Glavni sadržaj
Europska građanska inicijativa

Smjernice za zaštitu podataka – 6. pitanje

Povratak na početnu stranicu Smjernica za zaštitu podataka za organizatore

 

Smjernice za zaštitu podataka – 6. pitanje

Kad i kako trebate provesti procjenu učinka na zaštitu podataka?

Primjenjuje se na 2. scenarij, osim pri upotrebi Komisijina sustava razmjene datoteka

Kao predstavnik morate provesti procjenu učinka na zaštitu podataka kad god je izgledno da će obrada prouzročiti visok rizik za prava i slobode građana. Ona je, među ostalim, prije svega potrebna u slučaju opsežne obrade osjetljivih podataka.

Europski odbor za zaštitu podataka donio je Smjernice o procjeni učinka na zaštitu podataka. Također biste trebali provjeriti je li vaše nadležno nacionalno tijelo za zaštitu podataka izdalo dodatne smjernice o tome kada i kako provesti procjene učinka na zaštitu podataka.

Procjenu učinka na zaštitu podataka trebalo bi provesti prije obrade i trebalo bi je smatrati stalnim alatom, a ne postupkom za jednokratnu upotrebu. Ako postoje preostali rizici koji se ne mogu ublažiti uspostavljenim mjerama, prije početka obrade potrebno je savjetovati se s nadležnim nacionalnim tijelom za zaštitu podataka.

NAPOMENA: 

Ne morate provesti procjenu učinka na zaštitu podataka za obradu podataka u okviru zajedničkog vođenja s Komisijom jer je takva obrada već obuhvaćena procjenom učinka na zaštitu podataka koju provodi Komisija (vidjeti 1. scenarij).

Referentni dokumenti:

Zainteresirani ste za učenje i suradnju?