Ugrás a fő tartalomra
Európai polgári kezdeményezés

Az európai polgári kezdeményezés az iskolákban

A teacher interacts with a classroom full of students

„Vegyél részt az EU demokratikus életében az európai polgári kezdeményezés segítségével” – iskolai eszköztár

Mi motiválhatja a fiatalokat, hogy elkötelezzék magukat egy-egy fontos ügy mellett? Milyen cselekvési lehetőségük van európai uniós polgárként?  Hogyan tudnak – országhatárokon átívelően – együttműködni a számukra fontos ügyekben?  

Ösztönözze cselekvésre tanítványait a „Vegyél részt az EU demokratikus életében az európai polgári kezdeményezés segítségével” elnevezésű új eszköztárral! 

A fiatalok csak úgy válhatnak aktív polgárokká, ha megértik, hogyan működik a demokrácia, és ismerik jogaikat és kötelezettségeiket. A „Vegyél részt az EU demokratikus életében” elnevezésű eszköztár használatával a diákok megismerhetik az európai polgári kezdeményezés intézményét, és kedvet kaphatnak ahhoz, hogy aktívan elkötelezzék magukat fontos európai ügyek mellett. A segédanyagok a középiskolák utolsó két évfolyamának tanulói számára készültek.

Az ismeretátadásra, kutatómunkára, vitára, projektmunkára és szerepjátékra épülő foglalkozásokon keresztül a tanulók megtanulják, hogyan születnek és hogyan befolyásolják mindennapi életüket az uniós szinten hozott döntések, és ami a legfontosabb: hogyan teszi lehetővé az európai polgári kezdeményezés, hogy másokkal összefogva részt vegyenek a számukra fontos kérdésekkel foglalkozó uniós szakpolitikák alakításában. 

„Nagyon tetszett a foglalkozás a tanítványaimnak. Érdekesnek és szórakoztatónak találták a feladatokat, különösen amikor videót kellett készíteniük európai polgári kezdeményezésükhöz – ez igazán jó példa a szórakozva tanulásra.”  – Małgorzata, középiskolai tanár Lengyelországban

Az eszköztár igénybe vehető állampolgári ismeretek oktatásához, de projektalapú vagy tartalomalapú nyelvoktatás keretében is felhasználható. Az eszköztár az EU összes hivatalos nyelvén rendelkezésre áll.

További információk és a letölthető segédanyagok

EU Democracy in Action - Have Your Say with the European Citizens' Initiative

Az eszköztár bemutatása

2023 májusában webináriumot rendeztünk, melyen pedagógusok ismerkedhettek meg az eszköztárral. A webináriumról készült felvétel és az eszköztárt ismertető (angol nyelvű) PowerPoint-prezentáció alább tekinthető meg, illetve tölthető le.

A „Vegyél részt az EU demokratikus életében az európai polgári kezdeményezés segítségével” oktatási eszköztár a CitizenCentral podcast egyik epizódjának is témája volt (angol nyelvű hanganyag).

A webinárium megtekintése felvételről

Toolkit Webinar powerpoint
Powerpoint presentation used to introduce the educational toolkit
angol
(13.42 MB - PPTX)
Letöltés

Videópályázat középiskolás tanulók számára

Már lehet jelentkezni az „ImagineEU” videópályázatra! A benevezni kívánó, középiskolás tanulókból álló csoportok 2023. október 16-ától december 13-ig nyújthatják be pályamunkájukat. Az európai polgári kezdeményezést előtérbe helyező videópályázat a „Vegyél részt az EU demokratikus életében az európai polgári kezdeményezés segítségével” elnevezésű iskolai eszköztár foglalkozásaihoz kapcsolódik A három győztes csapat csoportos utazást nyer Brüsszelbe.  

További információkért látogasson el a videópályázat honlapjára

Szeretne többet megtudni vagy közreműködni?