Ugrás a fő tartalomra
Európai polgári kezdeményezés

Kezdőlap

Vegyen részt az Ön életére is kihatással lévő jogszabályok és közérdekű intézkedések kialakításában. Az európai polgári kezdeményezés egyedülálló módja annak, hogy az uniós polgárok irányt szabjanak az EU jövőjének azáltal, hogy fontos közérdekű ügyekben az Európai Bizottságot jogszabályjavaslat benyújtására kérik fel. Ha egy kezdeményezést legalább egymillióan támogatnak EU-szerte, a Bizottság dönt arról, hogy milyen lépéseket tegyen. Az eljárás lépésről lépésre
Ha kezdeményezést kíván indítani, jogi és gyakorlati tanácsért látogasson el az európai polgári kezdeményezés fórumára.
Az európai polgári kezdeményezés – minden uniós polgár alanyi joga

Legfrissebb hírek

New initiative registered
  • 10/04/2024

A Bizottság új kezdeményezést vett nyilvántartásba, mely a biztonságos és hozzáférhető abortusz uniós pénzügyi támogatását szorgalmazza

Április 10-én az Európai Bizottság nyilvántartásba vette a „My Voice, My Choice: A biztonságos és hozzáférhető abortuszért” elnevezésű európai polgári kezdeményezést. A kezdeményezés felkéri a Bizottságot, hogy nyújtson be olyan jogszabályjavaslatot, mely pénzügyi támogatást biztosít a tagállamoknak ahhoz, hogy biztonságos terhességmegszakítást végezzenek mindazok számára Európából, akik nem férnek hozzá a biztonságos és legális abortuszhoz.

2024-ben ez már a negyedik kezdeményezés, melyet a Bizottság nyilvántartásba vett. A szervezőknek hat hónapjuk van arra, hogy megkezdjék a támogató nyilatkozatok gyűjtését. 

Photo of the three winning teams
  • 22/03/2024

A Bizottság ünnepélyes díjátadón fogadja az ImagineEU videópályázat nyerteseit

2024. március 21-én az Európai Bizottság brüsszeli székházában díjátadó ünnepség keretében vehették át díjukat a középiskolás diákoknak szóló ImagineEU videópályázat nyertesei. A három nyertes – egy francia, egy olasz és egy román – csapat háromnapos tanulmányi látogatáson vesz részt az európai intézményeknél. Az ImagineEU videópályázat az európai polgári kezdeményezés koncepciójára épül. A cél: felkészíteni a fiatalokat a polgári szerepvállalásra, hogy aktív résztvevők lehessenek az uniós szakpolitikák alakításában. A videópályázatra EU-szerte benevező 16–18 éves középiskolások feladata az volt, hogy készítsenek és osszanak meg rövid videót arról, miként lehetne szerintük európai szinten javítani közösségük életminőségét. Nézze meg Ön is a nyertes videókat!

Logo of Stop Finning EU
  • 12/03/2024

Felhívás „A cápauszony-leválasztás és -kereskedelem megállítása” elnevezésű sikeres európai polgári kezdeményezés véleményezésére  

Február 21-én az Európai Bizottság véleményezési felhívást tett közzé, március 12-én pedig nyilvános konzultációt indított, mivel észrevételeket és szakvéleményt kíván begyűjteni „A cápauszony-leválasztás és-kereskedelem megállítása” kezdeményezés nyomán meghozandó intézkedésekhez. A Bizottság azt szeretné felmérni, milyen hatást gyakorolhat a környezetre, a társadalomra és a gazdaságra a leválasztott cápauszonyok EU-beli értékesítésének és nemzetközi kereskedelmének esetleges betiltása, továbbá visszajelzéseket szeretne kapni azzal kapcsolatban is, hogy milyen lehetséges szakpolitikai alternatívák léteznek, melyekkel javítani lehetne a cápaállomány és a kapcsolódó tengeri ökoszisztémák védelmét. 

A felhívás arra irányul, hogy a lehető legtöbb információ birtokában, a lehető legszélesebb részvételen alapuló folyamat keretében és a lehető legátláthatóbb módon lehessen döntést hozni „A cápauszony-leválasztás és -kereskedelem megállítása” nevű 2023-as európai polgári kezdeményezés nyomán meghozandó intézkedésekről. 

 

Szeretne többet megtudni vagy közreműködni?