Gå direkt till innehållet
Europeiska medborgarinitiativet

EUROPEAN CANNABIS INITIATIVE

EUROPEAN CANNABIS INITIATIVE

Kommissionens registreringsnummer: ECI(2024)000003

Initiativets gång

  1. Registrerat
    06/02/2024
  2. Tillbakadraget
    20/05/2024

Information från EU-kommissionen

06/02/2024

Initiativet har inte registrerats i sin helhet. Vilka delar som har registrerats framgår av beslutet om registrering. Enligt artikel 1.2 får underskrifter samlas in till stöd för initiativets andra och tredje mål, där man uppmanar kommissionen att föreslå EU-rättsakter för att

a) främja tillgången till medicinsk cannabis på grundval av vetenskapliga rön och patienters erfarenheter, och låta patienter föra med sig medicinskt förskrivna cannabisprodukter i hela EU så att de fullt ut kan utnyttja sin rätt till hälsa

b) anslå de resurser som krävs för forskning om cannabis för terapeutiskt bruk.

Information från organisatörerna

Mål

Vi uppmanar kommissionen att göra följande:

Sammankalla en transeuropeisk medborgarförsamling om cannabispolitiken i ett större perspektiv i fråga om: en gemensam straffskala i hela EU, konsekvens i medlemsstaternas politik och möjlighet för EU-medborgarna att diskutera denna känsliga fråga med varandra och med institutionerna.

Främja tillgången till medicinsk cannabis på grundval av vetenskapliga rön och patienters erfarenheter, och tillåta patienter att transportera cannabis och sådana cannabisderivat som förskrivs för terapeutiskt bruk i hela EU i syfte att säkerställa ett fullständigt åtnjutande av rätten till hälsa.

Anslå de resurser som krävs för forskning om cannabis – inklusive i växtbaserad och traditionell medicin – för terapeutiskt bruk och dela detta internationellt.

Bilaga

EU har gradvis antagit gemensamma ståndpunkter om innovativa strategier för en människorättscentrerad narkotikapolitik, vilket avspeglas i EU:s deltagande i relevanta FN-möten. Samtidigt har flera medlemsstater, t.ex. Malta, Luxemburg och Tyskland, genomfört betydande förändringar i sin nationella politik gällande icke-medicinsk och icke-vetenskaplig användning av cannabis. Sedan 1990-talet har icke-kommersiella ”cannabis social clubs” varit verksamma i bland annat Spanien, och i andra länder, t.ex. Portugal, Grekland och Italien, har personligt bruk avkriminaliserats.

Förändringar i de nationella strategierna har ofta drivits på av civilsamhället med slutmålet att skydda folkhälsan och säkerställa full respekt för brukarnas mänskliga rättigheter, vilka uppskattas till 52 miljoner människor i EU, samt påverka situationen för de hundratusentals människor som är intagna på anstalt i Europa, så pass att Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna har avkunnat flera domar som fördömer omänsklig och förnedrande behandling till följd av överbeläggningen.

Rådets rambeslut 2004/757/RIF om minimibestämmelser för brottsrekvisit och påföljder för olaglig narkotikahandel, är, efter 20 års tid, inte längre i enlighet med den senaste utvecklingen på området för narkotikakontroll och återspeglar inte internationella och nationella rekommendationer, inbegripet följande:

Rapporten från FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Human rights challenges in addressing and countering all aspects of the world drug problem.

Uttalandet från FN:s människorättsexperter av den 26 juni 2022.

FN:s gemensamma ståndpunkt till stöd för genomförandet av en internationell politik för narkotikakontroll genom ett effektivt samarbete mellan olika organ.

FN:s narkotikakommissions beslut från december 2020 om att radera cannabisväxten från förteckning IV i 1961 års FN-konvention.

Slutdokumentet från den extra sessionen i FN:s generalförsamling om narkotika 2016.

Det här medborgarinitiativet ligger i linje med de växande farhågorna på internationell nivå som i oktober 2022 ledde till att FN:s kommitté för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter (CESCR) fick i uppdrag att senast 2024 utarbeta en ”allmän kommentar” om hur narkotikapolitiken påverkar de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna.

I april 2020 antog CESCR sin allmänna kommentar nr 25 i vilken en hel paragraf handlar om kontrollerade substanser med särskilt fokus på cannabis:

[…] Den vetenskapliga forskningen om vissa substanser hindras av internationella konventioner om narkotikakontroll eftersom dessa substanser klassificeras som skadliga för hälsan och utan något vetenskapligt eller medicinskt värde. Denna klassificering gjordes dock med otillräckligt vetenskapligt stöd som grund för beslutet, eftersom det finns trovärdiga belägg när det gäller medicinskt bruk av ett antal av dem, t.ex. cannabis för behandling av vissa former av epilepsi. Därför bör konventionsparterna harmonisera sina skyldigheter enligt den internationella ordningen för narkotikakontroll med sina skyldigheter att respektera, skydda och uppfylla rätten att få ta del av vetenskapens framsteg och dess förmåner, genom en regelbunden översyn av sin politik avseende kontrollerade substanser.

I 2023 års rapport från FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter lämnas bland annat följande rekommendationer:

Införa alternativ till kriminalisering, nolltolerans och eliminering av narkotika genom att överväga avkriminalisering av eget bruk och kontrollera den olagliga narkotikamarknaden genom en ansvarsfull reglering så att vinster från olaglig handel, kriminalitet och våld elimineras.

Se över domar och/eller straff och, när så är lämpligt, undanröja, omvandla eller reducera domar och/eller straff.

Ett effektivt samarbete mellan olika organ samt de internationella riktlinjerna om mänskliga rättigheter och narkotikapolitik, som tar hänsyn till EU:s och enskilda medlemsstaters respektive behörigheter, är centrala delar av EU:s narkotikastrategi. EU:s narkotikastrategi tar hänsyn till den politiska utvecklingen på multilateral nivå och bidrar till att snabba upp dess genomförande. EU har uttryckt sitt stöd för slutdokumentet från den extra sessionen i FN:s generalförsamling 2016, som är det mest övergripande policydokumentet i det hänseendet som har antagits på internationell nivå hittills. EU har även uttryckt sitt stöd för 2019 års ministerförklaring som har antagits av FN. Alla dessa offentliga uttalanden har dock inte omvandlats till politik som har införlivat dessa människorättsfrågor.

Bristen på betydande framsteg i begränsningen av olaglig narkotika i hela Europa kräver en radikal omprövning av det tillvägagångssätt som under årtionden inte har minskat efterfrågan eller utbudet av narkotika. Det finns inga belägg för att hårdare straff har gett ett effektivare europeiskt system för narkotikakontroll, samtidigt som resurser har byggts upp för att minska de risker och/eller skador som är förknippade med ett problematiskt narkotikabruk. Avsikten med det här medborgarinitiativet är att hantera några av skälen till att det har blivit så.

Mer information

EUROPEAN CANNABIS INITIATIVE - ANNEX WITH HYPERLINKS .pdf

Organisatörer

Företrädare

Ersättare

Medlem

  • NATALIE O' REGAN
  • COEL THOMAS
  • Tomáš ZÁBRENSZKI
  • ADAM STANISLAW STASIAK
  • DERRICK BERGMAN

Andra

  • LORENZO MINEO
  • MARCO PERDUCA

Finansieringskällor

Inget innehåll tillgängligt

Om du vill rapportera problem med uppgifterna om stöd- och finansieringskällor, vänligen kontakta oss. Ange initiativets registreringsnummer i ditt meddelande.

Vill du lära dig mer och samarbeta med andra?