Direct la conținutul principal
Inițiativa cetățenească europeană

Actualitate

Save Cruelty Free Cosmetics logo
  • 20/09/2024
Acțiuni întreprinse ca urmare a inițiativei cetățenești europene de succes „Cosmetice fără cruzime – Pentru o Europă fără testare pe animale”

Pe 17 septembrie, Comisia Europeană a publicat o cerere de contribuții cu privire la testarea pe animale în cadrul evaluărilor securității chimice și la foaia de parcurs a Comisiei pentru eliminarea treptată a acestei practici.

Comisia Europeană s-a angajat să elaboreze o astfel de foaie de parcurs ca răspuns la inițiativa cetățenească europeană „Cosmetice fără cruzime – Pentru o Europă fără testare pe animale”. Foaia de parcurs ar trebui să includă etape și acțiuni concrete pentru a reduce și mai mult testarea pe animale și pentru a ajunge, în cele din urmă, la un sistem de reglementare care să excludă utilizarea animalelor din legislația privind substanțele chimice.

Cerere publică de contribuții caută să colecteze informații de specialitate privind testarea care nu recurge la animale în evaluările securității chimice, în special contribuții care sintetizează stadiul actual al cunoștințelor în domeniile relevante. În plus, comunicarea cu părțile interesate continuă printr-o serie de ateliere (decembrie 2023, octombrie 2024 și mai 2025).

New initiative registered
  • 11/09/2024
Comisia înregistrează două noi inițiative cetățenești europene

Pe 11 septembrie, Comisia Europeană a decis să înregistreze două noi inițiative cetățenești europene.

Organizatorii inițiativei „ICE pentru reziliența la stresul hidric și utilizarea înțeleaptă a apei în Europa” au ca obiective: să se pledeze pentru un plan de acțiune privind apa; să se pună nevoia de a dezvolta reziliență la stresul hidric pe picior de egalitate cu nevoia de decarbonizare; să se accelereze tranziția către o industrie și o agricultură care consumă apă în mod mai eficient; să se asigure dezvoltarea unor competențe adecvate pentru o economie care să utilizeze înțelept apa și să se garanteze dreptul la apă curată și sigură și la salubritate.

Organizatorii inițiativei „PsychedeliCare” invită Comisia să sprijine stabilirea unui consens la nivel de experți în ceea ce privește standardele de îngrijire cu ajutorul substanțelor psihedelice și utilizarea în condiții de siguranță a terapiilor cu substanțe psihedelice. Inițiativa mai îndeamnă Comisia să stimuleze cercetarea cu privire la aplicațiile terapeutice ale substanțelor psihedelice și să susțină dezvoltarea rețelelor de cercetare.

Acestea sunt cea de-a zecea și respectiv cea de-a unsprezecea inițiativă înregistrată în 2024. Organizatorii au acum la dispoziție șase luni pentru a începe colectarea semnăturilor. 

New initiative registered
  • 24/07/2024
Comisia înregistrează două noi inițiative cetățenești europene

Pe 24 iulie, Comisia Europeană a decis să înregistreze două noi inițiative cetățenești europene.

Organizatorii inițiativei „Stop Cruelty Stop Slaughter” solicită Comisiei stimulente pentru producția de proteine vegetale, inclusiv lapte pe bază de plante și înlocuitori de ouă, precum și pentru producția de carne de sinteză. Organizatorii solicită, de asemenea, reducerea numărului de animale de fermă și închiderea treptată a tuturor fermelor de animale.

Inițiativa „Stop Fake Food: Origin on Label” solicită măsuri care să asigure accesul consumatorilor europeni la informații transparente cu privire la alimentele pe care le cumpără, precum și o etichetare clară și explicită a originii pentru toate produsele și respectarea standardelor de mediu, de sănătate și de muncă pe piața internă.

Acestea sunt cea de-a opta și respectiv cea de-a noua inițiativă înregistrată în 2024. Organizatorii au acum la dispoziție șase luni pentru a începe colectarea semnăturilor. 

IT developments
  • 16/07/2024
Pentru ICE înregistrate de pe 16 iulie 2024, se schimbă numărul minim de semnături valabile din fiecare stat membru

Odată cu începutul legislaturii parlamentare europene 2024-2029, pe 16 iulie 2024, a devenit aplicabilăanexa I revizuită la Regulamentul privind ICE. Aceasta modifică„pragurile” de semnături, adică numărul minim de semnatari pentru fiecare stat membru. Pragurile sunt calculate în funcție de numărul de deputați din Parlamentul European. Întrucât numărul deputaților europeni a crescut în noua legislatură de la 705 la 720, au crescut și pragurile naționale. Pentru ca o ICE să fie examinată de Comisia Europeană, organizatorii săi trebuie să colecteze cel puțin un milion de semnături valabile și să obțină aceste numere minime de semnături valabile în cel puțin șapte țări ale UE. 

Noile praguri se aplică inițiativelor cetățenești europene înregistrate de Comisie începând cu data de 16 iulie 2024. Pentru inițiativele cetățenești europene înregistrate înainte de 16 iulie 2024, continuă să se aplice pragurile anterioare.

New initiative registered
  • 19/06/2024
Comisia înregistrează două noi inițiative cetățenești europene

Pe 19 iunie, Comisia Europeană a decis să înregistreze două noi inițiative cetățenești europene.

Organizatorii inițiativei Air-Quotas solicită ca în fiecare țară să se înființeze un mecanism de cote de carbon atribuite fiecărui cetățean, care ar încuraja întreprinderile să decarbonizeze ca urmare a cererii consumatorilor. Organizatorii consideră că mecanismul ar trebui să acopere toate achizițiile de bunuri și servicii, începând cu transportul aerian. 

Organizatorii inițiativei Stop Destroying Videogames („Stop distrugerii jocurilor video”) solicită să se impună editorilor de jocuri video din UE să lase respectivele jocuri video într-o stare funcțională (executabilă), astfel încât jocurile să nu mai fie dezactivate de la distanță.

Acestea sunt cea de-a șasea și respectiv cea de-a șaptea inițiativă înregistrată în 2024. Organizatorii au acum la dispoziție șase luni pentru a începe colectarea semnăturilor. 

New initiative registered
  • 13/05/2024
A fost înregistrată o nouă inițiativă cetățenească: „Salvăm planeta prin trecerea de la impozitarea veniturilor salariale la impozitarea emisiilor de gaze cu efect de seră”

La 13 mai, Comisia a înregistrat o inițiativă cetățenească europeană intitulată „Salvăm planeta prin trecerea de la impozitarea veniturilor salariale la impozitarea emisiilor de gaze cu efect de seră”. Prin această inițiativă, cetățenii invită Comisia să consolideze pachetul „Pregătiți pentru 55” și sistemul UE de stabilire a prețului carbonului și să redistribuie o parte substanțială a veniturilor obținute din tarifarea carbonului către gospodăriile cu venituri mici, consolidând Fondul social pentru climă al UE și promovând înființarea unui „Club pentru climă” pentru țările care doresc să adopte un sistem mai robust de tarifare a carbonului.

Aceasta este cea de-a cincea inițiativă înregistrată în 2024. Organizatorii au la dispoziție șase luni pentru a începe colectarea semnăturilor. 

New initiative registered
  • 10/04/2024
S-a înregistrat o nouă inițiativă prin care se solicită sprijin financiar din partea UE pentru avorturi în condiții de siguranță și accesibile

Pe 10 aprilie, Comisia a înregistrat o inițiativă cetățenească europeană intitulată„ My Voice, My Choice: Pentru avorturi sigure și accesibile”. Inițiativa solicită Comisiei să prezinte o propunere de sprijin financiar acordat statelor membre care ar putea pune la dispoziție posibilitatea întreruperii de sarcină în condiții de siguranță pentru orice persoană din Europa care încă nu are acces la avort legal și în condiții de siguranță.

Aceasta este cea de-a patra inițiativă înregistrată în 2024. Organizatorii au la dispoziție șase luni pentru a începe colectarea semnăturilor. 

Photo of the three winning teams
  • 22/03/2024
Comisia decernează premiile câștigătorilor concursului de videoclipuri „ImagineEU”

Pe 21 martie 2024, liceenii câștigători ai concursului „ImagineEU” au fost onorați în cadrul unei ceremonii de decernare a premiilor la sediul Comisiei Europene din Bruxelles. Cele trei echipe câștigătoare din Franța, Italia și România au participat la o vizită de studiu de trei zile la instituțiile europene. Concursul video ImagineEU se bazează pe conceptul Inițiativei cetățenești europene și caută să le permită tinerilor cetățeni să influențeze politicile UE. Organizatorii au invitat liceeni de 16-18 ani din întreaga UE să creeze și să partajeze scurte videoclipuri în care să arate ce schimbări la nivel european ar putea îmbunătăți calitatea vieții în comunitățile lor. Urmăriți videoclipurile câștigătoare.

Logo of Stop Finning EU
  • 12/03/2024
Acțiuni ulterioare inițiativei cetățenești europene de succes „Opriți practica de îndepărtare a înotătoarelor rechinilor – Opriți comerțul cu înotătoare de rechini”  

Pe 21 februarie și pe 12 martie, Comisia Europeană a publicat o cerere de contribuții și o consultare publică. Scopul este de a obține opinii și expertiză cu privire la consecințele pentru mediu, sociale și economice ale unei posibile interdicții asupra vânzărilor UE și a comerțului internațional cu înotătoare de rechin detașate de carcasă și colectarea de feedback cu privire la posibilele opțiuni de politică pentru o mai bună protecție a rechinilor și a ecosistemelor marine aferente. 

Scopul consultării este de a asigura modul cel mai bine documentat, participativ și transparent de a decide cu privire la acțiunile întreprinse ca urmare a inițiativei cetățenești europene din 2023 „Opriți practica de îndepărtare a înotătoarelor rechinilor – Opriți comerțul cu înotătoare de rechini”. 

 

Judicial updates-court cases
  • 22/02/2024
Hotărâre definitivă a Curții cu privire la Decizia Comisiei privind înregistrarea ICE „Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor și menținerea culturilor regionale” (C-54/22 P)

La 22 februarie 2024, Curtea de Justiție a pronunțat hotărârea în cauza C-54/22 P, România/Comisia. Decizia Comisiei din 2019 de a înregistra parțial inițiativa cetățenească europeană (ICE) „Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor și menținerea culturilor regionale” este confirmată în urma respingerii apelului României.    

 

Doriți să descoperiți totul despre ICE și să comunicați despre instrument?