Direct la conținutul principal
Inițiativa cetățenească europeană

ICE la școală

A teacher interacts with a classroom full of students

Instrumentul pentru școli „Democrația UE în acțiune - Exprimați-vă părerea prin Inițiativa cetățenească europeană”

Ce îi determină pe tineri să acționeze când îi preocupă o problemă? Ce pot face concret în calitate de cetățeni ai Uniunii Europene?  Ce putem realiza când ne unim forțele – chiar și dincolo de frontiere – și colaborăm pe probleme importante?  

Încurajați-vă elevii să acționeze cu ajutorul noului set de instrumente pentru școli „Democrația UE în acțiune – Exprimați-vă părerea prin Inițiativa cetățenească europeană”! 

Pentru a deveni cetățeni activi, tinerii trebuie să înțeleagă cum funcționează democrația și ce drepturi și responsabilități au. Setul de instrumente educaționale „Democrația UE în acțiune” le prezintă elevilor Inițiativa cetățenească europeană și îi încurajează să contribuie în mod activ la dezbaterea chestiunilor europene. Se adresează elevilor din ultimii doi ani de liceu.

Cu ajutorul cursurilor, al analizelor, dezbaterilor, activităților de proiect și jocului de rol, elevii vor învăța cum se iau deciziile în UE, cum le afectează aceste decizii viața de zi cu zi și, cel mai important, cum le permite Inițiativa cetățenească europeană să își unească forțele cu alte persoane pentru a modela politica UE în domeniile care îi preocupă. 

„Modulul li s-a părut elevilor mei chiar foarte interesant. Au fost intrigați de sarcinile propuse și s-au amuzat copios, mai ales când au avut de realizat un material video pentru inițiativa lor. O bună combinație de lecții și divertisment."  – Małgorzata, profesoară de liceu în Polonia

Cursul este adecvat pentru cursurile de cetățenie sau educație civică. Poate fi integrat, de asemenea, într-un proiect, într-un curs de limbi străine sau de învățare integrată a conținutului și a limbii. Este disponibil în toate limbile oficiale ale UE.

Aflați mai multe și descărcați setul de instrumente

EU Democracy in Action - Have Your Say with the European Citizens' Initiative

Despre setul de instrumente

În luna mai 2023 a avut loc un webinar pentru a prezenta setul de instrumente cadrelor didactice. Găsiți mai jos înregistrarea webinarului și fișierul PowerPoint aferent (doar în limba engleză).

De asemenea, puteți asculta episodul podcastului „CitizenCentral” intitulat ABC-urile „Democrației UE în acțiune” – prezentarea unui set de instrumente pentru Inițiativa cetățenească europeană (doar în limba engleză).

Urmăriți înregistrarea

Toolkit Webinar powerpoint
Powerpoint presentation used to introduce the educational toolkit
Engleză
(13.42 MB - PPTX)
Descărcați

Un concurs video pentru elevii de liceu

Între 16 octombrie și 13 decembrie 2023, grupurile de elevi de liceu își pot trimite candidaturile pentru concursul de videoclipuri „ImagineEU”. Concursul se bazează pe Inițiativa cetățenească europeană și completează setul de instrumente educaționale pentru școli intitulat „Democrația UE în acțiune - Exprimați-vă părerea!”.  Premiul este o excursie de grup la Bruxelles pentru cele trei echipe care vor fi declarate câștigătoare.  

Aflați mai multe de pe pagina concursului de videoclipuri

Doriți să descoperiți totul despre ICE și să comunicați despre instrument?