Preskoči na glavno vsebino
Evropska državljanska pobuda

Domov

Vplivajte na politike, ki vas zadevajo. Evropska državljanska pobuda je edinstven način, da sodelujete pri oblikovanju EU, tako da Evropsko komisijo pozovete, naj predlaga novo zakonodajo. Ko pobuda zbere milijon podpisov, Komisija odloči o nadaljnjih ukrepih. Postopek po korakih
Če razmišljate o začetku pobude, se za pravne in praktične nasvete obiščite na Forum evropske državljanske pobude.
Evropska državljanska pobuda: pravica, ki jo imate kot državljan/-ka EU

Zadnje novice

New initiative registered
  • 19/06/2024

Komisija prijavila dve novi evropski državljanski pobudi

Evropska komisija je 19. junija sklenila, da bo prijavila dve novi evropski državljanski pobudi:

Pobuda „Air-Quotas“ poziva k vzpostavi mehanizma na pobudo državljanov za ogljične kvote v vsaki državi, ki bo podjetja spodbujal k razogljičenju glede na povpraševanje potrošnikov. Organizatorji menijo, da bi moral mehanizem zajemati vse nakupe blaga in storitev, začenši z zračnim prevozom. 

Pobuda „Stop Destroying Videogames“ poziva k uvedbi zahteve za založnike videoiger v EU, da videoigre pustijo v funkcionalnem stanju (primernem za igranje) in se jim tako prepreči, da jih onemogočijo na daljavo.

To sta šesta in sedma pobuda, ki sta bili prijavljeni leta 2024. Organizatorji imajo zdaj na voljo šest mesecev, da začnejo zbirati podpise. 

New initiative registered
  • 13/05/2024

Prijava nove pobude: Rešimo planet s preusmeritvijo obdavčitve z dela na emisije toplogrednih plinov

Evropska komisija je 13. maja prijavila evropsko državljansko pobudo z naslovom „Rešimo planet s preusmeritvijo obdavčitve z dela na emisije toplogrednih plinov“. Komisijo poziva, naj okrepi sveženj „Pripravljeni na 55“ in sistem EU za oblikovanje cen ogljika. Poziva tudi k prerazporeditvi znatnega dela prihodkov iz oblikovanja cen ogljika tako, da se namenijo gospodinjstvom z nizkimi dohodki, k okrepitvi Socialnega sklada EU za podnebje in spodbujanju ustanovitve „podnebnega kluba“ za države, ki želijo uvesti trdnejše oblikovanje cen ogljika.

To je peta pobuda, prijavljena v letu 2024. Organizatorji imajo na voljo šest mesecev, da začnejo zbirati podpise. 

New initiative registered
  • 10/04/2024

Prijavljena nova pobuda, ki poziva k finančni podpori EU za varen in dostopen splav

Evropska komisija je 10. aprila prijavila evropsko državljansko pobudo z naslovom „My Voice, My Choice: za varen in dostopen splav“. Pobuda poziva Komisijo, naj predlaga finančno podporo državam članicam, ki bi omogočile varno prekinitev nosečnosti vsaki ženski v Evropi, ki nima dostopa do varnega in zakonitega splava.

To je četrta pobuda, prijavljena v letu 2024. Organizatorji imajo na voljo šest mesecev, da začnejo zbirati podpise. 

Bi želeli izvedeti več in sodelovati?