Direct la conținutul principal
Inițiativa cetățenească europeană

Pagina de pornire

Influențați mai mult politicile care vă afectează viața. Inițiativa cetățenească europeană este o modalitate unică de a vă implica în procesul de elaborare a politicilor UE, solicitându-i Comisiei Europene să propună noi acte legislative. Dacă o inițiativă obține 1 milion de semnături, Comisia decide ce măsuri să adopte. Cum funcționează pas cu pas
Dacă aveți în vedere lansarea unei inițiative, consultați Forumul inițiativei cetățenești europene pentru sfaturi juridice și practice.
Inițiativa cetățenească europeană: dreptul dumneavoastră în calitate de cetățean al UE

Actualitate

New initiative registered
  • 13/05/2024

A fost înregistrată o nouă inițiativă cetățenească: „Salvăm planeta prin trecerea de la impozitarea veniturilor salariale la impozitarea emisiilor de gaze cu efect de seră”

La 13 mai, Comisia a înregistrat o inițiativă cetățenească europeană intitulată „Salvăm planeta prin trecerea de la impozitarea veniturilor salariale la impozitarea emisiilor de gaze cu efect de seră”. Prin această inițiativă, cetățenii invită Comisia să consolideze pachetul „Pregătiți pentru 55” și sistemul UE de stabilire a prețului carbonului și să redistribuie o parte substanțială a veniturilor obținute din tarifarea carbonului către gospodăriile cu venituri mici, consolidând Fondul social pentru climă al UE și promovând înființarea unui „Club pentru climă” pentru țările care doresc să adopte un sistem mai robust de tarifare a carbonului.

Aceasta este cea de-a cincea inițiativă înregistrată în 2024. Organizatorii au la dispoziție șase luni pentru a începe colectarea semnăturilor. 

New initiative registered
  • 10/04/2024

S-a înregistrat o nouă inițiativă prin care se solicită sprijin financiar din partea UE pentru avorturi în condiții de siguranță și accesibile

Pe 10 aprilie, Comisia a înregistrat o inițiativă cetățenească europeană intitulată„ My Voice, My Choice: Pentru avorturi sigure și accesibile”. Inițiativa solicită Comisiei să prezinte o propunere de sprijin financiar acordat statelor membre care ar putea pune la dispoziție posibilitatea întreruperii de sarcină în condiții de siguranță pentru orice persoană din Europa care încă nu are acces la avort legal și în condiții de siguranță.

Aceasta este cea de-a patra inițiativă înregistrată în 2024. Organizatorii au la dispoziție șase luni pentru a începe colectarea semnăturilor. 

Photo of the three winning teams
  • 22/03/2024

Comisia decernează premiile câștigătorilor concursului de videoclipuri „ImagineEU”

Pe 21 martie 2024, liceenii câștigători ai concursului „ImagineEU” au fost onorați în cadrul unei ceremonii de decernare a premiilor la sediul Comisiei Europene din Bruxelles. Cele trei echipe câștigătoare din Franța, Italia și România au participat la o vizită de studiu de trei zile la instituțiile europene. Concursul video ImagineEU se bazează pe conceptul Inițiativei cetățenești europene și caută să le permită tinerilor cetățeni să influențeze politicile UE. Organizatorii au invitat liceeni de 16-18 ani din întreaga UE să creeze și să partajeze scurte videoclipuri în care să arate ce schimbări la nivel european ar putea îmbunătăți calitatea vieții în comunitățile lor. Urmăriți videoclipurile câștigătoare.

Doriți să descoperiți totul despre ICE și să comunicați despre instrument?