Ugrás a fő tartalomra
Európai polgári kezdeményezés

Az európai polgári kezdeményezés az iskolákban

A teacher interacts with a classroom full of students

„Vegyél részt az EU demokratikus életében az európai polgári kezdeményezés segítségével” – iskolai eszköztár

Mi motiválhatja a fiatalokat, hogy elkötelezzék magukat egy-egy fontos ügy mellett? Milyen cselekvési lehetőségük van európai uniós polgárként?  Hogyan tudnak – országhatárokon átívelően – együttműködni a számukra fontos ügyekben?  

Ösztönözze cselekvésre tanítványait a „Vegyél részt az EU demokratikus életében az európai polgári kezdeményezés segítségével” elnevezésű új eszköztárral! 

A fiatalok csak úgy válhatnak aktív polgárokká, ha megértik, hogyan működik a demokrácia, és ismerik jogaikat és kötelezettségeiket. A „Vegyél részt az EU demokratikus életében” elnevezésű eszköztár használatával a diákok megismerhetik az európai polgári kezdeményezés intézményét, és kedvet kaphatnak ahhoz, hogy aktívan elkötelezzék magukat fontos európai ügyek mellett. A segédanyagok a középiskolák utolsó két évfolyamának tanulói számára készültek.

Az ismeretátadásra, kutatómunkára, vitára, projektmunkára és szerepjátékra épülő foglalkozásokon keresztül a tanulók megtanulják, hogyan születnek és hogyan befolyásolják mindennapi életüket az uniós szinten hozott döntések, és ami a legfontosabb: hogyan teszi lehetővé az európai polgári kezdeményezés, hogy másokkal összefogva részt vegyenek a számukra fontos kérdésekkel foglalkozó uniós szakpolitikák alakításában. 

„Nagyon tetszett a foglalkozás a tanítványaimnak. Érdekesnek és szórakoztatónak találták a feladatokat, különösen amikor videót kellett készíteniük európai polgári kezdeményezésükhöz – ez igazán jó példa a szórakozva tanulásra.”  – Małgorzata, középiskolai tanár Lengyelországban

Az eszköztár igénybe vehető állampolgári ismeretek oktatásához, de projektalapú vagy tartalomalapú nyelvoktatás keretében is felhasználható. Az eszköztár az EU összes hivatalos nyelvén rendelkezésre áll.

További információk és a letölthető segédanyagok

EU Democracy in Action - Have Your Say with the European Citizens' Initiative

Az eszköztár bemutatása

2023 májusában webináriumot rendeztünk, melyen pedagógusok ismerkedhettek meg az eszköztárral. A webináriumról készült felvétel és az eszköztárt ismertető (angol nyelvű) PowerPoint-prezentáció alább tekinthető meg, illetve tölthető le.

A „Vegyél részt az EU demokratikus életében az európai polgári kezdeményezés segítségével” oktatási eszköztár a CitizenCentral podcast egyik epizódjának is témája volt (angol nyelvű hanganyag).

A webinárium megtekintése felvételről

Toolkit Webinar powerpoint
Powerpoint presentation used to introduce the educational toolkit
angol
(13.42 MB - PPTX)
Letöltés

Az ImagineEU videópályázat és a nyertes videók

Az ImagineEU videópályázat a 2023/2024-es tanévben, a „Vegyél részt az EU demokratikus életében az európai polgári kezdeményezés segítségével” elnevezésű iskolai oktatási eszköztár elindítása alkalmából került megrendezésre.

A pályázat azzal a céllal indult, hogy lehetőséget teremtsen a középiskolai tanulmányaik utolsó, illetve utolsó előtti évét végző európai fiataloknak arra, hogy megtapasztalják, miként vállalhatnak tevékeny polgári szerepet az Európai Unióban. A videópályázatra benevező fiataloknak konkrét ötletekkel és elképzelésekkel kellett előállniuk arról, hogyan lehetne még élhetőbbé tenni az Európai Uniót és ezáltal az uniós polgárok javát szolgálni EU-szerte – hasonlóan az európai polgári kezdeményezés intézményéhez, mely a részvételi demokrácia fontos eszközeként lehetővé teszi az EU polgárainak, hogy tevékeny részt vállaljanak az uniós szakpolitikai döntéshozatalban.

A legfeljebb 7 tanulóból álló csoportoknak rövid videóban kellett ismertetniük elképzelésüket. Több mint 400 pályamű érkezett be a felhívásra. Ezekből 388 videót közönségszavazásra bocsátottunk – összesen ennyi pályamű felelt meg a versenyszabályoknak.

Az utolsó szakaszban a zsűri kiértékelte a legtöbb voksot elnyerő 50 videót, és három nyertes csapatot választott a döntősök közül.

NÉZZE MEG ÖN IS A NYERTES VIDEÓKAT!

Jutalomdíj

A három nyertes csapat 2024. március 21. és 23. között tanulmányi látogatáson vett részt Brüsszelben, az Európai Unió szívében.

Az utazás során a csapatok találkozhattak az európai intézmények képviselőivel, és sok érdekeset megtudhattak az uniós szakpolitikák és jogszabályok kidolgozásáról, valamint arról, hogy az uniós polgárok hogyan vehetnek részt az európai polgári kezdeményezésben.

Ajánljuk figyelmébe a Bizottság 2024. március 22-i hírei között megjelent (francia nyelvű) hírt az ImagineEU videópályázatról.

Photo of the three winning teams

Odaítélési szempontok

A zsűri, mely az európai polgári kezdeményezés uniós intézmények, nemzeti hatóságok és civil társadalmi szervezetek alkotta közösségének képviselőiből, valamint több, az Európai Bizottságnál dolgozó fiatal gyakornokból állt, a közönségszavazással kiválasztott (a legtöbb voksot elnyerő) 50 pályamunkát értékelte. A zsűri a következő szempontokat vette figyelembe a videók kiértékelésekor:

  • Mennyire lenne releváns európai polgári kezdeményezésként (0–25 pont): lehetne-e a videóban ismertetett elképzelés egy európai polgári kezdeményezés témája?
  • Mennyire érthető (0–50 pont): világos és tömör-e az üzenet?
  • Mennyire kreatív az elképzelés (0–25 pont): eredeti-e az ötlet, érdekfeszítően közelíti-e meg a csapat a témát?

 

A videópályázatot az Európai Bizottság Főtitkárságának SG.A.1. egysége, a „Szakpolitikai prioritások és munkaprogram” egység szervezte.

 

Szeretne többet megtudni vagy közreműködni?