Direct naar de inhoud
Europees burgerinitiatief

Laatste nieuws

IT developments
  • 01/12/2023

Updates to the Central Online Collection System

Bericht niet beschikbaar in het Nederlands, maar wel via computervertaling op de website "Nieuws".

A new version of the Central Online Collection System, used by individual ECIs to collect support online, is available now. Users may notice improvements in the look and feel, for example, the improved map of Europe with information on support numbers per country. As support using electronic identification (eID) is getting more popular, the users can now easily see which national electronic identification scheme is available for them.

ECI Forum webinar invitation, with title and date
  • 21/11/2023

Webinar ‘What is the ECI and Why Should I Care?’ - 23 November

Bericht niet beschikbaar in het Nederlands, maar wel via computervertaling op de website "Nieuws".

On Thursday, 23 November, at 12.30 CET, the ECI Forum will host a webinar ‘What is the ECI and Why Should I Care?’. This webinar will focus on the process of the ECI, the support tools available to organisers and testimonials from two organisers of successful initiatives.

 

New initiative registered
  • 08/11/2023

Commissie registreert vier nieuwe Europese burgerinitiatieven

Op 8 november 2023 heeft de Commissie vier Europese burgerinitiatieven geregistreerd, getiteld: “EU Live Bus Stop Info” (Actuele informatie bij bushaltes in de EU), “Trust and Freedom” (Vertrouwen en vrijheid), “I’m Going European” (Ik ga Europees) en “Creation of a European Environment Authority” (Oprichting van een Europese milieu-autoriteit).

Het initiatief “EU Live Bus Stop Info” pleit voor de integratie van QR-codes bij bushaltes in alle EU-landen, om reizigers toegang te geven tot realtime-informatie.

Het initiatief “Trust and Freedom” pleit voor maatregelen op het gebied van geïnformeerde toestemming, menselijke waardigheid, vrijheid en lichamelijke autonomie. Specifiek gaat het over het recht om geïnformeerde beslissingen te nemen over gezondheidszorg en behandelingsopties.

 “I'm Going European: An ECI to Connect your National and European Citizenship” heeft tot doel een recht op onderwijs over Europees burgerschap, mensenrechten, democratie en de rechtsstaat in te voeren en dit recht te versterken door een serie verplichtingen.

Het initiatief “Creation of a European Environment Authority” pleit voor de oprichting van een Europese milieuautoriteit met de bevoegdheid om bindende administratieve besluiten te nemen, toezicht te houden op activiteiten met gevolgen voor het milieu en sancties op te leggen wegens milieuverontreiniging.

Met deze vier initiatieven stijgt het aantal in 2023 geregistreerde initiatieven tot elf. De organisatoren hebben nu zes maanden de tijd om te beginnen met het verzamelen van steunbetuigingen.

 

Imagine EU video competition - 2 students, Commission building, info on the prize
  • 16/10/2023

Start van de videowedstrijd “ImagineEU” voor middelbare scholieren

De videowedstrijd “ImagineEU voor middelbare scholieren gaat van start! Zit je in de laatste twee jaar van een middelbare school in de EU? Maak dan in de lijn van het Europees burgerinitiatief een korte video over jullie ideeën voor concrete verbeteringen in de EU en deel deze met de wereld.   

Lees het wedstrijdreglement en dien je inschrijving uiterlijk op 13 december 2023 in. De drie winnende teams krijgen een tweedaagse studiereis naar de EU-instellingen in Brussel.  

Logo of the European Parliament
  • 06/10/2023

Openbare hoorzitting over het EBI “Europa bontvrij” op 12 oktober 2023

Het Europees Parlement houdt op 12 oktober 2023 van 9.00 tot 12.00 uur een openbare hoorzitting over het tiende succesvolle Europees burgerinitiatief “Europa bontvrij”. De organisatoren zullen de doelstellingen presenteren en het initiatief bespreken met leden van het Europees Parlement. Ook vertegenwoordigers van de Europese Commissie zullen daarbij zijn.

De hoorzitting wordt via internet uitgezonden en opgenomen.

 

 

Hearing in EP
  • 21/09/2023

Succesvol burgerinitiatief “Europa bontvrij” gepresenteerd tijdens de zitting van het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC)

Op 20 september 2023 heeft het EESC tijdens zijn zitting een debat gehouden over het Europees burgerinitiatief “Europa bontvrij”. Het initiatief werd gepresenteerd door de vertegenwoordiger ervan, Elise Fleury, en besproken met Tilly Metz, lid van het Europees Parlement en voorzitter van de Interfractiewerkgroep “Dierenbescherming”, en leden van het EESC.

New initiative registered
  • 16/08/2023

Nieuw initiatief geregistreerd: “Behoud en ontwikkeling van Oekraïense cultuur, onderwijs, taal en tradities in de EU-lidstaten”

Op 16 augustus heeft de Commissie een Europees burgerinitiatief (EBI) geregistreerd met als titel Behoud en ontwikkeling van Oekraïense cultuur, onderwijs, taal en tradities in de EU-lidstaten. Het roept de Commissie op haar acties ter ondersteuning van de integratie van Oekraïense vluchtelingen in de EU op te voeren.

Dit is het zevende Europees burgerinitiatief dat in 2023 is geregistreerd. De organisatoren hebben zes maanden tijd om een datum vast te leggen waarop met de inzameling van de steun wordt begonnen.

Initiative answered (successful)
  • 25/07/2023

Reactie van de Europese Commissie op het burgerinitiatief “Voor cosmetica zonder dierenleed – Maak een einde aan dierproeven in Europa”

De Europese Commissie heeft vandaag haar antwoord gepubliceerd op het Europees burgerinitiatief “Voor cosmetica zonder dierenleed – Maak een einde aan dierproeven in Europa”, het negende succesvolle burgerinitiatief, dat door meer dan 1 miljoen burgers in de hele EU wordt gesteund. Het initiatief heeft meer dan 1,2 miljoen geldige handtekeningen verzameld in 21 lidstaten.

Mededeling van de Commissie

Fur Free Europe logo
  • 20/07/2023

Europese Commissie ontvangt organisatoren burgerinitiatief “Europa bontvrij”.

Op 20 juli 2023 hebben de organisatoren van het tiende succesvolle Europese burgerinitiatief “Europa bontvrij” een ontmoeting gehad met Vera Jourová, vicevoorzitter van de Europese Commissie belast met Waarden en Transparantie, en Stella Kyriakides, Europees commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, om de doelstellingen van hun initiatief nader toe te lichten. 

New initiative registered
  • 11/07/2023

Nieuw initiatief geregistreerd: “Grote vermogens belasten om de ecologische en sociale transitie te financieren”

Op 11 juli heeft de Commissie een Europees burgerinitiatief (EBI) geregistreerd met als titel “Grote vermogens belasten om de ecologische en sociale transitie te financieren”. Het initiatief roept de Commissie op een Europese belasting op grote vermogens in te voeren ten behoeve van de ecologische en sociale transitie.

Dit is het zesde Europees burgerinitiatief dat in 2023 is geregistreerd. De organisatoren hebben nu zes maanden de tijd om te beginnen met het verzamelen van steunbetuigingen.

Meer weten en samenwerken?