Preskoči na glavno vsebino
Evropska državljanska pobuda

Evropska državljanska pobuda v šoli

A teacher interacts with a classroom full of students

Učno gradivo „Demokracija EU v praksi – povejte svoje mnenje z evropsko državljansko pobudo“

Kaj mlade motivira, da se politično angažirajo? Kako se lahko udejstvujejo kot državljani Evropske unije?  Kaj lahko skupaj, tudi s čezmejnim sodelovanjem, dosežemo glede pomembnih vprašanj?  

Svojim dijakom predstavite učno gradivo „Demokracija EU v praksi – povejte svoje mnenje z evropsko državljansko pobudo“ 

Da bi mladi lahko postali aktivni državljani, morajo vedeti, kako demokracija deluje ter kakšne so njihove pravice in dolžnosti. Učno gradivo „Demokracija EU v praksi“ dijakom predstavlja evropsko državljansko pobudo ter jih spodbuja, naj dejavno sodelujejo pri reševanju evropskih vprašanj. Namenjeno je dijakom v zadnjih dveh letnikih srednje šole.

Z navodili, raziskovanjem, razpravo, projektnim delom in igro vlog se bodo dijaki naučili, kako se sprejemajo odločitve v EU, kako te odločitve vplivajo na njihovo vsakdanje življenje in, kar je najpomembneje, kako jim evropska državljanska pobuda omogoča, da skupaj z drugimi prispevajo k oblikovanju politike EU o vprašanjih, ki so zanje pomembna. 

„Mojim dijakom se je zdel modul zelo zanimiv. Naloge so jim bile zanimive in zabavne, predvsem snemanje videa za njihovo evropsko državljansko pobudo. Odlična kombinacija učenja in zabave. Skratka, zabavno učenje.“  – Małgorzata, učiteljica na srednji šoli na Poljskem

Tečaj je primeren za poučevanje o državljanstvu; primeren je tudi za projektno učenje, učenje tujega jezika ali poučevanje nejezikovnih predmetov v tujem jeziku. Na voljo je v vseh uradnih jezikih EU.

Več informacij in prenos gradiva

EU Democracy in Action - Have Your Say with the European Citizens' Initiative

Predstavitev gradiva

Maja 2023 je potekal spletni seminar, na katerem je bilo gradivo predstavljeno učiteljem. V nadaljevanju boste našli posnetek spletnega seminarja (samo v angleščini) in predstavitev v Powerpointu.

Če vas zanima več o gradivu, lahko prisluhnete tudi epizodi podkasta CitizenCentral „Demokracija EU v praksi“ – predstavitev učnega gradiva o evropski državljanski pobudi (samo v angleščini).

Oglejte si posnetek

Toolkit Webinar powerpoint
Powerpoint presentation used to introduce the educational toolkit
Angleščina
(13.42 MB - PPTX)
Prenesi

Video natečaj ImagineEU in zmagovalci na njem

Natečaj ImagineEU je bil organiziran v šolskem letu 2023/2024 ob predstavitvi izobraževalnega gradiva za šole z naslovom „Demokracija EU v praksi – povejte svoje mnenje z evropsko državljansko pobudo“. 

Mladi Evropejci v zadnjih dveh letnikih srednje šole so bili povabljeni k sodelovanju na natečaju ImagineEU, v okviru katerega so se lahko naučili več o aktivnem državljanstvu v EU. Pozvani so bili, da razmislijo o konkretnih zamislih, s katerimi bi lahko EU postala še boljši kraj za življenje in ki bi lahko koristile državljanom po vsej Evropski uniji, in sicer na podlagi koncepta evropske državljanske pobude, ki je pomembno orodje participativne demokracije v EU, saj državljanom omogoča dejavno sodelovanje pri oblikovanju politik EU. 

Ekipe največ sedmih dijakov so bile pozvane, naj predstavijo svoje ustvarjalne ideje v kratkem videoposnetku. Predloženih je bilo več kot 400 videoposnetkov. Za javno glasovanje je bilo objavljenih 388 videoposnetkov, ki so izpolnjevali pravila natečaja. 

V zaključni fazi je žirija ocenila 50 videoposnetkov z največ glasovi in izbrala tri zmagovalne ekipe. 

OGLEJTE SI ZMAGOVALNE VIDEOPOSNETKE

Nagrade

Tri zmagovalne ekipe so bile nagrajene s študijskim obiskom Bruslja, prestolnice Evropske unije. od 21. do 23. marca 2024. 

Med obiskom so se ekipe srečale s predstavniki evropskih institucij in izvedele več o tem, kako se oblikujejo politike in predpisi EU ter kako lahko sodelujejo pri evropski državljanski pobudi. 

Novice Komisije z dne 22. marca 2024 (v francoščini).

Photo of the three winning teams

Merila za podelitev nagrade

50 videoposnetkov, ki so prejeli največ glasov na javnem glasovanju, je ocenila žirija, sestavljena iz predstavnikov skupnosti evropske državljanske pobude iz institucij EU, nacionalnih organov in organizacij civilne družbe ter mladih na pripravništvu pri Evropski komisiji, in sicer na podlagi naslednjih meril: 

  • Relevantnost v smislu evropske državljanske pobude (0–25 točk): ali je ideja videoposnetka relevantna kot tema evropske državljanske pobude?   
  • Jasnost (0–50 točk): ali je sporočilo jasno in jedrnato?  
  • Ustvarjalnost (0–25 točk): ali je ideja izvirna? Ali ekipa obravnava idejo na zanimiv način? 

 

Natečaj je organiziral Generalni sekretariat Evropske komisije, enota A.1 – Prednostne naloge politike in delovni program.

 

Bi želeli izvedeti več in sodelovati?