Direct naar de inhoud
Europees burgerinitiatief

EBI op school

A teacher interacts with a classroom full of students

Toolkit voor scholen “EU-democratie in actie – Geef uw mening met het Europees burgerinitiatief”

Wat motiveert jongeren om in actie te komen voor zaken die hen na aan het hart liggen? Welke acties kunnen ze als burgers van de Europese Unie ondernemen?  Wat als we ons samen, over de grenzen heen, inzetten voor kwesties die ertoe doen?  

Inspireer uw leerlingen met de nieuwe toolkit voor scholen “EU-democratie in actie – Geef uw mening met het Europees burgerinitiatief”! 

Om actieve burgers te worden, moeten jongeren begrijpen hoe de democratie werkt en wat hun rechten en plichten zijn. De toolkit “EU-democratie in actie” maakt leerlingen vertrouwd met het Europees burgerinitiatief en moedigt hen aan een actieve rol te spelen in Europese kwesties. De toolkit is bedoeld voor leerlingen in de laatste twee jaar van de middelbare school.

Via instructies, onderzoek, debat, projectwerk en rollenspel leren de leerlingen hoe beslissingen in de EU worden genomen, hoe deze beslissingen hun dagelijks leven beïnvloeden en vooral hoe het Europees burgerinitiatief hen in staat stelt om samen met anderen het EU-beleid over kwesties die hen na aan het hart liggen, vorm te geven. 

“Mijn leerlingen vonden de module heel interessant. Ze hadden veel plezier in de opdrachten, vooral tijdens het maken van een video voor hun EBI – een goede combinatie van onderwijs en amusement (edutainment).”  Małgorzata, leerkracht secundair onderwijs uit Polen

De cursus is geschikt voor de lessen burgerschap of maatschappijleer, maar kan ook worden gebruikt voor projecten, onderwijs in vreemde talen of een CLIL-cursus. Het materiaal is beschikbaar in alle officiële talen van de EU.

Hier vindt u meer informatie en kunt u de toolkit downloaden

EU-democratie in actie - Geef uw mening met het Europees burgerinitiatief

Inleiding

In mei 2023 vond een webinar plaats om leerkrachten te informeren over de toolkit. Hieronder vindt u een opname van het webinar en de powerpointpresentatie (alleen in het Engels).

Ook in de podcast CitizenCentral wordt aandacht besteed aan de toolkit, in de aflevering The ABCs of ‘EU Democracy in Action’ – presenting a European Citizens’ Initiative Toolkit (alleen in het Engels).

Bekijk hier de opname

Toolkit Webinar powerpoint
Powerpoint presentation used to introduce the educational toolkit
Engels
(13.42 MB - PPTX)
Downloaden

Winnaars van de videowedstrijd ImagineEU

De wedstrijd ImagineEU werd georganiseerd in het schooljaar 2023/2024 als aanvulling op de nieuwe educatieve toolkit voor scholen “EU-democratie in actie – Geef uw mening met het Europees burgerinitiatief”  

De wedstrijd nodigde scholieren in de laatste twee jaar van de middelbare school uit om meer te leren over hoe ze actieve burgers in de EU kunnen zijn. Hun werd gevraagd om concrete ideeën voor een nog betere EU te verzinnen, die burgers in de hele EU ten goede kunnen komen – net als bij een Europees burgerinitiatief (EBI) wordt gedaan. Het EBI is een belangrijk instrument voor participatieve democratie in de EU, waarmee burgers actief kunnen deelnemen aan de EU-beleidsvorming. 

De scholieren moesten hun creatieve ideeën in een korte video presenteren, in teams van maximaal zeven klasgenoten. Er werden meer dan 400 video’s ingestuurd. Het publiek kon stemmen op de 388 video’s die aan de wedstrijdregels voldeden. 

In de laatste fase beoordeelde een jury de 50 video’s met de meeste stemmen om de drie winnende teams te bepalen. 

BEKIJK DE WINNENDE VIDEO’S

Prijs

De drie winnende teams mochten een studiereis maken naar Brussel, het hart van de Europese Unie, van 21 tot en met 23 maart 2024. 

Tijdens de reis kregen de teams de mogelijkheid om vertegenwoordigers van de Europese instellingen te ontmoeten en om meer te leren over hoe EU-beleid en -wetgeving gemaakt worden en hoe EU-burgers kunnen meedoen aan het Europees burgerinitiatief. 

Lees hier meer over in het nieuws van de Commissie van 22 maart 2024 (in het Frans).

Photo of the three winning teams

Beoordelingscriteria

De vijftig video’s met de meeste stemmen van het publiek werden beoordeeld door een jury bestaande uit EBI-deskundigen van de EU-instellingen, nationale autoriteiten en maatschappelijke organisaties en jonge stagiairs van de Europese Commissie. De jury lette op de volgende criteria: 

  • EBI-relevantie (0-25 punten): Is het in de video gepresenteerde idee relevant als onderwerp voor een Europees burgerinitiatief?   
  • Duidelijkheid (0-50 punten): Is de boodschap duidelijk en beknopt?  
  • Creativiteit (0-25 punten): Is het idee origineel? Pakt het team het idee aan op een interessante manier? 

 

De wedstrijd werd georganiseerd door de eenheid SG.A.1 “Beleidsprioriteiten en werkprogramma” van het secretariaat-generaal van de Europese Commissie.

 

Meer weten en samenwerken?