Direct naar de inhoud
Europees burgerinitiatief

EBI op school

A teacher interacts with a classroom full of students

Toolkit voor scholen “EU-democratie in actie – Geef uw mening met het Europees burgerinitiatief”

Wat motiveert jongeren om in actie te komen voor zaken die hen na aan het hart liggen? Welke acties kunnen ze als burgers van de Europese Unie ondernemen?  Wat als we ons samen, over de grenzen heen, inzetten voor kwesties die ertoe doen?  

Inspireer uw leerlingen met de nieuwe toolkit voor scholen “EU-democratie in actie – Geef uw mening met het Europees burgerinitiatief”! 

Om actieve burgers te worden, moeten jongeren begrijpen hoe de democratie werkt en wat hun rechten en plichten zijn. De toolkit “EU-democratie in actie” maakt leerlingen vertrouwd met het Europees burgerinitiatief en moedigt hen aan een actieve rol te spelen in Europese kwesties. De toolkit is bedoeld voor leerlingen in de laatste twee jaar van de middelbare school.

Via instructies, onderzoek, debat, projectwerk en rollenspel leren de leerlingen hoe beslissingen in de EU worden genomen, hoe deze beslissingen hun dagelijks leven beïnvloeden en vooral hoe het Europees burgerinitiatief hen in staat stelt om samen met anderen het EU-beleid over kwesties die hen na aan het hart liggen, vorm te geven. 

“Mijn leerlingen vonden de module heel interessant. Ze hadden veel plezier in de opdrachten, vooral tijdens het maken van een video voor hun EBI – een goede combinatie van onderwijs en amusement (edutainment).”  Małgorzata, leerkracht secundair onderwijs uit Polen

De cursus is geschikt voor de lessen burgerschap of maatschappijleer, maar kan ook worden gebruikt voor projecten, onderwijs in vreemde talen of een CLIL-cursus. Het materiaal is beschikbaar in alle officiële talen van de EU.

Hier vindt u meer informatie en kunt u de toolkit downloaden

EU Democracy in Action - Have Your Say with the European Citizens' Initiative

Inleiding

In mei 2023 vond een webinar plaats om leerkrachten te informeren over de toolkit. Hieronder vindt u een opname van het webinar en de powerpointpresentatie (alleen in het Engels).

Ook in de podcast CitizenCentral wordt aandacht besteed aan de toolkit, in de aflevering The ABCs of ‘EU Democracy in Action’ – presenting a European Citizens’ Initiative Toolkit (alleen in het Engels).

Bekijk hier de opname

Toolkit Webinar powerpoint
Powerpoint presentation used to introduce the educational toolkit
Engels
(13.42 MB - PPTX)
Downloaden

Een wedstrijd voor middelbare scholieren

Vanaf 16 oktober tot en met 13 december 2023 kunnen groepen middelbare scholieren meedoen aan de videowedstrijd “ImagineEU”. De wedstrijd is gebaseerd op het Europees burgerinitiatief en vormt een aanvulling op de educatieve toolkit voor scholenEU-democratie in actie — Geef uw mening De prijs is een groepsreis naar Brussel voor drie winnende teams.  

Lees hier meer over de videowedstrijd. 

Meer weten en samenwerken?