Direct la conținutul principal
Inițiativa cetățenească europeană

Pagina de pornire

Influențați mai mult politicile care vă afectează viața. Inițiativa cetățenească europeană este o modalitate unică de a vă implica în procesul de elaborare a politicilor UE, solicitându-i Comisiei Europene să propună noi acte legislative. Dacă o inițiativă obține 1 milion de semnături, Comisia decide ce măsuri să adopte. Cum funcționează pas cu pas

Dacă aveți în vedere lansarea unei inițiative, consultați Forumul inițiativei cetățenești europene pentru sfaturi juridice și practice.

Inițiativa cetățenească europeană: dreptul dumneavoastră în calitate de cetățean al UE

Actualitate

Save Cruelty Free Cosmetics logo
  • 20/09/2024
Acțiuni întreprinse ca urmare a inițiativei cetățenești europene de succes „Cosmetice fără cruzime – Pentru o Europă fără testare pe animale”

Pe 17 septembrie, Comisia Europeană a publicat o cerere de contribuții cu privire la testarea pe animale în cadrul evaluărilor securității chimice și la foaia de parcurs a Comisiei pentru eliminarea treptată a acestei practici.

Comisia Europeană s-a angajat să elaboreze o astfel de foaie de parcurs ca răspuns la inițiativa cetățenească europeană „Cosmetice fără cruzime – Pentru o Europă fără testare pe animale”. Foaia de parcurs ar trebui să includă etape și acțiuni concrete pentru a reduce și mai mult testarea pe animale și pentru a ajunge, în cele din urmă, la un sistem de reglementare care să excludă utilizarea animalelor din legislația privind substanțele chimice.

Cerere publică de contribuții caută să colecteze informații de specialitate privind testarea care nu recurge la animale în evaluările securității chimice, în special contribuții care sintetizează stadiul actual al cunoștințelor în domeniile relevante. În plus, comunicarea cu părțile interesate continuă printr-o serie de ateliere (decembrie 2023, octombrie 2024 și mai 2025).

New initiative registered
  • 11/09/2024
Comisia înregistrează două noi inițiative cetățenești europene

Pe 11 septembrie, Comisia Europeană a decis să înregistreze două noi inițiative cetățenești europene.

Organizatorii inițiativei „ICE pentru reziliența la stresul hidric și utilizarea înțeleaptă a apei în Europa” au ca obiective: să se pledeze pentru un plan de acțiune privind apa; să se pună nevoia de a dezvolta reziliență la stresul hidric pe picior de egalitate cu nevoia de decarbonizare; să se accelereze tranziția către o industrie și o agricultură care consumă apă în mod mai eficient; să se asigure dezvoltarea unor competențe adecvate pentru o economie care să utilizeze înțelept apa și să se garanteze dreptul la apă curată și sigură și la salubritate.

Organizatorii inițiativei „PsychedeliCare” invită Comisia să sprijine stabilirea unui consens la nivel de experți în ceea ce privește standardele de îngrijire cu ajutorul substanțelor psihedelice și utilizarea în condiții de siguranță a terapiilor cu substanțe psihedelice. Inițiativa mai îndeamnă Comisia să stimuleze cercetarea cu privire la aplicațiile terapeutice ale substanțelor psihedelice și să susțină dezvoltarea rețelelor de cercetare.

Acestea sunt cea de-a zecea și respectiv cea de-a unsprezecea inițiativă înregistrată în 2024. Organizatorii au acum la dispoziție șase luni pentru a începe colectarea semnăturilor. 

New initiative registered
  • 24/07/2024
Comisia înregistrează două noi inițiative cetățenești europene

Pe 24 iulie, Comisia Europeană a decis să înregistreze două noi inițiative cetățenești europene.

Organizatorii inițiativei „Stop Cruelty Stop Slaughter” solicită Comisiei stimulente pentru producția de proteine vegetale, inclusiv lapte pe bază de plante și înlocuitori de ouă, precum și pentru producția de carne de sinteză. Organizatorii solicită, de asemenea, reducerea numărului de animale de fermă și închiderea treptată a tuturor fermelor de animale.

Inițiativa „Stop Fake Food: Origin on Label” solicită măsuri care să asigure accesul consumatorilor europeni la informații transparente cu privire la alimentele pe care le cumpără, precum și o etichetare clară și explicită a originii pentru toate produsele și respectarea standardelor de mediu, de sănătate și de muncă pe piața internă.

Acestea sunt cea de-a opta și respectiv cea de-a noua inițiativă înregistrată în 2024. Organizatorii au acum la dispoziție șase luni pentru a începe colectarea semnăturilor. 

Doriți să descoperiți totul despre ICE și să comunicați despre instrument?