Preskoči na glavno vsebino
Evropska državljanska pobuda

Smernice za varstvo podatkov – vprašanje 6

Nazaj na glavno stran smernic za varstvo podatkov za organizatorje

 

Smernice za varstvo podatkov – vprašanje 6

Kdaj in kako izvesti oceno učinka v zvezi z varstvom podatkov?

Velja za scenarij 2 razen v zvezi z uporabo storitve Komisije za izmenjavo datotek.

Kot predstavnik morate izvesti oceno učinka v zvezi z varstvom podatkov, kadar se izkaže, da lahko obdelava povzroči večje tveganje glede pravic in svoboščin posameznikov. To je med drugim zlasti pomembno v primeru obdelave občutljivih podatkov v velikem obsegu.

Evropski odbor za varstvo podatkov je določil smernice za oceno učinka v zvezi z varstvom podatkov. Preverite tudi, ali je vaš pristojni nacionalni organ za varstvo podatkov izdal dodatne smernice o tem, kdaj in kako izvesti ocene učinka v zvezi z varstvom podatkov.

Oceno učinka v zvezi z varstvom podatkov je treba izvesti pred obdelavo in jo je treba obravnavati v smislu orodja, ki ga lahko vedno uporabite, in ne zgolj kot enkratni ukrep. V primeru drugih tveganj, ki jih ni mogoče ublažiti z uvedenimi ukrepi, se morate pred začetkom obdelave posvetovati s pristojnim nacionalnim organom za varstvo podatkov.

OPOMBA: 

Ocene učinka v zvezi z varstvom podatkov glede obdelave v okviru skupnega upravljanja s Komisijo vam ni treba izvesti, saj je takšna obdelava že zajeta v oceni učinka v zvezi z varstvom podatkov, ki jo izvede Komisija (glej scenarij 1).

Sklici:

Bi želeli izvedeti več in sodelovati?