Ugrás a fő tartalomra
Európai polgári kezdeményezés

Kezdőlap

Vegyen részt az Ön életére is kihatással lévő jogszabályok és közérdekű intézkedések kialakításában. Az európai polgári kezdeményezés egyedülálló módja annak, hogy az uniós polgárok irányt szabjanak az EU jövőjének azáltal, hogy fontos közérdekű ügyekben az Európai Bizottságot jogszabályjavaslat benyújtására kérik fel. Ha egy kezdeményezést legalább egymillióan támogatnak EU-szerte, a Bizottság dönt arról, hogy milyen lépéseket tegyen. Az eljárás lépésről lépésre
Ha kezdeményezést kíván indítani, jogi és gyakorlati tanácsért látogasson el az európai polgári kezdeményezés fórumára.
Az európai polgári kezdeményezés – minden uniós polgár alanyi joga

Legfrissebb hírek

IT developments
  • 01/12/2023

Updates to the Central Online Collection System

Ez a tartalom magyar nyelven nem áll rendelkezésre, de gépi fordítással lefordítható a „Legfrissebb hírek” oldalon.

A new version of the Central Online Collection System, used by individual ECIs to collect support online, is available now. Users may notice improvements in the look and feel, for example, the improved map of Europe with information on support numbers per country. As support using electronic identification (eID) is getting more popular, the users can now easily see which national electronic identification scheme is available for them.

ECI Forum webinar invitation, with title and date
  • 21/11/2023

Webinar ‘What is the ECI and Why Should I Care?’ - 23 November

Ez a tartalom magyar nyelven nem áll rendelkezésre, de gépi fordítással lefordítható a „Legfrissebb hírek” oldalon.

On Thursday, 23 November, at 12.30 CET, the ECI Forum will host a webinar ‘What is the ECI and Why Should I Care?’. This webinar will focus on the process of the ECI, the support tools available to organisers and testimonials from two organisers of successful initiatives.

 

New initiative registered
  • 08/11/2023

A Bizottság nyilvántartásba vesz négy új európai polgári kezdeményezést

2023. november 8-án a Bizottság nyilvántartásba vette a következő négy európai polgári kezdeményezést: EU Live Bus Stop Info (Valós idejű utastájékoztatás a buszmegállókban EU-szerte), Trust and Freedom (Bizalom és szabadság), Európa polgára vagyok: európai polgári kezdeményezés a nemzeti állampolgárság és az európai polgárság összekapcsolására és Az Európai Környezetvédelmi Hatóság („EKH”) létrehozása.

Az „EU Live Bus Stop Info (Valós idejű utastájékoztatás a buszmegállókban EU-szerte)” elnevezésű kezdeményezés olyan QR-kódok elhelyezését szorgalmazza az uniós tagállamok buszmegállóiban, amelyek lehetővé teszik az utasok számára, hogy valós idejű információkat kapjanak.

A „Trust and Freedom (Bizalom és szabadság)” elnevezésű kezdeményezés intézkedéseket szorgalmaz a tájékoztatáson alapuló beleegyezés, az emberi méltóság, a szabadság és a testi autonómia védelmében. A kezdeményezés különösen az egészségügyi ellátással és a kezelési lehetőségekkel kapcsolatos tájékozott döntéshozatalhoz való jogra összpontosít.

 Az „Európa polgára vagyok: európai polgári kezdeményezés a nemzeti állampolgárság és az európai polgárság összekapcsolására” elnevezésű európai polgári kezdeményezés az európai polgársággal, az emberi jogokkal, a demokráciával és a jogállamisággal kapcsolatos oktatáshoz való jog bevezetését és e jog különböző követelményekkel való alátámasztását szorgalmazza.

Az „Az Európai Környezetvédelmi Hatóság (»EKH«) létrehozása” elnevezésű kezdeményezés olyan Európai Környezetvédelmi Hatóság létrehozását szorgalmazza, mely hatáskörrel rendelkezik kötelező erejű közigazgatási határozatok kibocsátására, a környezeti hatással járó tevékenységek nyomon követésére és környezetszennyezéssel kapcsolatos szankciók kiszabására.

Ezzel a négy új kezdeményezéssel a 2023-ban nyilvántartásba vett kezdeményezések száma 11-re nőtt. A szervezőknek most hat hónapjuk van arra, hogy az általuk választott időpontban megkezdjék a támogató nyilatkozatok gyűjtését.

 

Szeretne többet megtudni vagy közreműködni?