Direct la conținutul principal
Inițiativa cetățenească europeană

Grupul de organizatori

O inițiativă cetățenească poate fi propusă doar de un grup de organizatori.

Cerințe

Grupul trebuie să respecte următoarele 3 cerințe:

  1. Trebuie să cuprindă cel puțin 7 persoane care să fi împlinit vârsta de la care pot vota la alegerile pentru Parlamentul European
    (18 ani, cu excepția cetățenilor din Austria, Belgia și Malta, care pot vota de la 16 ani, și a celor din Grecia, unde vârsta de vot este de 17 ani).
  2. Aceste persoane trebuie să locuiască în cel puțin 7 țări diferite ale UE. Precizăm că trebuie să fie cetățeni ai UE, dar nu neapărat să aibă cetățenia celor 7 țări diferite în care locuiesc. De exemplu, un grup poate fi format din 3 cetățeni portughezi și 4 cetățeni lituanieni, dar aceștia trebuie să locuiască în 7 țări diferite ale UE.
  3. Din numărul minim de 7 membri, niciunul nu poate fi membru al Parlamentului European.

Persoane de contact

Grupul trebuie să desemneze, dintre membrii săi, un reprezentant și un locțiitor care să vorbească și să acționeze în numele său.

Aceștia vor fi persoanele de contact care vor face legătura între grup și Comisie pe parcursul întregii proceduri.

Forma juridică a grupului

Dacă doriți, puteți constitui o entitate juridică pentru a gestiona inițiativa. Nu aveți nicio obligație în acest sens. Entitatea trebuie să fie înregistrată într-o țară a UE și să se bazeze pe legislația națională relevantă.

Dacă înființați o entitate juridică, reprezentantul dumneavoastră trebuie să fie autorizat să acționeze în numele acesteia.

Informații suplimentare

 

Doriți să descoperiți totul despre ICE și să comunicați despre instrument?