Ugrás a fő tartalomra
Európai polgári kezdeményezés

Legfrissebb hírek

New initiative registered
  • 24/07/2024

Commission registers two new European citizens' initiatives

Ez a tartalom magyar nyelven nem áll rendelkezésre, de gépi fordítással lefordítható a „Legfrissebb hírek” oldalon.

On 24 July the European Commission decided to register two European citizens' initiatives.

The ‘Stop Cruelty Stop Slaughter’ initiative calls for incentives for producing plant proteins, including plant-based milk and egg substitutes, as well as cultivated meat. The organisers also call for reducing the number of farm animals and progressively closing all animal farms.

The ‘Stop Fake Food: Origin on Label’ initiative calls for measures that ensure European consumers’ access to transparent information about the food they buy, as well as clear and explicit labelling of the origin for all products and for adherence to environmental, health and labour standards in the internal market.

These initiatives are the eighth and ninth registered in 2024. The organisers have now six months to open the signature collection. 

IT developments
  • 16/07/2024

Változik a támogató aláírások tagállamonkénti minimális száma a 2024. július 16-ától nyilvántartásba vett európai polgári kezdeményezések tekintetében

A 2024–2029-es európai parlamenti ciklus 2024. július 16-i kezdetével életbe lépettaz európai polgári kezdeményezésről szóló rendelet felülvizsgált I. melléklete. A melléklet meghatározza a tagállamonkénti aláírók új minimális számát (az új „küszöbértékeket”) . Ezek a küszöbértékek az európai parlamenti képviselők számához kapcsolódnak. Mivel az európai parlamenti képviselők száma az új ciklusban 705-ről 720-ra nőtt, a küszöbértékek is megemelkedtek. Ahhoz, hogy egy európai polgári kezdeményezést az Európai Bizottság megvizsgáljon, a kezdeményezés szervezőinek legalább egymillió érvényes aláírást kell összegyűjteniük, és legalább hét uniós országban meg kell szerezniük az előírt minimális számú érvényes aláírást. 

Az új küszöbértékek azokra az európai polgári kezdeményezésekre vonatkoznak, amelyeket Bizottság 2024. július 16-án vagy azt követően vett, illetve vesz nyilvántartásba. Az új minimális számok nem vonatkoznak a 2024. július 16. előtt nyilvántartásba vett európai polgári kezdeményezésekre – ezeknél továbbra is a korábbi küszöbértékek alkalmazandók.

New initiative registered
  • 19/06/2024

A Bizottság nyilvántartásba vesz két új európai polgári kezdeményezést

Az Európai Bizottság június 19-én nyilvántartásba vett két új európai polgári kezdeményezést.

Az „Air-Quotas” elnevezésű kezdeményezés szervezői azt szorgalmazzák, hogy minden ország vezessen be olyan ún. polgári szén-dioxid-kvóta mechanizmust, amely fogyasztói nyomást gyakorolva ösztönözi a vállalkozásokat a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére. A szervezők úgy vélik, hogy ennek a mechanizmusnak valamennyi áru- és szolgáltatásvásárlásra ki kell terjednie, és elsőként a légi közlekedésben kell bevezetni. 

A „Stop Destroying Videogames” (Mentsük meg a videojátékokat) kezdeményezés szervezői azt szeretnék elérni, hogy az EU-ban a videojátékok kiadói kötelesek legyenek a videójátékokat működőképes (játszható) állapotban hagyni. A cél, hogy ne lehessen távolról deaktiválni ezeket a játékokat.

Ez a két kezdeményezés a hatodik és a hetedik nyilvántartásba vett kezdeményezés 2024-ben. A szervezőknek mostantól hat hónapjuk van arra, hogy megkezdjék a támogató nyilatkozatok gyűjtését. 

New initiative registered
  • 13/05/2024

A Bizottság új kezdeményezést vesz nyilvántartásba „Mentsük meg bolygónkat – a munka helyett az üvegházhatásúgáz-kibocsátást adóztassuk inkább” néven

Május 13-án az Európai Bizottság úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi a „Mentsük meg bolygónkat – a munka helyett az üvegházhatásúgáz-kibocsátást adóztassuk inkább” elnevezésű európai polgári kezdeményezést. A kezdeményezés felszólítja a Bizottságot, hogy nyújtson be javaslatokat az „Irány az 55%!” intézkedéscsomag és az uniós szén-dioxid-árazási rendszer megerősítésére, a kibocsátáskereskedelemből származó bevételek alacsony jövedelmű háztartások javára történő újraelosztására, az EU Szociális Klímaalapjának megszilárdítására és egy ún. „Klímaklub” létrehozásának ösztönzésére azoknak az országoknak a számára, amelyek hathatósabb szén-dioxid-árazást kívánnak bevezetni.

2024-ben ez az ötödik kezdeményezés, amelyet a Bizottság nyilvántartásba vett. A szervezőknek hat hónapjuk van arra, hogy megkezdjék a támogató nyilatkozatok gyűjtését. 

New initiative registered
  • 10/04/2024

A Bizottság új kezdeményezést vett nyilvántartásba, mely a biztonságos és hozzáférhető abortusz uniós pénzügyi támogatását szorgalmazza

Április 10-én az Európai Bizottság nyilvántartásba vette a „My Voice, My Choice: A biztonságos és hozzáférhető abortuszért” elnevezésű európai polgári kezdeményezést. A kezdeményezés felkéri a Bizottságot, hogy nyújtson be olyan jogszabályjavaslatot, mely pénzügyi támogatást biztosít a tagállamoknak ahhoz, hogy biztonságos terhességmegszakítást végezzenek mindazok számára Európából, akik nem férnek hozzá a biztonságos és legális abortuszhoz.

2024-ben ez már a negyedik kezdeményezés, melyet a Bizottság nyilvántartásba vett. A szervezőknek hat hónapjuk van arra, hogy megkezdjék a támogató nyilatkozatok gyűjtését. 

Photo of the three winning teams
  • 22/03/2024

A Bizottság ünnepélyes díjátadón fogadja az ImagineEU videópályázat nyerteseit

2024. március 21-én az Európai Bizottság brüsszeli székházában díjátadó ünnepség keretében vehették át díjukat a középiskolás diákoknak szóló ImagineEU videópályázat nyertesei. A három nyertes – egy francia, egy olasz és egy román – csapat háromnapos tanulmányi látogatáson vesz részt az európai intézményeknél. Az ImagineEU videópályázat az európai polgári kezdeményezés koncepciójára épül. A cél: felkészíteni a fiatalokat a polgári szerepvállalásra, hogy aktív résztvevők lehessenek az uniós szakpolitikák alakításában. A videópályázatra EU-szerte benevező 16–18 éves középiskolások feladata az volt, hogy készítsenek és osszanak meg rövid videót arról, miként lehetne szerintük európai szinten javítani közösségük életminőségét. Nézze meg Ön is a nyertes videókat!

Logo of Stop Finning EU
  • 12/03/2024

Felhívás „A cápauszony-leválasztás és -kereskedelem megállítása” elnevezésű sikeres európai polgári kezdeményezés véleményezésére  

Február 21-én az Európai Bizottság véleményezési felhívást tett közzé, március 12-én pedig nyilvános konzultációt indított, mivel észrevételeket és szakvéleményt kíván begyűjteni „A cápauszony-leválasztás és-kereskedelem megállítása” kezdeményezés nyomán meghozandó intézkedésekhez. A Bizottság azt szeretné felmérni, milyen hatást gyakorolhat a környezetre, a társadalomra és a gazdaságra a leválasztott cápauszonyok EU-beli értékesítésének és nemzetközi kereskedelmének esetleges betiltása, továbbá visszajelzéseket szeretne kapni azzal kapcsolatban is, hogy milyen lehetséges szakpolitikai alternatívák léteznek, melyekkel javítani lehetne a cápaállomány és a kapcsolódó tengeri ökoszisztémák védelmét. 

A felhívás arra irányul, hogy a lehető legtöbb információ birtokában, a lehető legszélesebb részvételen alapuló folyamat keretében és a lehető legátláthatóbb módon lehessen döntést hozni „A cápauszony-leválasztás és -kereskedelem megállítása” nevű 2023-as európai polgári kezdeményezés nyomán meghozandó intézkedésekről. 

 

Judicial updates-court cases
  • 22/02/2024

A Bíróság jogerős ítélete a „Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért” elnevezésű európai polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételéről szóló bizottsági határozat tárgyában (C-54/22 P)

A Bíróság 2024. február 22-én ítéletet hozott a C-54/22 P. sz., Románia kontra Bizottság ügyben. A Bíróság elutasította Románia fellebbezését, és megerősítette a „Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért” elnevezésű európai polgári kezdeményezés részleges nyilvántartásba vételéről szóló 2019. évi bizottsági határozatot.    

 

Imagine EU video competition - 2 students, Commission building, info on the prize
  • 21/02/2024

ImagineEU videópályázat – eredményhirdetés

A 2023 októberében meghirdetett ImagineEU videópályázat a középiskolásoknak szólt. A pályázók azt a feladatot kapták, hogy – az európai polgári kezdeményezések szervezőihez hasonlóan – álljanak elő olyan konkrét ötletekkel és elképzelésekkel, amelyek a polgárok javát szolgálnák EU-szerte.    

 A zsűri kiválasztotta a három legjobb videót: egy franciaországi, egy olaszországi és egy romániai csapat pályamunkáját. A nyertes csapatok márciusban tanulmányi látogatást tehetnek Brüsszelbe.  

 

Fur Free Europe ECI logo
  • 09/02/2024

Bizottsági találkozó a „Szőrmementes Európa” elnevezésű sikeres európai polgári kezdeményezés képviselőivel

Sztélla Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos 2024. február 9-én fogadta a „Szőrmementes Európa” elnevezésű sikeres európai polgári kezdeményezés képviselőit.

A találkozón a biztos ismertette a Bizottság kezdeményezésre adott válaszát – melyet az uniós intézmény 2023. december 7-én fogadott el –, és megválaszolta a szervezők kérdéseit. 

 

Szeretne többet megtudni vagy közreműködni?