Danska medborgare kan nu använda sin e-legitimation (MitID) för att identifiera sig när de skriver på ett europeiskt medborgarinitiativ på nätet. Danmark är det nittonde landet som godtar e-legitimation. Se vilka länder som godtar e-legitimation
Kommissionen svarade på initiativet Ett pälsfritt Europa i december 2023 och har sedan dess arbetat med flera kompletterande insatser. Det handlar bland annat om besök på pälsdjursfarmer i Finland, Polen och Spanien för att se vilka One Health-mekanismer som används. EU-ländernas myndigheter har också fått fylla i en enkät om pälsdjur som kommer att bidra till kommissionens bedömning av de åtgärder som nämns i meddelandet. Kommissionen har även förberett en översyn av textilmärkningsförordningen med bland annat en workshop för intressenter i oktober 2024.
Den 17 september gick EU-kommissionen ut med en inbjudan att lämna synpunkter på användningen av djurförsök vid kemikaliesäkerhetsbedömningar och på kommissionens färdplan för utfasning.
Färdplanen är ett av kommissionens åtaganden som svar på medborgarinitiativet ”Rädda icke-djurtestade kosmetikaprodukter – stå upp för ett EU utan djurförsök” och ska beskriva delmål och åtgärder för att helt fasa ut användningen av djurförsök vid kemikaliesäkerhetsbedömningar.
Med sin inbjudan att lämna synpunkter vill kommissionen få in mer underlag om djurfria metoder, särskilt bidrag som sammanfattar kunskapsläget på relevanta områden. Dessutom fortsätter man att samarbeta med intressenterna genom en rad workshoppar (december 2023, oktober 2024 och maj 2025).
Den 11 september beslutade EU-kommissionen att registrera två europeiska medborgarinitiativ.
Medborgarinitiativet för ett vattensmart och vattenresilient Europa vill se en handlingsplan för vatten, ge vattenresiliens samma prioritet som utfasningen av fossila bränslen, ställa om till vatteneffektiva industrier och lantbruk, se till att det finns rätt kompetens för en vattensmart ekonomi och garantera rätten till rent och säkert vatten och sanitet.
Genom initiativet PsychedeliCare uppmanas kommissionen att stödja samsyn bland experter om standarder för vård med psykedelika så att psykedelisk terapi kan införas på ett säkert sätt. Kommissionen bör också främja forskning om terapeutiska tillämpningar av psykedelika och utvecklingen av forskningsnätverk.
Det här är det tionde och elfte initiativet som registreras 2024. Organisatörerna har nu sex månader på sig att börja samla in underskrifter.
Den 24 juli beslutade EU-kommissionen att registrera två europeiska medborgarinitiativ:
Organisatörerna av initiativet Stop Cruelty Stop Slaughter (Stoppa djurplågeriet, stoppa slakten) vill se incitament så att det produceras mer växtbaserat protein, bland annat växtbaserade mjölk- och äggsubstitut och odlat kött. Organisatörerna vill också att antalet produktionsdjur ska minska och att man gradvis ska lägga ner alla djurgårdar.
Organisatörerna av initiativet Stop Fake Food: Origin on Label (Stoppa falska livsmedel: Ursprungsmärkning på etiketten) vill att konsumenterna i EU ska ha tillgång till tydlig information om den mat de köper. Ursprungsmärkningen ska också vara klar och tydlig på alla varor och alla miljö-, hälso- och arbetsnormer ska följas på den inre marknaden.
Det här är det åttonde och nionde initiativet som har registrerats under 2024. Organisatörerna har nu sex månader på sig att börja samla in underskrifter.
Den 16 juli 2024 inleds Europaparlamentets nya mandatperiod fram till 2029 och samtidigt börjar en reviderad bilaga I till förordningen om medborgarinitiativet att gälla. I bilagan fastställs nya tröskelvärlden för minsta antal underskrifter i de olika EU-länderna, som bestäms utifrån antalet ledamöter i Europaparlament. Eftersom antalet ledamöter ökar från 705 till 720 i och med den nya mandatperioden, höjs också tröskelvärdena. För att kommissionen ska pröva ett medborgarinitiativ måste det få minst en miljon giltiga underskrifter totalt och nå tröskelvärdet för minsta antal underskrifter i minst sju EU-länder.
De nya tröskelvärdena gäller initiativ som registreras från och med den 16 juli 2024. För initiativ registrerade före den 16 juli 2024 gäller fortfarande de tidigare tröskelvärdena.
Den 19 juni beslutade EU-kommissionen att registrera två europeiska medborgarinitiativ:
Initiativet Air-Quotas vill att det i varje land inrättas ett koldioxid-kvotsystem för invånarna som ska motivera företag att fasa ut fossila bränslen genom efterfrågan från konsumenterna. Organisatörerna anser att systemet bör omfatta alla inköp av varor och tjänster, och vill börja med flygresor.
Initiativet Stop Destroying Videogames (Sluta förstöra datorspel) vill införa krav på att utgivare som säljer eller licensierar datorspel i EU ska se till att spelen alltid är i spelbart skick, så att de inte kan avaktiveras på distans.
Det här är det sjätte och sjunde initiativet som registreras 2024. Organisatörerna har nu sex månader på sig att börja samla in underskrifter.
Den 13 maj beslutade EU-kommissionen att registrera det europeiska medborgarinitiativet Rädda planeten genom en skatteväxling från arbete till växthusgasutsläpp. Initiativet uppmanar kommissionen att stärka 55 %-paketet och EU:s system för koldioxidprissättning (EU:s utsläppshandel) och omfördela en stor del av intäkterna från systemet till låginkomsthushåll. Man vill också stärka EU:s sociala klimatfond och inrätta en klimatklubb för länder som vill införa ett mer robust system för koldioxidprissättning.
Det här är det femte initiativet som registreras 2024. Organisatörerna har nu sex månader på sig att börja samla in underskrifter.
Den 10 april registrerade kommissionen medborgarinitiativet My Voice, My Choice – för säker och tillgänglig abort. Medborgarinitiativets organisatörer vill att kommissionen lägger fram ett förslag om ekonomiskt stöd till EU-länderna så att alla i EU som saknar tillgång till säkra och lagliga aborter kan avbryta sin graviditet under säkra förhållanden.
Det här är det fjärde initiativet som registreras 2024. Organisatörerna har nu sex månader på sig att börja samla in underskrifter.
Den 21 mars 2024 fick vinnarna i tävlingen ImagineEU ta emot sina priser vid en ceremoni vid EU-kommissionens huvudkontor i Bryssel. De tre vinnande lagen från gymnasieskolor i Frankrike, Italien och Rumänien gjorde också studiebesök på EU-institutionerna under tre dagar. Videotävlingen ImagineEU bygger på det europeiska medborgarinitiativet och ska lära ungdomar hur de kan påverka EU-politiken. Gymnasieelever från hela EU fick skicka in en kort film om en idé till ett initiativ som skulle kunna gynna alla i EU. Se de tre filmer som vann
Kolla vilka evenemang om medborgarinitiativet som är på gång. Du kan också se tidigare evenemang – i vissa fall finns det inspelningar.