Gå direkt till innehållet
Europeiska medborgarinitiativet

Medborgarinitiativet i skolan

A teacher interacts with a classroom full of students

Nytt material för att undervisa om det europeiska medborgarinitiativet

Vad får ungdomar att agera i frågor som är viktiga för dem? Vad kan de göra i egenskap av EU-medborgare?  Vad kan de åstadkomma tillsammans med unga i andra länder?  

Engagera dina elever med hjälp av vårt nya undervisningsmaterial ”EU-demokrati i praktiken – Tyck till med det europeiska medborgarinitiativet”

För att bli aktiva medborgare måste ungdomar förstå hur demokratin fungerar och vilka rättigheter och skyldigheter de har. Undervisningsmaterialet ”EU-demokrati i praktiken” beskriver det europeiska medborgarinitiativet och uppmuntrar eleverna att engagera sig i EU-frågor. Målgruppen är gymnasieelever som går de två sista årskurserna.

Genom undervisning, informationssökning, debatt, projektarbete och rollspel lär de sig hur EU fattar sina beslut, hur besluten påverkar deras vardag och, framför allt, hur de tack vare det europeiska medborgarinitiativet kan gå samman med andra och påverka EU:s politik i frågor som är viktiga för dem. 

”Mina elever tyckte att materialet var väldigt intressant. De gillade uppgifterna och hade väldigt kul, särskilt när de skulle göra en film om sitt medborgarinitiativ – ett bra exempel på edutainment där man kombinerar utbildning och underhållning.”  – Małgorzata, gymnasielärare från Polen

Materialet lämpar sig för lektioner i samhällskunskap, men kan också användas i projektbaserad språkundervisning eller för språk- och innehållsintegrerad inlärning. Det finns på alla officiella EU-språk.

Läs mer och hämta materialet

EU Democracy in Action - Have Your Say with the European Citizens' Initiative

Presentation av materialet

I maj 2023 hölls ett webbseminarium för att presentera materialet för lärarna. Du kan titta på inspelningen och presentationen nedan (på engelska).

Du kan också lyssna på vårt avsnitt av podden CitizenCentral (på engelska): ABC om EU-demokrati i praktiken – nytt undervisningsmaterial om medborgarinitiativet

Titta på inspelningen

Toolkit Webinar powerpoint
Powerpoint presentation used to introduce the educational toolkit
Engelska
(13.42 MB - PPTX)
Ladda ner

Videotävling för gymnasieelever

Mellan den 16 oktober och den 13 december 2023 kan lag med gymnasieelever skicka in sina bidrag till videotävlingen ”ImagineEU”. Tävlingen bygger på det europeiska medborgarinitiativet och kompletterar EU-kommissionens undervisningsmaterial om EU-demokrati i praktiken.  Priset är en gruppresa till Bryssel för tre vinnande lag.  

Läs mer om videotävlingen 

Vill du lära dig mer och samarbeta med andra?