu la Bruxelles, în inima Uniunii Europene, în perioada 21-23 martie 2024. 

În timpul călătoriei, se vor putea întâlni cu reprezentanți ai instituțiilor europene pentru a afla mai concret cum sunt elaborate politicile și legislația UE și cum se pot implica cetățenii UE în Inițiativa cetățenească europeană.  

Juriul

Un juriu format din reprezentanți ai comunității ICE a evaluat cele 50 de videoclipuri care au primit cele mai multe voturi din partea publicului și a ajutat la selectarea câștigătorilor

Criterii pentru premiere

Cele 50 videoclipuri care au primit cel mai mare număr de voturi din partea publicului au fost evaluate de un juriu compus din reprezentanți ai comunității ICE, care reunește instituțiile UE, autorități naționale și organizații ale societății civile, precum și tineri stagiari din Comisia Europeană. Iată criteriile urmărite de juriu: 

 • Relevanța în raport cu ICE (0-25 puncte): Ideea videoclipului poate constitui subiectul unei inițiative cetățenești europene?   
 • Claritatea (0-50 puncte): Mesajul este clar și concis?  
 • Creativitatea (0-25 puncte): Ideea este originală? Echipa o abordează într-un mod interesant? 

Regulament și documente

Calendar

Etapele concursului:

 1. Depunerea candidaturilor
  16 octombrie 2023 – 13 decembrie 2023
 2. Votul publicului
  20 decembrie 2023 – 28 ianuarie 2024
 3. Anunțarea câștigătorilor
  Până pe 20 februarie 2024
 4. Premiul (vizita de studiu la Bruxelles)
  21-23 martie 2024
Doriți să descoperiți totul despre ICE și să comunicați despre instrument?