Direct la conținutul principal
Inițiativa cetățenească europeană

Cum să începeți

Ghid

Ghidul Inițiativei cetățenești europene

Ce aspecte trebuie să aveți în vedere

Inițiativa cetățenească europeană vă dă un cuvânt mai greu de spus în elaborarea politicilor UE. Instrumentul încurajează dezbaterile pe temele care vă interesează în mod deosebit și pune în lumină preocupările comune ale concetățenilor dumneavoastră.

Pentru dumneavoastră, aceasta înseamnă că:

După ce vă examinează propunerea, Comisia va spune ce măsuri intenționează să ia, dacă este cazul.

Pentru a organiza o inițiativă cetățenească europeană, trebuie să respectați un set de proceduri. Ciclul de viață al unei inițiative cetățenești poate dura luni sau chiar ani!

Este foarte important să vă pregătiți bine inițiativa. Pentru a vă veni în ajutor:

  • acest site descrie întregul proces
  • Forumul Inițiativei cetățenești europene oferă orientări și sfaturi cu privire la aspectele juridice și practice ale gestionării unei inițiative – de exemplu:
    • cum să redactați inițiativa
    • cum să vă găsiți aliați și să creați un grup de organizatori
    • cum să colectați semnături...

Ca organizator, aveți dreptul de a utiliza gratuit sistemul central de colectare online creat și gestionat de Comisia Europeană pentru a permite colectarea de declarații de susținere online. Dacă optați pentru acest sistem, îl puteți configura în funcție de inițiativa dumneavoastră. El vă asigură conformitatea deplină cu legislația în materie de protecție a datelor.

Lansați o inițiativă!

După ce creați grupul de organizatori, redactați inițiativa și adunați toate informațiile necesare, trebuie să trimiteți o cerere de înregistrare.

Pentru aceasta, reprezentantul grupului dumneavoastră de organizatori trebuie să creeze un cont de organizator cu adresa sa de e-mail (care va fi afișată pe acest site odată ce inițiativa a fost înregistrată) și să completeze câmpurile necesare.

Notă: Primul pas către crearea unui cont de organizator este crearea unui cont EU Login. Citiți pe această pagină cum vă puteți asocia telefonul mobil cu contul EU Login pentru o autentificare dublă puternică.  

 

Doriți să descoperiți totul despre ICE și să comunicați despre instrument?