Ugrás a fő tartalomra
Európai polgári kezdeményezés

CitizenCentral podcast

A CitizenCentral reflektorfénybe állítja az európai polgári kezdeményezéseket. Mindegyik (2021 és 2023 között készült) epizódban egy-egy kezdeményezés szervezői és támogatói számolnak be a kezdeményezéssel kapcsolatos céljaikról és elvárásaikról. Megosztják arra vonatkozó tippjeiket is, hogy hogyan lehet a legeredményesebben népszerűsíteni egy-egy közérdekű ügyet európai szinten.

A különböző szakpolitikai szakértőkkel és tudományos szakemberekkel folytatott interjúk még alaposabban körüljárják az e polgári kezdeményezések által felvetett kérdéseket.

A hangfelvételek a következő platformokon hallgathatók meg: Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts és SoundCloud.

A podcastokban elhangzó vélemények kizárólag a véleménynyilvánító személyek véleményét tükrözik, és semmiképp sem tekinthetők sem az Európai Bizottság, sem az Európai Unió hivatalos álláspontjának.

Ismerje meg az európai polgári kezdeményezések mögött álló embereket az alábbi epizód-összefoglalókból.

3.2: Milyen hatást érnek el az európai polgári kezdeményezések? Nézzük meg néhány sikeres kezdeményezés példáján!

Gyakran kapunk arra irányuló kérést, hogy mutassuk be néhány konkrét példán keresztül, milyen hatást érhetnek el az európai polgári kezdeményezések. Ezért ebben az epizódban közelebbről megvizsgálunk három kezdeményezést, melyek szervezőinek sikerült több mint 1 millió aláírást gyűjteniük, és választ kaptak a Bizottságtól. Az adásban három európai polgári kezdeményezés – a „Tiltsák be a glifozátot, és védjék meg az embereket és a környezetet a mérgező növényvédő szerektől!”, az „End the Cage Age” (Vessünk véget a ketreces állattenyésztésnek!) és a „Right2Water” (Minden embernek joga van a vízhez és a megfelelő higiénés körülményekhez! A víz közjó, nem árucikk!) kezdeményezés – egy-egy szervezője számol be tapasztalatairól.  

Felszólalnak továbbá az Európai Bizottság munkatársai, akik részletesebben ismertetik a sikeres kezdeményezésekre válaszul hozott intézkedéseket.  

2023-ban a Bizottság további négy sikeres polgári kezdeményezésre reagál (áprilisban, júliusban és decemberben).

Az epizód közzétételének dátuma: 2023. június

3.1: Vegyél részt az EU demokratikus életében: oktatási eszköztár az európai polgári kezdeményezésről

Ez az epizód arról szól, hogyan lehet a lakosság minél szélesebb körében ismertté tenni az európai polgári kezdeményezés intézményét – kezdve a középiskolásokkal. Az Európai Bizottság ennek érdekében kidolgozta a Vegyél részt az EU demokratikus életében az európai polgári kezdeményezés segítségével” elnevezésű oktatási eszköztárat, melyet 2023 elején több középiskola kísérleti jelleggel ki is próbált.  

Különböző hátterű interjúalanyok szólalnak fel az adásban: szerepel az adásban Vincze Loránt, aki korábban szervezőként közreműködött egy európai polgári kezdeményezésben, és aki az állampolgári ismeretek tanításának lelkes híve, továbbá Małgorzata Malczyk, angoltanár, aki egy lengyel iskolában tesztelte az eszköztárat. Emellett Silvia Kersemakers, az Európai Bizottság európai polgári kezdeményezéssel foglalkozó brüsszeli munkacsoportjának vezetője elmeséli, miért fejlesztették ki az eszköztárat, és szót kap több európai fiatal, akik megerősítik, hogy van még mit tenni azért, hogy EU-szerte a lakosság jobban megismerje az európai polgári kezdeményezést és a benne rejlő lehetőségeket. 

Az epizód közzétételének dátuma: 2023. június 

2.4: Az állatok, az emberek és bolygónk védelmében! Hallgassa meg azok gondolatait, akik új megoldásokat javasolnak a régi gyakorlatok helyett

A CitizenCentral ezen epizódjában két európai polgári kezdeményezés szervezője beszélget az állati termékekről. Úgy vélik, hogy a modern technológiák megoldásokat kínálnak az általuk elavultnak és fenntarthatatlannak tartott gyakorlatokra, és a technológia az állatok, az emberek és a bolygó számára egyaránt előnyös lehet. 

Filippo Borsellino, az „End The Slaughter Age” (Vessünk véget az állatok levágásának!) elnevezésű kezdeményezés szervezője azt szorgalmazza, hogy az uniós támogatásokat csoportosítsák át az állattenyésztésről a sejt- és növényalapú alternatívákra. Megszólal továbbá egy spanyol meghívott is, aki egy mesterségeshús-alternatívákat előállító induló vállalkozást működtet.  

Elise Fleury a „Fur Free Europe” (Szőrmementes Európa) elnevezésű kezdeményezés képviselője, amelynek célja a prémgazdaságok és a tenyésztésből származó prém kitiltása az európai piacról. Elise e kérdés megvitatásán túl megosztja azzal kapcsolatos gondolatait is, hogy hogyan lehet sikeres európai polgári kezdeményezést indítani.

Az epizód közzétételének dátuma: 2023. január

2.3: Tisztességes díjazás és tisztességes játék: Találkozzon az átláthatóságért kampányt folytató európai polgárokkal

Hallgassa velünk a három – holland, francia, illetve dán – polgári kezdeményezés szervezőjével folytatott beszélgetést. Kirsten Kossen, a „Good Clothes, Fair Pay” (Jó ruhák, tisztességes fizetés) kezdeményezés szervezője egy, a ruha- és cipőipari ágazatban dolgozó munkavállalók létminimumáról szóló jogszabály megalkotását szorgalmazza. A kezdeményezés nagyobb átláthatóságot és elszámoltathatóságot kér az ellátási láncban, a szegénység csökkentése és a gyermekmunka felszámolása érdekében.   

Meghallgathatjuk továbbá Ronan Evain, a Football Supporters Europe ügyvezető igazgatójának, a „Win It On The Pitch” (Nyerj a pályán!) kezdeményezés képviselőjének gondolatait is. Ez a szervezői csoport a sport európai modelljének megóvására törekszik, és meg akarja előzni a „szuperligák” létrehozására irányuló kísérleteket. Azt szeretnék elérni, hogy hivatalosan ismerjék el a sport társadalmi értékét az európai társadalomban, és vonják be a szurkolókat az európai sport hosszú távú jövőjéről szóló vitákba.  

Végezetül ellátogatunk Pernille Schriverhez Dániába, a „Stop 5G – Stay Connected but Protected” (Stop 5G – Kapcsolódjunk biztonságosan!) kezdeményezés képviselőjéhez. Ez a kezdeményezés számos csoport aggályait fogalmazza meg, és célja a vezeték nélküli internetkapcsolattal kapcsolatos állítólagos sugárzási, környezeti, adatgyűjtési és felügyeleti kérdések kezelése.  

Felelősségkizáró nyilatkozat: A Bizottság semmilyen módon nem erősíti meg a „Stop 5G” kezdeményezés tartalmának ténybeli helytállóságát, ez a kezdeményezés szervezői csoportjának kizárólagos felelőssége. A kezdeményezésben megfogalmazott állítások némelyike valójában ellentétes a Bizottság rendelkezésére álló jelentős számú tudományos bizonyítékkal és az Egészségügyi Világszervezet által megbízott testület, a Nemzetközi Nemionizáló Sugárvédelmi Bizottság által elvégzett értékelésekkel. 

Az epizód közzétételének dátuma: 2022. december

2.2: Civil lobbisták, jövőbeli vezetők: felszólalnak az európai fiatalok

Ez az adás 26 év alatti európai fiatalokat szólaltat meg kilenc különböző uniós országból. A fiatalok elmondják, milyen elképzeléseik vannak a szavazással, az uniós politikai döntéshozatallal, a polgári aktivizmussal és az európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatban. Arra is kitérnek, hogy mely fontos társadalmi ügyekben látnának szívesen európai polgári kezdeményezéseket.

Daniela Vancic, a Democracy International aktivistája, és Paco Camas, az Ipsos közvéleménykutató munkatársa is megszólal az adásban. Daniela hangsúlyozza, hogy az európai polgári kezdeményezés és más részvételi eszközök segítik a fiatalokat abban, hogy hozzájáruljanak az őket foglalkoztató kérdésekről szóló társadalmi vitákhoz és döntéshozatalhoz, Paco pedig tényekkel és számadatokkal szolgál az EU-ban élő fiatalok szerepvállalásáról.

Végezetül pedig a „Fairosene – A repülőgép-üzemanyagokra vonatkozó adómentesség megszüntetése Európában” elnevezésű kezdeményezés két szervezőjének beszámolóját hallgathatjuk meg. A két fiatal civil lobbista ismerteti a kezdeményezést népszerűsítő kampányt, és elmondja, miért derűlátó a jövőt illetően.

Az epizód közzétételének dátuma: 2022. szeptember

2.1: Újrafeldolgozás és héakulcsok: Hallgassa meg a fenntartható megoldások után kutató európai fiatalok beszámolóit

Az epizóddal kapcsolatos megjegyzések megjelenítése

A középpontban a „ReturnthePlastics” (a műanyag palackok újrafeldolgozására szolgáló, uniós szintű betétdíjas rendszer megvalósításáért) és a „Green VAT” (Zöld héa) elnevezésű kezdeményezés

Itt a CitizenCentral második évadja! Kapcsolódjon be két polgári kezdeményezés szervezőivel folytatott beszélgetésünkbe, akik különböző megközelítést alkalmazva igyekeznek megoldást találni a fenntarthatósággal és a fogyasztói magatartással kapcsolatos problémákra. Rajtuk kívül meghallgathatja három, az EU különböző részeiből származó éghajlat- és fenntarthatósági szakértővel folytatott beszélgetésünket is.

Omar Pérez, a „ReturnthePlastics” (a műanyag palackok újrafeldolgozására szolgáló, uniós szintű betétdíjas rendszer megvalósításáért) elnevezésű kezdeményezés képviselője kifejti, hogy ez a szervezői csoport hogyan tervezi másutt is megvalósítani a több uniós országban már létező újrafeldolgozási rendszereket. Amint azt az eddigi rendszerek mutatják, ezek célja egy, a műanyag palackok újrafeldolgozására szolgáló, uniós szintű betétdíjas rendszer megvalósítása, a szupermarketekben elhelyezett visszaváltó automaták bevezetésével. Ám továbbra is nagy kérdés, hogy kinek kellene finanszíroznia ezt a rendszert.

Brigitta Hartmann a „Green VAT” (Zöld héa) kezdeményezés képviseletében az ökológiai, fenntartható módon előállított, illetve környezetbarát termékek adójának csökkentésére szólít fel Európában. A cél egyrészt a fogyasztók rendelkezésére álló termékkínálat növelése, másrészt pedig a vállalatok buzdítása arra, hogy gondolják újra a termékeik előállításának módját. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy lesz-e továbbra is elegendő adóalap, ha minden termék környezetbaráttá válik.

1.7: European Citizens’ Initiative @10: új kezdeményezések és szép emlékek.

Középpontban a „Save Cruelty Free Cosmetics” (Támogassuk az állatkínzás nélkül előállított kozmetikai termékeket), a „Stop Global Warming – a carbon price for carbon to fight climate change” (Állítsuk meg a globális felmelegedést! – Szén-dioxid-árazás az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében) és a „Fraternité 2020 – Mobility. Progress. Europe.” (Fraternité 2020 – Mobilitás. Haladás. Európa.) kezdeményezés

2022-ben ünnepeltük az európai polgári kezdeményezés 10. évfordulóját. Ebben az adásban múltbeli, jelenlegi és (potenciális) jövőbeli kezdeményezések szervezői mutatkoznak be: Simona Pronckutė, Dr. Julia Baines és Virginia Fiume.

A „Save Cruelty Free Cosmetics” (Támogassuk az állatkínzás nélkül előállított kozmetikai termékeket) kezdeményezés célja a kozmetikai összetevőkkel kapcsolatos állatkísérletek teljes körű betiltása, valamint a tudomány korszerűsítése annak érdekében, hogy az teljes mértékben nélkülözze az állatkísérleteket. A szervezők célja, hogy ez legyen az egymillió aláírást a leggyorsabban összegyűjtő kezdeményezés!

A kétéves kampányt és a 2021 nyarán lezárult aláírásgyűjtési időszakot követően Virginia Fiume betekintést ad a „Stop Global Warming – a price for carbon to fight climate change” (Állítsuk meg a globális felmelegedést! – Szén-dioxid-árazás az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében) kezdeményezés kulisszái mögé. Kollégáival együtt az európai polgári kezdeményezés során szerzett tapasztalatokat az EUMANS.eu projektben hasznosították, és kilátásba helyezték, hogy folytatni fogják a küzdelmet.

Végezetül az elsőként regisztrált európai polgári kezdeményezés, a „Fraternité 2020 – Mobility. Progress. Europe.” (Fraternité 2020 – Mobilitás. Haladás. Európa.) kezdeményezés egyik szervezőjének beszámolóját halljuk. Milyen tapasztalatokat szerzett Simona 10 évvel ezelőtt, és hogyan befolyásolta életét az európai polgári kezdeményezésben való részvétel?

Megjegyzés: Az Európai Vegyianyag-ügynökség válasza az állatkísérletekre és a PETA kampányára: https://ec.europa.eu/environment/chemicals/reach/animal_en.htm

1.6: Oltóanyagok és szellemitulajdon-jogok – ismerje meg azokat az európaiakat, akik az uniós szabályok megváltoztatásáért küzdenek

Középpontban a „Freedom to Share” (A megosztás szabadsága) és a „Right to Cure” (Jog a gyógykezeléshez) kezdeményezés

A CitizenCentral ezen adása a szerzői jogokat és a szellemi tulajdonhoz fűződő jogokat tárgyalja. Gregory Engels, „A megosztás szabadsága” kezdeményezés képviselője szeretne változást elérni az európai szerzői jogban, és törekvései közé tartozik a digitális hálózatokon keresztül történő fájlmegosztás legalizálása.

Julie Steendam pedig a „Right to Cure” (Jog a gyógykezeléshez), más néven „No profit on pandemic” (Senki se nyerészkedjen a világjárványon!) elnevezésű kezdeményezést képviseli, amely annak biztosítására kéri az Európai Bizottságot, hogy a koronavírus elleni oltóanyagok és kezelések világszerte mindenki számára ingyenesen rendelkezésre álljanak. A két meghívott bonyolult témákat boncolgat, amelyek a szerzői jog és a szellemi tulajdonra vonatkozó jogszabályok hatásához, szabadságunkhoz és az általunk mindezért fizetett árhoz kapcsolódnak.

1.5: Tudatos fogyasztók – kreatív európai klímaharcosok beszámolói

Középpontban a „Ban Fossil Fuel Advertising and Sponsorship” (Tiltsák be a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos reklámokat és szponzori tevékenységeket!) és a „European EcoScore” (Európai ökopontszám) elnevezésű kezdeményezés

A „CitizenCentral” ötödik fejezetében Silvia Pastorelli és Antoine Thill nyilatkozatát hallgathatjuk. A két szervező arra törekszik, hogy felelőssé tegye a vállalkozásokat, és segítse a fogyasztókat abban, hogy fenntartható döntéseket hozhassanak.

A „Ban Fossil Fuel Advertising and Sponsorship” (Tiltsák be a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos reklámokat és szponzori tevékenységeket!) kezdeményezés célja egy olyan uniós jogalkotási aktus kidolgozása, amely tiltja a fosszilis tüzelőanyagok reklámozását, ideértve az ilyen tüzelőanyagokat felhasználó közúti és vízi közlekedést is. A kezdeményezés, amelyet a dohányreklámok EU-szerte már bevezetett tilalma inspirált, arra törekszik, hogy rendszerszintű változást idézzen elő az éghajlati válságra válaszul. Eközben a „European EcoScore” (Európai ökopontszám) kezdeményezés szervezői olyan kötelező címke bevezetését szeretnék elérni, amely átlátható tájékoztatást nyújt az európai fogyasztóknak az EU-ban gyártott vagy értékesített termékek környezeti hatásairól.

Mindkét kezdeményezést nyilvántartásba vették, és 2021 közepén megkezdték az aláírásgyűjtést – hallgassa meg, hogyan halad eddig a kezdeményezés.

1.4: Találkozzon azokkal az európaiakkal, akik a biometrikus adataink védelméért küzdenek, és a szegénység enyhítésén munkálkodnak egész Európában

Középpontban a „Reclaim Your Face” (Civil társadalmi kezdeményezés a tömeges biometrikus megfigyelési gyakorlatok betiltására) és a „Start Unconditional Basic Income (UBI) throughout the EU” (A feltétel nélküli alapjövedelmek bevezetése az EU egészében) európai polgári kezdeményezés

A „CitizenCentral” negyedik adásában Ella Jakubowska és Catarina Neves beszél arról, hogy milyen különböző módjai vannak az EU-n belül az alapvető jogok védelmének és az egyenlőtlenségek csökkentésének. A „Reclaim Your Face – Civil society initiative for a ban on biometric mass surveillance practices” (Civil társadalmi kezdeményezés a tömeges biometrikus megfigyelési gyakorlatok betiltására) célja, hogy az alapvető jogok indokolatlan veszélyeztetésének elkerülése érdekében szigorúan szabályozza a biometrikus technológiák használatát. Az epizódban szó lesz arról is, hogy az emberek, a vállalatok és a kormányok milyen különböző módokon és milyen célokra használják e technológiákat, és arról, hogy ez miként befolyásolja életünket.

A „Start Unconditional Basic Income (UBI) throughout the EU” (A feltétel nélküli alapjövedelmek bevezetése az EU egészében) kezdeményezés szervezői azt szeretnék, hogy az Európai Bizottság tegyen javaslatot az egész EU-ra kiterjedő egyetemes alapjövedelemre, hogy valamennyi uniós tagállamban javuljon az európai polgárok jóléte.

1.3: Ismerje meg az európai zöld hullám hangjait

Középpontban a „Stop Finning – Stop the Trade”(A cápauszony-leválasztás és -kereskedelem megállítása), a „Green Garden Roof Tops” (Zöld kerteket a háztetőkre) és a „Grow scientific progress: crops matter” (Fokozzuk a tudományos fejlődést: a szántóföldi növények fontosak!) kezdeményezés

A CitizenCentral harmadik epizódjában, amely a szárazföldet és a tengert érintő környezetvédelmi témákkal foglalkozik, megszólal Nils Kluger, Almog Sade és Martina Helmlinger.

A „Stop Finning – Stop the Trade” (A cápauszony-leválasztás és -kereskedelem megállítása) kezdeményezés célja, hogy véget vessen a cápauszonyokkal való kereskedelemnek az EU-n belül. A két testvér és egy baráti csoport által indított „Green Garden Roof Tops” (Zöld kerteket a háztetőkre) kezdeményezés pedig arra törekszik, hogy a céges épületek tetején lévő kihasználatlan, üres tereket zöldterületekké alakítsák át. A „Grow scientific progress: crops matter” (Fokozzuk a tudományos fejlődést: a szántóföldi növények fontosak!) kezdeményezés egyik szervezőjének gondolatait is meghallgathatjuk. Ez a kezdeményezés 2021 nyarán lezárult ugyan, de szervezője sok hasznos tippet tud adni azoknak, akik európai polgári kezdeményezést szeretnének kidolgozni. 

1.2: Hatalmat az emberek kezébe – megszólalnak azok, akik le akarják bontani az európai határokat

Középpontban a „Civil Servant Exchange Program” (Európai köztisztviselői csereprogram) és a „Voters without Borders” (Választók határok nélkül – Teljes körű politikai jogokat az Unió polgárainak) európai polgári kezdeményezés

A „CitizenCentral” második epizódjában Adam Mazoyer és Rosalie van den Brink két olyan európai polgári kezdeményezésről számol be, amelyek a polgári szerepvállalásnak a közösségeinkben való megerősítésére összpontosítanak. A „Civil Servant Exchange Program” (Európai köztisztviselői csereprogram) célja, hogy segítse a köztisztviselőket az egymástól való tanulásban és a transznacionális kérdések jobb kezelésében – a természeti katasztrófáktól kezdve a kiberbiztonságig és azon túl is. A „Voters without Borders” (Választók határok nélkül kezdeményezés) támogatja azon uniós polgárok demokratikus jogainak megerősítését, akik a lakóhelyük szerinti nemzeti választásokon szeretnének szavazni.

1.1: Üdvözöljük a CitizenCentral podcast hallgatóit

Középpontban a „Fridays for Future’”(Péntekek a jövőért) és a „Save Bees and Farmers” (Mentsük meg a méheket és a mezőgazdasági termelőket) kezdeményezés

Hallgassa meg a CitizenCentral első epizódját, amelyben Paula Reyes és Helmut Burtscher két olyan európai polgári kezdeményezésről beszél, amelyek esetében az aláírásgyűjtési időszak 2021. szeptember végén zárult. Az „Actions on Climate Emergency” (Intézkedések az éghajlatváltozási vészhelyzet ellen) kezdeményezés (lezárult: 2021. szeptember 23-án) és a „Save bees and Farmers! Towards a bee-friendly agriculture for a healthy environment” (Mentsük meg a méheket és a mezőgazdasági termelőket! Méhbarát mezőgazdaságot az egészséges környezetért) kezdeményezés (lezárult: 2021. szeptember 30-án) csupán kettő azon számos kezdeményezés közül, amelyeket az európai polgárok az évek során az éghajlatváltozással és a biológiai sokféleséggel kapcsolatban indítottak.

Szeretne többet megtudni vagy közreműködni?