Aspecte generale
Inițiativa cetățenească europeană este instrumentul care vă permite, ca cetățeni europeni, să participați activ la elaborarea politicilor UE.
Dacă doriți ca UE să acționeze pe un anumit subiect, puteți crea o inițiativă cetățenească prin care să-i cereți Comisiei Europene să propună noi norme europene pe subiectul respectiv.
Pentru ca inițiativa să fie analizată de Comisie, trebuie să obțineți semnături de susținere de la 1 milion de persoane din UE.
Puteți depune petiții doar la Parlamentul European. În schimb, inițiativele cetățenești se depun la Comisia Europeană.
Petițiile sunt diferite în special prin faptul că:
- se referă la activități deja existente ale UE; nu vă permit să solicitați propuneri de noi reglementări UE (pe când inițiativele cetățenești chiar propun noi norme UE);
- pot fi depuse de un singur petiționar (pe când inițiativele cetățenești au un grup oficial de organizatori);
- nu necesită un număr minim de semnături (pe când inițiativele cetățenești necesită 1 milion de semnături).
DA.
În majoritatea țărilor există inițiative sau alte instrumente similare, la nivel național, regional sau local. Sfera de aplicare și procedurile diferă.
Puteți găsi câteva exemple în acest studiu:
Pentru inițiativele înregistrate înainte de 1 ianuarie 2020, anumite aspecte fac obiectul normelor actuale, în timp ce altele fac obiectul normelor precedente (de exemplu, cerințele privind datele semnatarilor, sistemele de colectare online, certificarea semnăturilor de către țările din UE).
Detalii pe această temă în Nota Comisiei privind dispozițiile tranzitorii.
- Descărcațiбългарски
- DescărcațiEspañol
- Descărcațičeština
- Descărcațidansk
- DescărcațiDeutsch
- Descărcațieesti
- Descărcațiελληνικά
- DescărcațiEnglish
- Descărcațifrançais
- DescărcațiGaeilge
- Descărcațihrvatski
- Descărcațiitaliano
- Descărcațilatviešu
- Descărcațilietuvių
- Descărcațimagyar
- DescărcațiMalti
- DescărcațiNederlands
- Descărcațipolski
- Descărcațiportuguês
- Descărcațislovenčina
- Descărcațislovenščina
- Descărcațisuomi
- Descărcațisvenska
Primii pași – inițiativa
DA.
Puteți primi sfaturi independente despre aspectele juridice ale unei ICE, despre campanie și strângerea de fonduri și despre alte aspecte organizaționale. Pentru aceasta, vizitați Forumul Inițiativei cetățenești europene. Un expert vă va răspunde la orice solicitare de informații transmisă pe pagina Consultanță de pe Forumul ICE.
Menționăm că trebuie să vă fiți înregistrat(ă) pe forum pentru a putea solicita consultanță.
NU.
Inițiativele cetățenești nu se pot referi decât la propuneri de acte legislative ale UE pe care cetățenii le consideră necesare pentru punerea în aplicare a Tratatelor, nu pentru modificarea lor.
DA.
Regulile nu prevăd nicio restricție în această privință.
Primii pași – organizatorii
DA.
Contează țara de reședință. Organizatorii pot avea aceeași cetățenie sau cetățenii diferite.
NU.
Trebuie să aveți cetățenia unui stat membru al UE.
Vârsta de la care puteți vota la alegerile pentru Parlamentul European.
În majoritatea țărilor, această vârstă este de 18 ani. Fac excepție:
Austria, Belgia și Malta, unde se poate vota de la 16 ani
Grecia, unde se poate vota de la 17 ani.
NU.
Nu trebuie decât să aveți vârsta necesară pentru a vota la alegerile europene (a se vedea răspunsul la întrebarea precedentă).
DA.
Dar nu se pot număra printre cei minimum 7 membri din 7 țări diferite ale UE (și nu pot figura pe lista lor atunci când depuneți cererea de înregistrare).
Persoanele de contact (reprezentantul și locțiitorul său) sunt autorizate să vorbească și să acționeze în numele organizatorilor.
Pot face parte din nucleul de 7 membri ai grupului care locuiesc în 7 țări diferite, dar pot fi și 2 membri diferiți ai grupului.
Persoanele de contact asigură legătura dintre grup și Comisie, în special prin gestionarea informațiilor depuse la Comisie.
Ambele au acces la contul organizatorului și primesc toată corespondența din partea Comisiei.
Când trimite cererea de înregistrare, reprezentantul grupului de organizatori trebuie să încarce documente care atestă numele complet, adresa poștală și cetățenia celor 7 membri ai grupului care locuiesc în 7 țări UE diferite.
Aceleași documente sunt necesare pentru persoanele de contact (reprezentantul și locțiitorul său), dacă acestea nu fac parte din nucleul de 7 membri.
Comisia va verifica aceste documente și i-ar putea solicita reprezentantului să furnizeze informații suplimentare.
Important: este posibil ca un document de identitate să nu fie o dovadă suficientă a țării de reședință. Documentele care dovedesc țara de reședință ar trebui să fie cât mai recente posibil și, de preferință, să nu fie mai vechi de un an (de exemplu, facturi la utilități care indică locul de reședință actual).
DA.
Dacă doriți să faceți astfel de modificări, reprezentantul sau locțiitorul său trebuie să utilizeze contul de organizator pentru a-i transmite Comisiei această intenție.
Dacă schimbările vizează membri din nucleul de 7 membri din 7 țări diferite, trebuie să prezentați documente care să ateste că grupul respectă în continuare cerințele legate de cetățenie, vârstă și țară de reședință.
În astfel de cazuri, trebuie să modificați în consecință și formularele de declarații de susținere.
Numele noilor membri ai grupului vor apărea în registrul online. Numele foștilor membri ai grupului vor rămâne vizibile în registru pe tot parcursul procedurii – astfel autoritățile relevante pot verifica validitatea semnăturilor colectate și trimise lor spre verificare.
DA.
Regulile nu prevăd nicio restricție în această privință.
NU.
Aceasta este doar o opțiune.
Dacă înființați o entitate juridică, aceasta va fi responsabilă juridic de gestionarea inițiativei.
DA.
Entitățile juridice care gestionează inițiative trebuie să fie înființate în conformitate cu legislația națională a țării în care sunt înregistrate. Va trebui să furnizați documente care să ateste că entitatea a fost înregistrată special pentru a gestiona inițiativa și că reprezentantul este autorizat să acționeze în numele său.
Înregistrarea inițiativei
- titlul inițiativei (max. 100 de caractere, fără spații)
- obiectivele inițiativei (max. 1 100 de caractere, fără spații)
- articolele din Tratat pe care, în calitate de organizatori, le considerați relevante pentru propunerea dumneavoastră de inițiativă
- numele complet, adresa poștală, cetățenia și data nașterii pentru fiecare din cei 7 membri ai grupului care locuiesc în 7 țări UE diferite
- aceleași coordonate pentru reprezentant și locțiitorul său, plus adresa de e-mail și numărul de telefon pentru fiecare dintre ei
Reprezentantul și locțiitorul său pot face parte din nucleul de 7 membri ai grupului care locuiesc în 7 țări UE diferite, dar pot fi și membri diferiți ai grupului de organizatori.
- documente care dovedesc numele complet, adresa poștală, cetățenia și data de naștere pentru fiecare din cei 7 membri ai grupului și pentru reprezentant și locțiitor, dacă aceștia din urmă nu se numără printre cei 7 membri principali ai grupului (a se vedea și răspunsul la întrebarea „Ca organizator, cum pot să dovedesc faptul că îndeplinesc cerințele prevăzute de norme?”)
- numele celorlalți membri ai grupului
- informații despre toate sursele de finanțare și sprijin (cunoscute la data înregistrării) cu o valoare de peste 500 EUR per sponsor
- dacă este cazul, documente care atestă că (i) a fost înființată o entitate juridică pentru a gestiona inițiativa și (ii) reprezentantul grupului este autorizat să acționeze în numele respectivei entități.
Mai puteți furniza:
- o anexă pe care o puteți completa online în câmpul dedicat, cu o descriere mai amănunțită a contextului obiectivelor inițiativei (max. 5 000 de caractere, fără spații)
- un document cu informații suplimentare, de exemplu un proiect de act juridic (de încărcat, max. 5 MB)
- adresa site-ului de internet dedicat inițiativei dumneavoastră, dacă un astfel de site există.
Comisia vă va înregistra inițiativa dacă:
- a fost constituit grupul de organizatori și au fost desemnate persoanele de contact
- entitatea juridică (dacă intenționați să folosiți una) a fost înființată special pentru a gestiona inițiativa, iar reprezentantul grupului a fost autorizat să acționeze în numele său
- inițiativa are un obiect pentru care Comisia are competența de a propune norme UE
- inițiativa nu este vădit abuzivă, neserioasă sau vexatorie
- inițiativa respectă (i) valorile UE, astfel cum sunt prevăzute la articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană și (ii) drepturile prevăzute în Carta drepturilor fundamentale a UE.
NU.
Forumul este un spațiu informal pentru organizatorii (potențiali) care doresc să discute despre idei de inițiative, să-și găsească aliați sau să solicite sfaturi.
Pentru a obține înregistrarea inițiativei și pentru a începe colectarea semnăturilor, trebuie să depuneți mai întâi o cerere oficială de înregistrare la Comisie.
Veți primi decizia Comisiei în termen de 2 luni de la depunerea cererii.
Excepție
Dacă inițiativa dumneavoastră respectă toate cerințele, dar nu intră în sfera de competențe a Comisiei, veți primi un răspuns în termen de 1 lună, alături de sugestia de a modifica propunerea sub acest aspect.
În acest caz, veți avea la dispoziție 2 luni pentru a-i trimite Comisiei o versiune actualizată sau pentru a semnala că nu vreți să continuați inițiativa.
Dacă trimiteți o versiune actualizată, Comisia va emite decizia privind înregistrarea în termen de 1 lună de la primirea versiunii. Decizia poate avea 3 forme:
- se aprobă înregistrarea întregii inițiative
- se aprobă înregistrarea parțială a inițiativei
- se respinge înregistrarea inițiativei.
În aceste circumstanțe, întreaga procedură de înregistrare poate dura până la 4 luni.
O inițiativă poate fi înregistrată parțial dacă nu toate obiectivele sale intră în sfera de competențe care îi permite Comisiei să propună norme UE.
În acest caz, declarațiile de susținere pot fi colectate numai pentru acele părți ale inițiativei care sunt înregistrate. Dacă inițiativa obține cel puțin 1 milion de semnături și este prezentată Comisiei, Comisia va examina numai părțile înregistrate ale inițiativei.
Doar obiectivele înregistrate vor apărea în sistemul de colectare online și în formularele de declarație de susținere pe suport de hârtie.
Decizia de înregistrare din registrul online al Comisiei arată ce părți ale inițiativei au fost înregistrate.
Și grupul de organizatori are datoria de a le explica semnatarilor care sunt părțile înregistrate, pe propriile site-uri de campanie sau prin celelalte mijloace pe care le utilizează pentru a-și promova inițiativa.
Vor fi publicate doar următoarele informații:
- descrierea inițiativei (titlu, obiective, eventual și alte informații furnizate)
- numele complet al membrilor grupului de organizatori și adresele de e-mail ale persoanelor de contact (reprezentant și locțiitor)
- țara de reședință a reprezentantului sau (dacă ați creat o entitate juridică pentru a gestiona inițiativa) numele entității și țara în care își are sediul
- informațiile despre sursele de finanțare și sprijin.
Pentru detalii despre protecția datelor, consultați declarația de confidențialitate.
Puteți utiliza oricare dintre cele 24 de limbi oficiale ale UE.
DA.
Comisia traduce titlul, obiectivele și câmpul-anexă în toate limbile oficiale ale UE și publică traducerile în registrul său public.
Dacă doriți ca și alte rubrici să fie traduse (de exemplu, proiectul dumneavoastră de act juridic), acest lucru intră sub responsabilitatea dumneavoastră, a organizatorilor. Dacă furnizați traduceri suplimentare, Comisia le va încărca alături de traducerile sale în registrul public.
DA.
Decizia se bazează pe un temei juridic și deci poate fi atacată. Comisia va expune motivele deciziei și vă va explica ce căi de atac judiciare sau extrajudiciare aveți la dispoziție.
Veți putea, de exemplu, să înaintați o acțiune la Curtea de Justiție a UE sau să depuneți la Ombudsmanul European o plângere privind administrarea defectuoasă.
În arhiva Comisiei cu inițiativele a căror înregistrare a fost respinsă.
DA.
Puteți retrage inițiativa în orice moment înainte de depunerea sa la Comisie (care se efectuează după ce ați colectat toate semnăturile și ați obținut certificarea validității lor).
Dacă o retrageți, nu o puteți redeschide, iar semnăturile devin nule și neavenite.
Ea va rămâne vizibilă în secțiunea Inițiative arhivate.
Colectarea semnăturilor
Dumneavoastră alegeți data de începere a perioadei de colectare, dar nu trebuie să depășiți 6 luni de la data înregistrării inițiativei.
Odată ce ați stabilit data de începere, trebuie să i-o comunicați Comisiei cu 10 zile lucrătoare înainte. Astfel, vom putea publica data de începere și data de sfârșit a perioadei de colectare în registrul nostru online.
DA.
Aveți maximum 1 an să colectați semnături. Puteți opri colectarea în orice moment, atâta timp cât sunteți siguri că ați atins un număr suficient de semnături (cel puțin 1 milion în total, respectând însă și pragurile minime în cel puțin 7 țări din UE).
Apoi trebuie să le trimiteți spre verificare autorităților naționale competente.
NU.
Pentru a colecta semnături, trebuie să utilizați formulare-tip care sunt conforme cu modelele prevăzute în Anexa III la Regulamentul privind inițiativa cetățenească europeană și conțin toate informațiile necesare despre inițiativă, așa cum sunt publicate pe acest site.
În același timp, datele pe care trebuie să le furnizeze semnatarii depind de țara din care provin.
Pentru a vă asigura că folosiți formularele corecte, puteți descărca formulare pre-completate din contul dumneavoastră de organizator de pe acest site. Acestea conțin deja toate informațiile relevante despre inițiativa dumneavoastră.
NU.
Trebuie să folosiți formulare separate, în funcție de cetățenia semnatarilor. Toți semnatarii de pe un formular trebuie să fie cetățeni ai aceluiași stat membru al UE.
De asemenea, va trebui să indicați pe fiecare formular țara în care va fi trimis spre verificare. Doar cetățenii țării respective vor putea fi trecuți pe acel formular.
Puteți colecta semnături în orice limbă oficială a UE, indiferent de cetățenie.
NU.
Pentru colectarea semnăturilor online, nu puteți utiliza decât sistemul central de colectare online al Comisiei.
NU.
Sistemul este gratuit și gata de utilizare. El respectă deja toate cerințele tehnice și de securitate.
Nu trebuie decât să semnați un acord prin care deveniți operator de date alături de Comisie.
Apoi, după 10 zile lucrătoare din momentul în care i-ați comunicat Comisiei data de începere a perioadei de colectare, puteți începe să colectați semnături.
Pentru a garanta că inițiativa este susținută de cetățenii mai multor țări.
NU.
Toate semnăturile se numără pentru a stabili dacă s-a atins numărul total de semnatari (1 milion).
Susținerea unei inițiative
Trebuie să completați și să semnați o declarație de susținere, fie online, fie pe suport de hârtie.
Variază de la o țară la alta.
Tuturor cetățenilor UE li se cere să completeze: cetățenia; prenumele și numele complet; apoi, în funcție de țară:
fie
A. adresa poștală completă și data de naștere
(pentru cetățenii din Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Slovacia, Țările de Jos)
fie
B. numărul personal de identificare/numărul unui document de identificare și tipul de număr/document
(pentru cetățenii din Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria).
Cetățenii din unele țări ale UE au și posibilitatea de a susține o inițiativă prin mijloace de identificare electronică.
După ce ați colectat numărul necesar de semnături, trebuie să solicitați autorităților competente din fiecare stat membru să valideze declarațiile colectate din țara respectivă. Declarațiile de susținere care conțin date eronate nu vor fi validate.
Vârsta de la care puteți vota la alegerile pentru Parlamentul European (în majoritatea țărilor UE această vârstă este de 18 ani). Unele țări au coborâtvârsta minimă de la care puteți susține ICE la 16 ani. Consultați tabelul complet.
NU.
Trebuie doar să fi împlinit vârsta care vă permite să votați la alegerile europene sau vârsta de 16 ani în țările care au decis să permită exprimarea susținerii de la această vârstă (a se vedea răspunsul la întrebarea precedentă).
NU.
Inițiativele cetățenești europene pot fi susținute numai de cetățenii europeni (adică de cetățenii țărilor din UE).
În țara de cetățenie.
De exemplu, dacă sunteți lituanian și locuiți în Irlanda, semnătura dumneavoastră se va număra în Lituania.
Dacă aveți dublă cetățenie, alegeți una dintre cetățenii și completați un singur formular. Nu puteți susține o inițiativă decât o singură dată.
DA.
Completați formularul corespunzător țării dumneavoastră de cetățenie. Semnătura dumneavoastră se va număra în țara UE respectivă.
Verificarea declarațiilor de susținere
DA.
Trebuie să le trimiteți în termen de 3 luni de la încheierea perioadei de colectare.
Autoritățile desemnate din toate țările UE efectuează verificările pentru a certifica numărul de declarații de susținere colectate.
Pentru aceasta, au la dispoziție maximum 3 luni. Verificările se pot realiza prin selecție aleatorie.
Există 2 posibilități:
- Ca organizatori, puteți alege să transmiteți declarațiile de susținere colectate pe suport de hârtie utilizând mijloacele proprii. Declarațiile de susținere colectate pe suport de hârtie pot fi trimise fie ca atare, fie scanate și trimise online/pe suport informatic fizic (de exemplu, pe un DVD). Dacă declarațiile de susținere sunt transmise pe suport fizic (hârtie sau DVD), și acest lucru trebuie făcut în condiții de siguranță, de exemplu prin scrisoare recomandată sau prin curier. Trebuie să respectați în orice moment toate normele relevante privind protecția datelor.
- Ca organizatori, trebuie să informați Comisia dacă doriți să încărcați scanări ale declarațiilor de susținere colectate pe suport de hârtie prin intermediul serviciului de transfer de fișiere al Comisiei. Versiunile scanate ale formularelor pot fi încărcate într-un format criptat. Va trebui să încărcați toate declarațiile de susținere colectate pe suport de hârtie în termen de 2 luni de la încheierea perioadei de colectare și apoi să informați Comisia când ați terminat operațiunea.
Comisia trimite semnăturile colectate cu ajutorul sistemului său central de colectare online către statele membre, prin serviciul său de transfer de fișiere. Este vorba despre un sistem care permite transferul securizat al declarațiilor de susținere către statele membre. Informațiile sunt trimise într-o formă criptată și pot fi decriptate numai de către autoritatea competentă în cauză.
Serviciul de transfer de fișiere este un sistem care permite transferul securizat al declarațiilor de susținere către autoritățile naționale competente.
Informațiile sunt trimise într-o formă criptată și pot fi decriptate numai de către autoritatea competentă în cauză.
Puteți folosi căile de atac disponibile în țara dumneavoastră – de exemplu, puteți sesiza autoritățile administrative sau judiciare (inclusiv un ombudsman național sau regional).
De asemenea, puteți depune la Comisie o plângere privind încălcarea legislației UE.
Depunerea inițiativei
DA.
Aveți la dispoziție 3 luni de la data la care ați primit ultimul certificat de la autoritățile naționale competente.
NU.
Trebuie să trimiteți doar formularul de depunere din contul dumneavoastră de organizator și copiile tuturor certificatelor prin care autoritățile naționale confirmă că ați colectat numărul minim de semnături.
Răspunsul Comisiei
Reuniunea are loc în termen de 1 lună de la data la care organizatorii au depus inițiativa.
Ea constă într-o discuție structurată privind conținutul inițiativei, pentru a garanta că reprezentanții Comisiei au înțeles clar care sunt obiectivele inițiativei și că au obținut eventualele lămuriri necesare înainte de a pregăti un răspuns.
NU.
După ce vă depuneți inițiativa, Comisia informează Parlamentul. Apoi Parlamentul vă contactează pentru a organiza audierea.
Comisia transmite informația nu doar Parlamentului European, ci și Consiliului UE, Comitetului Economic și Social European, Comitetului Regiunilor și parlamentelor statelor membre ale UE.
DA.
Trebuie să facă acest lucru în termen de 6 luni de la data depunerii inițiativei.
Sub forma unei comunicări în care Comisia prezintă măsurile pe care intenționează să le ia (dacă este cazul), motivele pentru acțiune/inacțiune și un calendar pentru implementarea măsurilor.
Comunicarea va fi publicată pe acest site în toate limbile oficiale ale UE.
Comisia transmite comunicarea și Parlamentului European, Consiliului UE, Comitetului Economic și Social European, Comitetului Regiunilor și parlamentelor statelor membre ale UE.
NU.
Scopul Inițiativei cetățenești europene este de a le permite europenilor să lanseze o dezbatere și să influențeze agenda UE invitând Comisia să propună reglementări.
Comisia nu poate fi obligată să propună reglementări decât dacă se modifică Tratatul.
Propunerea Comisiei trebuie să urmeze procedura legislativă relevantă.
Aceasta înseamnă că, pentru a deveni normă europeană, va trebui să fie analizată și apoi adoptată de Parlamentul European și de Consiliul UE (sau, în unele cazuri, doar de către Consiliu).
NU.
Spre deosebire de decizia de respingere a înregistrării unei inițiative, decizia de a nu acționa se bazează pe un proces în care Comisia analizează substanța inițiativei dumneavoastră. Prin urmare, nu poate fi contestată.
Inițiativa cetățenească este un instrument care permite influențarea agendei UE și care obligă Comisia să ia în calcul cu toată seriozitatea cererile formulate de cetățenii europeni. Cu toate acestea, Comisia nu este obligată să acționeze ca urmare a acestor cereri.
Dacă decide să nu acționeze, Comisia va explica limpede din ce motive a decis acest lucru.
Finanțarea și sponsorizarea
DA.
Trebuie să furnizați informații despre toate finanțările de peste 500 EUR per sponsor.
Aceste informații trebuie completate atunci când trimiteți cererea de înregistrare a inițiativei, iar apoi actualizate cel puțin o dată la 2 luni.
Trebuie să declarați și sprijinul nefinanciar primit pentru inițiativă.
Vom publica datele despre sprijin și sponsori în registrul nostru online.
Trebuie să declarați toate sursele de sprijin și finanțare în contul dumneavoastră de organizator (contul pe care l-ați utilizat pentru înregistrarea inițiativei).
La fiecare 2 luni, veți primi în contul dumneavoastră de organizator un memento automat pentru a vă reaminti că trebuie să actualizați informațiile privind finanțarea și sprijinul.
Sunt considerate sponsori persoanele sau organizațiile care oferă sprijin financiar de peste 500 EUR.
La fel sunt considerate și persoanele juridice sau organizațiile care oferă unei inițiative alte tipuri de sprijin cuantificabil (donații în natură) sau necuantificabil economic.
Persoanele care oferă sprijin nefinanciar precum voluntariatul nu sunt considerate sponsori în temeiul Regulamentului privind Inițiativa cetățenească europeană. Prin urmare, acest tip de sprijin nu trebuie declarat.
Nu sunteți siguri dacă sprijinul pe care îl primiți ar trebui declarat? Contactați serviciul „Consultanță” de pe Forumul ICE.
NU.
Astfel de fonduri ar încălca principiul independenței inițiativei cetățenești și al neutralității Comisiei.
În schimb, Comisia oferă sprijin nefinanciar, sub forma traducerilor gratuite și a sistemului de colectare online a semnăturilor.
De asemenea, puteți beneficia de sprijin sub formă de sfaturi și orientări de pe Forumul Inițiativei cetățenești europene.
DA.
Dacă doriți să trageți un semnal de alarmă sau să depuneți o plângere în legătură cu informațiile declarate despre sponsorii sau sprijinul pentru o anumită inițiativă (de exemplu, dacă aveți motive să bănuiți că informațiile declarate sunt incorecte sau incomplete), completați formularul de contact de pe pagina dedicată inițiativei.
Nu putem acționa decât dacă ne oferiți probe care vă susțin afirmația.
Îi vom contacta pe organizatorii inițiativei pentru a stabili care este realitatea și le vom cere să corecteze eventualele informații greșite despre finanțare/sprijin.
Comunicare
NU.
Comisia este obligată să-și păstreze neutralitatea față de toate inițiativele în curs.
Cu toate acestea, derulează campanii de informare și popularizare a instrumentului în sine, pentru a-i încuraja pe europeni să se implice în elaborarea politicilor prin intermediul Inițiativei cetățenești europene.
Pentru a urmări atât evoluția instrumentului în sine, cât și pe cea a anumitor inițiative, puteți fie să vizitați regulat acest site, fie să vă abonați la buletinul informativ.
De asemenea, vă puteți abona la actualizări despre anumite inițiative (oferite de organizatori și de Comisie) în momentul în care vă exprimați susținerea față de acestea folosind sistemul central gestionat de Comisie.
DA.
Puteți colecta adresele de e-mail ale semnatarilor, în scopuri de comunicare și informare, însă doar dacă:
- semnatarii își dau consimțământul
- respectați normele relevante de protecție a datelor.
Protecția datelor
DA.
Legislația europeană îi autorizează pe organizatori să colecteze anumite informații despre dumneavoastră, online sau pe hârtie, și să comunice aceste informații autorităților competente responsabile de validarea declarațiilor de susținere colectate.
Aceasta este o obligație juridică pentru organizatori – fără informațiile despre semnatari, declarațiile de susținere a inițiativei lor nu vor fi recunoscute.
Toate datele cu caracter personal prelucrate în contextul unei inițiative fac obiectul legislației relevante privind protecția datelor.
Pentru datele cu caracter personal pe care le prelucrează, reprezentanții grupurilor de organizatori trebuie să respecte Regulamentul general privind protecția datelor (RGPD) și legislația națională relevantă privind protecția datelor.
Pentru datele cu caracter personal pe care le prelucrează, Comisia Europeană trebuie să respecte Regulamentul privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile UE.
Pentru datele cu caracter personal pe care le prelucrează atunci când verifică declarațiile de susținere, statele membre trebuie să respecte RGPD și normele naționale relevante privind protecția datelor.
Sistemul central de colectare online al Comisiei le oferă utilizatorilor cel mai ridicat grad de securitate (inclusiv prin criptarea datelor), în conformitate cu normele sale privind securitatea sistemelor de comunicații și informații. De asemenea, le permite cetățenilor să sprijine inițiative prin mijloace de identificare electronică (în țările în care aceste mijloace există).
Nu puteți păstra datele pe care le colectați în formularul oficial de declarație de susținere – acestea pot fi folosite doar pentru a susține inițiativa dumneavoastră.
Puteți însă să îi întrebați separat pe semnatari dacă sunt de acord să vă lase date de contact în scopuri de comunicare și informare.
Pentru detalii, consultați Orientările privind protecția datelor pentru organizatori.
Operatorul de date este:
- reprezentantul grupului de organizatori sau
- entitatea juridică, dacă o astfel de entitate a fost creată pentru a gestiona inițiativa.
Acest rol se referă la prelucrarea datelor personale (inclusiv a adreselor de e-mail) colectate de la persoane fizice în cadrul procesului de colectare a semnăturilor.
Rolul de operator de date este partajat cu Comisia dacă inițiativa utilizează:
- sistemul Comisiei pentru a colecta semnături și adrese de e-mail
- serviciul de transfer de fișiere al Comisiei pentru a trimite declarațiile de susținere autorităților din țările UE.
Atunci când verifică declarațiile de susținere, și autoritățile naționale au rol de operator de date.
Pentru detalii, consultați Orientările privind protecția datelor pentru organizatori.
Trebuie să respectați normele specifice prevăzute de Regulamentul privind inițiativa cetățenească europeană (a se vedea articolul 19).
Pentru toate celelalte aspecte, atât organizatorii, cât și autoritățile competente din țările UE trebuie să respecte prevederile Regulamentului general privind protecția datelor.
Pentru aspectele în care Comisia este operator paralel, acțiunile sale sunt guvernate de Regulamentul (UE) 2018/1725.
Pentru detalii, consultați Orientările privind protecția datelor pentru organizatori.
Declarațiile de susținere:
Atât dumneavoastră (ca organizatori), cât și Comisia trebuie să distrugeți toate declarațiile de susținere semnate pentru inițiativa dumneavoastră (și toate eventualele copii) într-unul din termenele de mai jos (cel care intervine primul):
- la 1 lună după ce depuneți inițiativa la Comisie
- la 21 de luni după ce începe perioada de colectare.
Dacă însă vă retrageți inițiativa după ce a început perioada de colectare, declarațiile (și eventualele copii) trebuie distruse în termen de 1 lună de la retragere.
Autoritățile naționale care verifică declarațiile dumneavoastră de susținere trebuie să distrugă toate declarațiile (și eventualele copii) în termen de 3 luni de la finalizarea verificării.
Excepție – dacă sunteți implicați într-o procedură judiciară sau administrativă legată de inițiativa dumneavoastră, puteți să păstrați declarațiile de susținere (și eventualele copii) dincolo de aceste termene.
Adresele de e-mail:
Atât dumneavoastră (ca organizatori) cât și Comisia trebuie să distrugeți toate înregistrările adreselor de e-mail în termen de:
- 1 lună după retragerea inițiativei sau
- 12 luni după încheierea perioadei de colectare sau
- 12 luni după depunerea inițiativei la Comisie.
Cu toate acestea, în cazul în care Comisia răspunde la inițiativa dumneavoastră cu o comunicare oficială, perioada de păstrare a adreselor de e-mail se încheie după 3 ani de la publicarea comunicării.