Glavni sadržaj
Europska građanska inicijativa

Najnovije vijesti

New initiative registered
  • 24/07/2024

Commission registers two new European citizens' initiatives

Vijesti nisu dostupne na hrvatskom jeziku, ali se mogu automatski prevesti na" stranici " „Najnovije vijesti”.

On 24 July the European Commission decided to register two European citizens' initiatives.

The ‘Stop Cruelty Stop Slaughter’ initiative calls for incentives for producing plant proteins, including plant-based milk and egg substitutes, as well as cultivated meat. The organisers also call for reducing the number of farm animals and progressively closing all animal farms.

The ‘Stop Fake Food: Origin on Label’ initiative calls for measures that ensure European consumers’ access to transparent information about the food they buy, as well as clear and explicit labelling of the origin for all products and for adherence to environmental, health and labour standards in the internal market.

These initiatives are the eighth and ninth registered in 2024. The organisers have now six months to open the signature collection. 

IT developments
  • 16/07/2024

Novi najmanji brojevi valjanih potpisa po državi članici za europske građanske inicijative registrirane od 16. srpnja 2024.

Od 16. srpnja 2024., tj. s početkom saziva Europskog parlamenta za razdoblje 2024. – 2029., počinje se primjenjivatirevidirani Prilog I. Uredbi o europskoj građanskoj inicijativi. Njime se utvrđuju novi najmanji brojevi potpisnika po državi članici („pragovi”). Ti su pragovi povezani s brojem zastupnika u Europskom parlamentu. Budući da se broj zastupnika u Europskom parlamentu u novom sazivu povećao sa 705 na 720, povećali su se i pragovi. Da bi Europska komisija ispitala neku europsku građansku inicijativu, potrebno je prikupiti najmanje milijun valjanih potpisa, pri čemu je najmanji broj valjanih potpisa potrebno prikupiti u barem sedam država članica EU-a. 

Ti novi najmanji brojevi primjenjuju se na europske građanske inicijative koje Komisija registrira 16. srpnja 2024. ili nakon tog datuma. Novi najmanji brojevi ne primjenjuju se na europske građanske inicijative registrirane prije 16. srpnja 2024., na koje se i dalje primjenjuju dosadašnji pragovi.

New initiative registered
  • 19/06/2024

Komisija registrirala dvije nove europske građanske inicijative

Europska komisija odlučila je 19. lipnja registrirati dvije nove europske građanske inicijative.

Inicijativom „Air-Quotas” poziva se na to da se u svakoj zemlji uspostavi građanski mehanizam kvota ugljika koji će poduzeća potaknuti na dekarbonizaciju pod utjecajem potrošača. Organizatori smatraju da bi se to trebalo odnositi na sve kupnje robe i usluga, počevši od zračnog prijevoza. 

Inicijativom „Stop Destroying Videogames” traži se da se izdavačima videoigara u EU-u nametne obveza održavanja videoigara u funkcionalnom stanju (potrebnom za igranje) i tako ih se spriječi da daljinski deaktiviraju videoigre.

To su šesta i sedma inicijativa koje su registrirane u 2024. Organizatori moraju početi prikupljati potpise u roku od šest mjeseci. 

New initiative registered
  • 13/05/2024

Registrirana nova inicijativa: „Spasimo planet preusmjeravanjem oporezivanja s rada na emisije stakleničkih plinova”

Europska komisija registrirala je 13. svibnja europsku građansku inicijativu pod nazivom „Spasimo planet prebacivanjem oporezivanja s rada na emisije stakleničkih plinova”. Tom se inicijativom Komisija poziva na jačanje paketa „Spremni za 55 %” i sustava EU-a za određivanje cijena ugljika, a istodobno se traži preraspodjela znatnog dijela prihoda od određivanja cijena ugljika kućanstvima s niskim prihodima, jačanje Socijalnog fonda EU-a za klimatsku politiku i promicanje uspostave „klimatskog kluba” za zemlje koje žele uvesti snažniji sustav određivanja cijena ugljika.

To je peta inicijativa registrirana u 2024. Organizatori moraju početi prikupljati potpise u roku od šest mjeseci. 

New initiative registered
  • 10/04/2024

Registrirana nova inicijativa kojom se poziva na financijsku potporu EU-a za siguran i dostupan pobačaj

Komisija je 10. travnja registrirala europsku građansku inicijativu pod nazivom „My Voice, My Choice: za siguran i dostupan pobačaj”. Organizatori inicijative pozivaju Komisiju da podnese prijedlog o financijskoj potpori državama članicama kako bi se svima u Europi koji nemaju pristup sigurnom i zakonitom pobačaju omogućio siguran prekid trudnoće.

To je četvrta inicijativa registrirana u 2024. Organizatori u roku od šest mjeseci moraju početi prikupljati potpise. 

Photo of the three winning teams
  • 22/03/2024

Komisija dodijelila nagrade u videonatječaju „ImagineEU”

U sjedištu Europske komisije u Bruxellesu 21. ožujka 2024. održana je svečanost dodjele nagrada pobjednicima natječaja „ImagineEU” za srednjoškolce. Tri pobjedničke ekipe iz Francuske, Italije i Rumunjske stigle su u trodnevni studijski posjet europskim institucijama. Videonatječaj „ImagineEU” temelji se na konceptu europske građanske inicijative i cilj mu je potaknuti mlade da aktivno utječu na stvaranje Unijinih politika. Učenici iz cijele Unije u dobi od 16 do 18 godina pozvani su da snime i podijele kratke videozapise u kojima predstavljaju svoje zamisli o promjenama potrebnima na europskoj razini kako bi se poboljšala kvaliteta života u njihovim zajednicama. Pogledajte pobjedničke videozapise.

Logo of Stop Finning EU
  • 12/03/2024

Daljnje postupanje u vezi s uspješnom europskom građanskom inicijativom „Stop rezanju peraja – stop trgovini”  

Europska komisija objavila je 21. veljače i 12. ožujka poziv na očitovanje i javno savjetovanje. U okviru njih tražit će se stajališta i stručno mišljenje o ekološkim, socijalnim i gospodarskim posljedicama moguće zabrane prodaje u EU-u i međunarodne trgovine odrezanim perajama morskih pasa te će se prikupljati povratne informacije o mogućim opcijama politike za bolju zaštitu morskih pasa i povezanih morskih ekosustava. 

Cilj je da se o daljnjem postupanju u vezi s europskom građanskom inicijativom „Stop rezanju peraja – stop trgovini” iz 2023. odlučuje na što utemeljeniji, participativniji i transparentniji način. 

 

Judicial updates-court cases
  • 22/02/2024

Konačna presuda Suda o odluci Komisije o registraciji europske građanske inicijative „Kohezijska politika za jednakost regija i održivost regionalnih kultura” (C-54/22 P)

Sud je 22. veljače 2024. donio presudu u predmetu C-54/22 P, Rumunjska protiv Komisije. Potvrdio je odluku Komisije iz 2019. o djelomičnoj registraciji europske građanske inicijative „Kohezijska politika za jednakost regija i održivost regionalnih kultura” nakon što je odbijena žalba Rumunjske.    

 

Imagine EU video competition - 2 students, Commission building, info on the prize
  • 21/02/2024

Rezultati školskog videonatječaja ImagineEU

U okviru videonatječaja ImagineEU, pokrenutom u listopadu 2023., mladi Europljani pozvani su da, slično kao u europskoj građanskoj inicijativi, osmisle konkretne ideje koje bi mogle biti korisne za sve građane EU-a.    

 Žiri je odabrao tri najbolja videozapisa, a dostavili su ih školski timovi iz Francuske, Italije i Rumunjske. Timovi će biti nagrađeni studijskim putovanjem u Bruxelles u ožujku.  

 

Fur Free Europe ECI logo
  • 09/02/2024

Sastanak Komisije i predstavnika uspješne europske građanske inicijative „Za Europu bez krzna” radi daljnjeg postupanja

Europska povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides primila je 9. veljače 2024. predstavnike uspješne europske građanske inicijative „Za Europu bez krzna”.

Povjerenica je predstavila odgovor Komisije na inicijativu donesen 7. prosinca 2023. i odgovorila na pitanja organizatora. 

 

Zainteresirani ste za učenje i suradnju?