Direct la conținutul principal
Inițiativa cetățenească europeană

Actualitate

IT developments
  • 16/07/2024

Pentru ICE înregistrate de pe 16 iulie 2024, se schimbă numărul minim de semnături valabile din fiecare stat membru

Odată cu începutul legislaturii parlamentare europene 2024-2029, pe 16 iulie 2024, a devenit aplicabilăanexa I revizuită la Regulamentul privind ICE. Aceasta modifică„pragurile” de semnături, adică numărul minim de semnatari pentru fiecare stat membru. Pragurile sunt calculate în funcție de numărul de deputați din Parlamentul European. Întrucât numărul deputaților europeni a crescut în noua legislatură de la 705 la 720, au crescut și pragurile naționale. Pentru ca o ICE să fie examinată de Comisia Europeană, organizatorii săi trebuie să colecteze cel puțin un milion de semnături valabile și să obțină aceste numere minime de semnături valabile în cel puțin șapte țări ale UE. 

Noile praguri se aplică inițiativelor cetățenești europene înregistrate de Comisie începând cu data de 16 iulie 2024. Pentru inițiativele cetățenești europene înregistrate înainte de 16 iulie 2024, continuă să se aplice pragurile anterioare.

New initiative registered
  • 19/06/2024

Comisia înregistrează două noi inițiative cetățenești europene

Pe 19 iunie, Comisia Europeană a decis să înregistreze două noi inițiative cetățenești europene.

Organizatorii inițiativei Air-Quotas solicită ca în fiecare țară să se înființeze un mecanism de cote de carbon atribuite fiecărui cetățean, care ar încuraja întreprinderile să decarbonizeze ca urmare a cererii consumatorilor. Organizatorii consideră că mecanismul ar trebui să acopere toate achizițiile de bunuri și servicii, începând cu transportul aerian. 

Organizatorii inițiativei Stop Destroying Videogames („Stop distrugerii jocurilor video”) solicită să se impună editorilor de jocuri video din UE să lase respectivele jocuri video într-o stare funcțională (executabilă), astfel încât jocurile să nu mai fie dezactivate de la distanță.

Acestea sunt cea de-a șasea și respectiv cea de-a șaptea inițiativă înregistrată în 2024. Organizatorii au acum la dispoziție șase luni pentru a începe colectarea semnăturilor. 

New initiative registered
  • 13/05/2024

A fost înregistrată o nouă inițiativă cetățenească: „Salvăm planeta prin trecerea de la impozitarea veniturilor salariale la impozitarea emisiilor de gaze cu efect de seră”

La 13 mai, Comisia a înregistrat o inițiativă cetățenească europeană intitulată „Salvăm planeta prin trecerea de la impozitarea veniturilor salariale la impozitarea emisiilor de gaze cu efect de seră”. Prin această inițiativă, cetățenii invită Comisia să consolideze pachetul „Pregătiți pentru 55” și sistemul UE de stabilire a prețului carbonului și să redistribuie o parte substanțială a veniturilor obținute din tarifarea carbonului către gospodăriile cu venituri mici, consolidând Fondul social pentru climă al UE și promovând înființarea unui „Club pentru climă” pentru țările care doresc să adopte un sistem mai robust de tarifare a carbonului.

Aceasta este cea de-a cincea inițiativă înregistrată în 2024. Organizatorii au la dispoziție șase luni pentru a începe colectarea semnăturilor. 

New initiative registered
  • 10/04/2024

S-a înregistrat o nouă inițiativă prin care se solicită sprijin financiar din partea UE pentru avorturi în condiții de siguranță și accesibile

Pe 10 aprilie, Comisia a înregistrat o inițiativă cetățenească europeană intitulată„ My Voice, My Choice: Pentru avorturi sigure și accesibile”. Inițiativa solicită Comisiei să prezinte o propunere de sprijin financiar acordat statelor membre care ar putea pune la dispoziție posibilitatea întreruperii de sarcină în condiții de siguranță pentru orice persoană din Europa care încă nu are acces la avort legal și în condiții de siguranță.

Aceasta este cea de-a patra inițiativă înregistrată în 2024. Organizatorii au la dispoziție șase luni pentru a începe colectarea semnăturilor. 

Photo of the three winning teams
  • 22/03/2024

Comisia decernează premiile câștigătorilor concursului de videoclipuri „ImagineEU”

Pe 21 martie 2024, liceenii câștigători ai concursului „ImagineEU” au fost onorați în cadrul unei ceremonii de decernare a premiilor la sediul Comisiei Europene din Bruxelles. Cele trei echipe câștigătoare din Franța, Italia și România au participat la o vizită de studiu de trei zile la instituțiile europene. Concursul video ImagineEU se bazează pe conceptul Inițiativei cetățenești europene și caută să le permită tinerilor cetățeni să influențeze politicile UE. Organizatorii au invitat liceeni de 16-18 ani din întreaga UE să creeze și să partajeze scurte videoclipuri în care să arate ce schimbări la nivel european ar putea îmbunătăți calitatea vieții în comunitățile lor. Urmăriți videoclipurile câștigătoare.

Logo of Stop Finning EU
  • 12/03/2024

Acțiuni ulterioare inițiativei cetățenești europene de succes „Opriți practica de îndepărtare a înotătoarelor rechinilor – Opriți comerțul cu înotătoare de rechini”  

Pe 21 februarie și pe 12 martie, Comisia Europeană a publicat o cerere de contribuții și o consultare publică. Scopul este de a obține opinii și expertiză cu privire la consecințele pentru mediu, sociale și economice ale unei posibile interdicții asupra vânzărilor UE și a comerțului internațional cu înotătoare de rechin detașate de carcasă și colectarea de feedback cu privire la posibilele opțiuni de politică pentru o mai bună protecție a rechinilor și a ecosistemelor marine aferente. 

Scopul consultării este de a asigura modul cel mai bine documentat, participativ și transparent de a decide cu privire la acțiunile întreprinse ca urmare a inițiativei cetățenești europene din 2023 „Opriți practica de îndepărtare a înotătoarelor rechinilor – Opriți comerțul cu înotătoare de rechini”. 

 

Judicial updates-court cases
  • 22/02/2024

Hotărâre definitivă a Curții cu privire la Decizia Comisiei privind înregistrarea ICE „Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor și menținerea culturilor regionale” (C-54/22 P)

La 22 februarie 2024, Curtea de Justiție a pronunțat hotărârea în cauza C-54/22 P, România/Comisia. Decizia Comisiei din 2019 de a înregistra parțial inițiativa cetățenească europeană (ICE) „Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor și menținerea culturilor regionale” este confirmată în urma respingerii apelului României.    

 

Imagine EU video competition - 2 students, Commission building, info on the prize
  • 21/02/2024

Rezultatele concursului de videoclipuri ImagineEU pentru școli

Concursul video ImagineEU, lansat în octombrie 2023, i-a invitat pe tinerii europeni să se gândească la idei concrete care ar putea aduce beneficii cetățenilor din întreaga UE – la fel ca inițiativa cetățenească europeană.    

 Juriul a selectat cele mai bune trei videoclipuri, trimise de echipe de elevi din Franța, Italia și România. Echipele sunt recompensate cu o călătorie de studiu la Bruxelles în luna martie.  

 

Fur Free Europe ECI logo
  • 09/02/2024

Reuniune de monitorizare între Comisia Europeană și reprezentanții inițiativei cetățenești europene de succes „Europa fără blănuri”.

Pe 9 februarie 2024, Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, i-a primit pe reprezentanții inițiativei cetățenești europene de succes „Europa fără blănuri”.

În cadrul reuniunii, doamna comisar a prezentat răspunsul Comisiei la această inițiativă adoptat în data de 7 decembrie 2023, și a răspuns la întrebările organizatorilor. 

 

New initiative registered
  • 06/02/2024

Comisia înregistrează parțial inițiativa intitulată „European Cannabis Initiative”

La 6 februarie, Comisia a înregistrat o inițiativă cetățenească europeană intitulată „European Cannabis Initiative”.

Organizatorii invită Comisia: (i) să convoace o adunare transeuropeană a cetățenilor privind politicile în materie de canabis, inclusiv sancțiunile aplicabile și coerența politicilor statelor membre; (ii) să favorizeze accesul la canabisul utilizat în scopuri medicale și să permită transportul canabisului și al derivaților acestuia prescriși în scopuri terapeutice pentru a asigura exercitarea deplină a dreptului la sănătate și (iii) să aloce resursele necesare pentru cercetare în domeniul canabisului pentru utilizările sale terapeutice. 

Comisia a concluzionat că inițiativa poate fi înregistrată numai pentru obiectivele doi și trei, deoarece numai acestea respectă cerințele de înregistrare. Comisia a trebuit să refuze înregistrarea primului obiectiv al inițiativei, întrucât acesta nu intră în sfera sa de competență – Comisia nu poate înainta o propunere de act juridic al Uniunii.

Înregistrarea parțială a urmat o procedură în două etape, în cadrul căreia organizatorii, într-o primă etapă, au fost invitați să își modifice inițiativa inițială ținând seama de prima evaluare a Comisiei. 

Organizatorii au la dispoziție șase luni pentru a începe colectarea semnăturilor. 

Doriți să descoperiți totul despre ICE și să comunicați despre instrument?