Direct naar de inhoud
Europees burgerinitiatief

Stop vivisectie

Indiening en behandeling

Stop vivisectie is op 3 maart 2015 bij de Commissie ingediend, nadat er 1.173.130 steunbetuigingen waren verzameld. Lees het persbericht.

De organisatoren hebben op 11 mei 2015 gesproken met vicevoorzitter Jyrki Katainen van de Europese Commissie, die bevoegd is voor banen, groei, investeringen en concurrentievermogen, en directeur-generaal Karl Falkenberg van DG Milieu. Lees het persbericht.

Op dezelfde dag vond in het Europees Parlement een openbare hoorzitting plaats.

Antwoord van de Europese Commissie

Datum beslissing: 03/06/2015


Officiële documenten die verband houden met de beslissing:

Belangrijkste conclusies van de mededeling:

Hoewel de Commissie de overtuiging deelt dat dierproeven moeten worden afgeschaft in Europa, pakt zij de verwezenlijking van die doelstelling anders aan dan in het burgerinitiatief wordt voorgesteld.

De Commissie is van mening dat de richtlijn betreffende de bescherming van dieren die voor wetenschappelijke doeleinden worden gebruikt (Richtlijn 2010/63/EU), die het initiatief beoogt in te trekken, de juiste wetgeving is om de onderliggende doelstellingen van het initiatief te verwezenlijken. Zij stelt de volledige vervanging van dieren als einddoel vast zodra dit wetenschappelijk mogelijk is, en voorziet in een juridisch bindende stapsgewijze aanpak naarmate alternatieven voor dieren beschikbaar komen. Daarom werd geen intrekking van die wetgeving voorgesteld.

Bovendien bevat de mededeling vier verdere maatregelen van de Commissie met het oog op de geleidelijke afschaffing van dierproeven. Deze maatregelen omvatten een wetenschappelijke conferentie waarbij de wetenschappelijke gemeenschap en belanghebbenden worden betrokken bij een debat over de wijze waarop de wetenschappelijke vooruitgang kan worden benut voor de ontwikkeling van wetenschappelijk verantwoorde methoden zonder de inzet van dieren.

De Commissie verbindt zich ertoe actief toezicht te houden op de naleving en handhaving van de wetgeving en zal de ontwikkeling en validering van alternatieve benaderingen voor het gebruik van dieren bij onderzoek en tests blijven ondersteunen. De dialoog met alle belanghebbenden, met name met de wetenschappelijke gemeenschap, zal worden voortgezet om vooruitgang te boeken met het doel dierproeven geleidelijk af te schaffen door middel van kennisdeling, voorlichting en onderwijs- en opleidingsactiviteiten over alternatieven zonder dieren en de drie V’s (vervanging, vermindering en verfijning van het gebruik van dieren bij tests).

Vervolgmaatregelen

De Commissie heeft op 3 juni 2015 medegedeeld welke acties zij van plan is te ondernemen in reactie op het Europese burgerinitiatief Stop vivisectie. Lees het persbericht.

De Europese Commissie heeft op 6 en 7 december 2016 in Brussel een wetenschappelijke conferentie georganiseerd om met de wetenschappelijke wereld en andere belanghebbenden na te gaan hoe baanbrekend biomedisch en ander onderzoek kan bijdragen aan de ontwikkeling van wetenschappelijk verantwoorde methoden zonder de inzet van dieren, m.a.w. wat de alternatieven voor dierproeven zijn.

Op die conferentie bracht de Commissie verslag uit over haar follow-up naar aanleiding van het burgerinitiatief Stop vivisectie. Verslag van de conferentie (punt 5, blz. 16-20).

De Commissie heeft in 2017 een evaluatieverslag over Richtlijn 2010/63/EU gepubliceerd. Daarnaast heeft zij in februari 2020 een verslag over de tenuitvoerlegging van deze richtlijn gepubliceerd. Deze verslagen bevatten de eerste beoordelingen van de mate waarin de richtlijn haar doelstellingen bereikt en door de lidstaten ten uitvoer wordt gelegd.

Meer informatie vindt u op de website van de Commissie.

Andere informatie

Op verzoek van de initiatiefnemers heeft de Europese Ombudsman op 18 april 2017 een uitspraak gedaan over de follow-up door de Commissie in verband met het initiatief Stop vivisectie. De Ombudsman concludeerde dat er geen sprake was van wanbeheer door de Commissie.

Meer weten en samenwerken?