Algemeen
Een Europees burgerinitiatief is een manier voor u en andere Europese burgers om actief deel te nemen aan de beleidsvorming van de EU.
Als u wilt dat de EU op een bepaald gebied actie onderneemt, kunt u de Europese Commissie met een burgerinitiatief vragen nieuwe EU-wetgeving op dat gebied voor te stellen.
Het initiatief moet door 1 miljoen mensen uit de hele EU worden ondertekend voordat het in aanmerking wordt genomen door de Commissie.
Verzoekschriften kunnen alleen worden ingediend bij het Europees Parlement. Burgerinitiatieven worden bij de Europese Commissie ingediend.
De belangrijkste verschillen zijn dat een verzoekschrift:
- betrekking heeft op bestaande activiteiten van de EU. geen verzoek kan zijn voor nieuwe EU-wetgeving (burgerinitiatieven stellen nieuwe EU-wetgeving voor)
- kan worden ingediend door één persoon (burgerinitiatieven hebben formele groepen organisatoren)
- geen minimaal aantal handtekeningen vereist (voor burgerinitiatieven zijn 1 miljoen handtekeningen nodig).
JA.
In de meeste landen bestaan er burgerinitiatieven of gelijksoortige mogelijkheden op nationaal, regionaal of lokaal niveau. De omvang en procedures hiervan kunnen verschillen.
In dit onderzoek kunt u voorbeelden vinden:
Voor de initiatieven die vóór 1 januari 2020 zijn geregistreerd, zijn de huidige regels van toepassing op sommige aspecten en gelden de vorige regels nog voor andere aspecten (bijvoorbeeld de gegevensvereisten van ondertekenaars, onlineverzamelsystemen, certificatie van handtekeningen door EU-landen).
Zie voor meer informatie de mededeling van de Commissie met betrekking tot overgangsmaatregelen.
- Downloadenбългарски
- DownloadenEspañol
- Downloadenčeština
- Downloadendansk
- DownloadenDeutsch
- Downloadeneesti
- Downloadenελληνικά
- DownloadenEnglish
- Downloadenfrançais
- DownloadenGaeilge
- Downloadenhrvatski
- Downloadenitaliano
- Downloadenlatviešu
- Downloadenlietuvių
- Downloadenmagyar
- DownloadenMalti
- Downloadenpolski
- Downloadenportuguês
- Downloadenromână
- Downloadenslovenčina
- Downloadenslovenščina
- Downloadensuomi
- Downloadensvenska
Aan de slag met het initiatief
JA.
Op het forum voor het Europees burgerinitiatief kunt u onafhankelijk advies krijgen over juridische aspecten van een EBI, het voeren van campagnes, fondsenwerving en andere organisatorische aspecten. Alle vragen die via Seek Advice op het EBI-forum worden ingediend, worden beantwoord door een deskundige.
U moet zich bij het Forum registreren voordat u vragen kunt insturen.
NEE.
Een burgerinitiatief kan alleen betrekking hebben op voorstellen over zaken waarvan burgers denken dat er een rechtshandeling (wet) van de Unie nodig is om de Verdragen uit te voeren (en dus niet om deze te wijzigen).
JA.
De regels bevatten in die zin geen beperkingen.
Aan de slag als organisatoren
JA.
Het land van verblijf is doorslaggevend. Organisatoren mogen dezelfde nationaliteit of verschillende nationaliteiten hebben.
NEE.
Leden moeten de nationaliteit van een van de EU-landen hebben.
U moet de kiesgerechtigde leeftijd voor verkiezingen voor het Europees Parlement hebben bereikt.
In de meeste EU-landen is dit 18 jaar, behalve in:
België, Oostenrijk en Malta, waar de kiesgerechtigde leeftijd 16 jaar is
Griekenland, waar de kiesgerechtigde leeftijd 17 jaar is.
NEE.
U moet alleen de kiesgerechtigde leeftijd hebben bereikt voor de Europese verkiezingen (zie vorige vraag).
JA.
Maar ze tellen niet mee voor het minimum aantal burgers uit zeven verschillende EU-landen (en kunnen daarom niet op deze lijst worden genoemd bij het indienen van het registratieverzoek).
Contactpersonen (de vertegenwoordiger en zijn/haar plaatsvervanger) mogen de organisatoren in woord en daad vertegenwoordigen.
Zij kunnen één van de zeven groepsleden uit zeven verschillende landen zijn of twee andere leden van de groep.
Zij verzorgen het contact tussen de groep en de Commissie, met name bij het indienen van documenten bij de Commissie.
Beiden krijgen toegang tot de organisatoraccount en ontvangen alle correspondentie van de Commissie.
Bij het indienen van een verzoek om registratie moet de vertegenwoordiger van de groep organisatoren documenten uploaden met de volledige naam, het adres en de nationaliteit van alle zeven groepsleden uit zeven verschillende EU-landen.
Voor de contactpersonen (vertegenwoordiger en plaatsvervanger) zijn dezelfde documenten vereist als zij geen deel uit maken van deze zeven leden.
De Commissie controleert deze documenten en kan de vertegenwoordiger van de groep vragen meer informatie te verstrekken.
Belangrijk: een identiteitsbewijs is soms niet voldoende als bewijs van het land van verblijf. Het document dat wordt gebruikt om het land van verblijf aan te tonen, moet zo recent mogelijk zijn en bij voorkeur niet ouder zijn dan één jaar (bv. een recente energierekening waarop de huidige verblijfplaats is vermeld).
JA.
Als de groep wordt gewijzigd, moet de vertegenwoordiger of de plaatsvervanger de Commissie via de organisatoraccount op de hoogte stellen van de wijzigingen.
Als de wijzigingen betrekking hebben op het minimum aantal groepsleden uit zeven verschillende landen moet u de vereiste documenten uploaden om aan te tonen dat uw groep nog steeds voldoet aan de eisen op het gebied van nationaliteit, leeftijd en verblijfplaats.
De steunbetuigingsformulieren moeten ook worden aangepast aan deze wijzigingen.
De namen van de nieuwe groepsleden zullen in het onlineregister verschijnen. De namen van voormalige groepsleden zullen tijdens de procedure zichtbaar blijven in het register (de bevoegde instanties kunnen dan de geldigheid van de verzamelde handtekeningen controleren die bij hen zijn ingediend voor verificatie).
JA.
De regels bevatten in die zin geen beperkingen.
NEE.
Dit is optioneel.
Als u een entiteit opricht, is deze volgens de wet verantwoordelijk voor het beheer van het initiatief.
JA.
Iedere juridische entiteit die beheerder is van een initiatief, moet zijn opgericht volgens de nationale wetgeving van het land waarin het is geregistreerd. Er moeten documenten worden verstrekt om aan te tonen dat de entiteit speciaal voor het beheer van het initiatief is opgericht en dat de vertegenwoordiger in haar naam mag handelen.
Het initiatief laten registreren
- de titel van het initiatief (max. 100 tekens, zonder spaties)
- de doelstellingen van het initiatief (max. 1.100 tekens, zonder spaties)
- de Verdragsartikelen die volgens u als organisator relevant zijn voor het voorgestelde initiatief
- de volledige namen, adressen en geboortedata van de zeven groepsleden uit zeven verschillende EU-landen
- diezelfde persoonsgegevens van de vertegenwoordiger en de plaatsvervanger en hun e-mailadressen en telefoonnummers
De vertegenwoordiger en de plaatsvervanger kunnen deel uitmaken van de bovengenoemde zeven groepsleden (uit zeven verschillende EU-landen) of andere groepsleden zijn.
- documenten die bewijs bieden van de volledige naam, het postadres, de nationaliteit en de geboortedatum van elk van de zeven leden en van de vertegenwoordiger en plaatsvervanger, indien zij niet tot die zeven groepsleden behoren (zie ook de FAQ “Hoe kan ik als organisator bewijzen dat ik voldoe aan de eisen?”)
- de namen van de overige groepsleden
- alle bronnen van financiering en ondersteuning (die bekend zijn op het moment van registratie) van meer dan €500 per sponsor
- indien van toepassing, documenten die aantonen dat (i) er een juridische entiteit is opgericht om het initiatief te beheren en (ii) de groepsvertegenwoordiger namens deze entiteit mag handelen.
Ook kunt u de volgende informatie verstrekken:
- een bijlage met daarin meer achtergrondinformatie over de doelstellingen van uw initiatief (max. 5.000 tekens, zonder spaties) die online moet worden ingevuld
- aanvullende informatie, bijvoorbeeld een wetsontwerp (dit moet worden geüpload – max. 5 MB)
- het adres van de website over uw initiatief, indien van toepassing.
De Commissie registreert uw initiatief als:
- de groep organisatoren is opgericht en contactpersonen heeft benoemd
- de juridische entiteit (als u van plan bent deze te gebruiken) speciaal is opgericht voor het beheer van het initiatief en de vertegenwoordiger in haar naam mag handelen
- het initiatief betrekking heeft op een kwestie waarvoor de Commissie de bevoegdheid heeft EU-wetten voor te stellen
- het initiatief niet beledigend, lichtzinnig of provocerend is
- het initiatief is in overeenstemming met i) de EU-waarden, zoals uiteengezet in artikel 2 van het EU-Verdrag, en ii) de rechten in het Handvest van de grondrechten van de EU.
NEE.
Het forum is een informele plek voor (aspirant-)organisatoren om ideeën voor initiatieven te bespreken, mensen te vinden om mee samen te werken of om advies te krijgen.
Om uw initiatief te registreren en handtekeningen te verzamelen, moet u eerst een formele registratieaanvraag indienen bij de Commissie.
Binnen twee maanden na uw aanvraag krijgt u het besluit van de Commissie te horen.
Uitzondering
Indien uw initiatief aan alle eisen voldoet, maar niet binnen de bevoegdheden van de Commissie valt, krijgt uw groep binnen één maand antwoord en krijgt u de kans om uw voorstel aan te passen.
U heeft dan twee maanden de tijd om een bijgewerkte versie naar de Commissie te sturen (of u kunt besluiten niet verder te gaan met dit initiatief).
Als u een bijgewerkte versie stuurt, neemt de Commissie binnen één maand na ontvangst een definitief besluit. Dit zal een van de volgende drie besluiten zijn:
- het initiatief wordt volledig geregistreerd
- het initiatief wordt gedeeltelijk geregistreerd
- het initiatief wordt niet geregistreerd
In deze omstandigheden kan de registratieprocedure tot vier maanden duren.
Een initiatief wordt gedeeltelijk geregistreerd wanneer niet alle doelstellingen binnen de bevoegdheden van de Commissie liggen om EU-wetgeving voor te stellen.
Bij gedeeltelijke registratie mogen alleen steunbetuigingen worden verzameld voor de delen van het initiatief die zijn geregistreerd. Als er ten minste ten minste 1 miljoen handtekeningen voor het initiatief worden verzameld en deze bij de Commissie wordt ingediend, zal de Commissie alleen de geregistreerde delen van het initiatief onderzoeken.
Alleen de geregistreerde doelstellingen worden vermeld in het onlineverzamelsysteem en de papieren steunbetuigingsformulieren.
In het onlineregister van de Commissie staat welke onderdelen van het initiatief zijn geregistreerd.
De groep organisatoren moet de ondertekenaars ook informeren over de reikwijdte van de registratie op hun eigen campagnewebsites of andere middelen die zij kunnen gebruiken om het initiatief te promoten.
Alleen de volgende informatie wordt openbaar gemaakt:
- de beschrijving van het initiatief (titel, doelstellingen en alle andere gegeven informatie)
- de volledige namen van de leden van de groep organisatoren en de e-mailadressen van de contactpersonen (vertegenwoordiger en plaatsvervanger)
- het land van verblijf van de vertegenwoordiger of (indien er een juridische entiteit is opgericht voor het beheer van het initiatief) de naam van de entiteit en het land waarin deze gevestigd is
- informatie over de bronnen van financiering en ondersteuning
Zie de privacyverklaring voor meer informatie over gegevensbescherming.
U kunt kiezen uit alle 24 officiële EU-talen.
JA.
De Commissie vertaalt de titel, de doelstellingen en de bijlage van uw initiatief in alle officiële EU-talen en publiceert de vertalingen in haar openbaar register.
Als u de overige onderdelen wilt laten vertalen (bv. een wetsontwerp), dan is dat de verantwoordelijkheid van de organisatoren. De Commissie voegt deze vertalingen toe aan de andere vertalingen in het openbaar register.
JA.
Het besluit wordt op juridische gronden genomen en kan dus worden betwist. De Commissie zal de redenen voor haar besluit geven en uitleggen welke juridische of buitengerechtelijke middelen u hebt.
U kunt bijvoorbeeld de zaak aanhangig maken bij het Hof van Justitie van de EU of een klacht indienen bij de Europese Ombudsman (over wanbeheer).
U kunt deze vinden in het register van afgewezen voorstellen voor initiatieven.
JA.
U kunt het initiatief op iedere moment vóór indiening bij de Commissie (d.w.z. nadat alle handtekeningen verzameld en gecertificeerd zijn) intrekken.
Zodra u het heeft teruggetrokken, kunt u het initiatief niet meer heropenen en worden alle handtekeningen ongeldig verklaard.
Maar u kunt het nog steeds vinden in de lijst met ingetrokken initiatieven.
Steunbetuigingen verzamelen
U kunt zelf bepalen wanneer u begint met het verzamelen van handtekeningen, maar dit moet uiterlijk zes maanden zijn nadat uw initiatief is geregistreerd.
U moet de Commissie tien werkdagen vóór de door u gekozen datum op de hoogte stellen. We zullen dan de begin- en einddatum van de verzamelperiode bekendmaken in ons openbaar register.
JA.
U heeft maximaal één jaar om handtekeningen te verzamelen. U kunt op ieder moment stoppen als u meent voldoende handtekeningen te hebben verzameld (ten minste 1 miljoen in totaal, met een minimumaantal in ten minste zeven EU-landen).
De volgende stap is om deze bij de bevoegde nationale instanties in te dienen voor verificatie.
NEE.
Om handtekeningen te verzamelen moet u speciale formulieren gebruiken die voldoen aan de modellen uit bijlage III van de Verordening betreffende het Europees burgerinitiatief en die alle vereiste informatie over het initiatief bevatten zoals bekendgemaakt op deze website.
Ook zijn de gegevens die ondertekenaars moeten verstrekken afhankelijk van het land waar ze vandaan komen.
Om er zeker van te zijn dat u de juiste formulieren heeft, kunt u vooraf ingevulde formulieren downloaden via uw organisatoraccount op deze website. Deze bevatten alle relevante details over uw initiatief.
NEE.
U moet afzonderlijke formulieren gebruiken, afhankelijk van de nationaliteit van de ondertekenaars. Dit houdt in dat alle ondertekenaars op een formulier de nationaliteit van hetzelfde EU-land moeten hebben.
Op elk formulier moet u eerst aangeven naar welk land het zal worden gestuurd voor verificatie. Alleen burgers van dit land kunnen dit formulier vervolgens gebruiken.
U kunt handtekeningen verzamelen in iedere officiële EU-taal, ongeacht de nationaliteit van ondertekenaars.
NEE.
Als organisator moet u het centrale onlineverzamelsysteem van de Commissie gebruiken voor het online verzamelen van handtekeningen.
NEE.
Dit systeem is een gratis, kant-en-klare oplossing. Het voldoet al aan alle technische eisen en beveiligingseisen.
Alles wat u hoeft te doen is de overeenkomst ondertekenen dat u samen met de Commissie verantwoordelijk bent voor de gegevensverwerking.
U kunt vervolgens tien dagen nadat u de begindatum van uw verzamelperiode heeft medegedeeld aan de Commissie beginnen met het verzamelen van handtekeningen.
Dit zorgt ervoor dat de steun voor een initiatief voldoende verspreid is onder verschillende nationaliteiten.
Meer over het minimumaantal ondertekenaars per land.
NEE.
Allehandtekeningen tellen mee voor het behalen van de 1 miljoen ondertekenaars.
Steun betuigen
U moet online of op papier een steunbetuiging invullen.
Dat verschilt van land tot land.
Voor alle EU-burgers zijn de volgende gegevens vereist: nationaliteit; volledige voornaam en achternaam; en, afhankelijk van het land:
ofwel
A. een volledig adres en een geboortedatum
(voor burgers van Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Luxemburg, Nederland en Slowakije)
ofwel
B. een persoonlijk identificatienummer en het type nummer/document
(voor burgers van België, Bulgarije, Cyprus, Estland, Hongarije, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Spanje, Tsjechië en Zweden).
Sommige EU-burgers kunnen zich ook elektronisch identificeren om een initiatief te steunen.
Zodra een initiatief het vereiste aantal handtekeningen heeft behaald, worden de gegevens die u heeft verzameld in elk land gevalideerd door de daarvoor bevoegde instanties. Iedere steunbetuiging die onjuiste gegevens bevat, is niet geldig.
U moet oud genoeg zijn om te stemmen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement (18 jaar in de meeste EU-landen). Sommige landen hebben de minimumleeftijd voor het ondersteunen van een EBI verlaagd tot 16 jaar. Zie de volledige tabel.
NEE.
U hoeft alleen maar de kiesgerechtigde leeftijd voor de Europese verkiezing te hebben bereikt of ten minste 16 jaar oud te zijn voor de landen die hebben besloten om steunbetuigingen vanaf die leeftijd toe te staan (zie vorige vraag).
NEE.
Alleen EU-burgers (burgers van een EU-land) mogen Europese burgerinitiatieven steunen.
In het land waarvan u de nationaliteit heeft.
Als u bijvoorbeeld de Litouwse nationaliteit heeft en in Ierland woont, telt uw stem mee voor Litouwen.
Indien u een dubbele nationaliteit heeft, moet u één van uw nationaliteiten kiezen en slechts één formulier invullen. U kunt een initiatief slechts één keer steunen.
JA.
Kies bij uw steunbetuiging het EU-land waarvan u de nationaliteit heeft. Uw handtekening telt mee voor dat land.
Steunbetuigingen laten verifiëren
JA.
U moet de handtekeningen binnen drie maanden na het einde van de verzamelperiode indienen.
De bevoegde instanties van alle EU-landen doen controles om het verzamelde aantal steunbetuigingen te certificeren.
Zij hebben drie maanden om dit te doen. Zij mogen daarbij gebruik maken van steekproeven.
Dat kan op twee manieren:
– U (de organisator(en)) mag op uw eigen manier papieren steunbetuigingen indienen. U mag de op papier verzamelde steunbetuigingen in papieren vorm doorsturen, maar u mag ze ook scannen en dan elektronisch of fysiek (bv. op een dvd) doorsturen. Als u de steunbetuigingen in fysieke vorm (papier of dvd) doorstuurt, moet dit ook veilig gebeuren, bv. aangetekend versturen of door een koeriersdienst laten bezorgen. U moet altijd voldoen aan alle relevante regels inzake gegevensbescherming.
– U (de organisator(en)) moet de Commissie meedelen of u papieren steunbetuigingen al dan niet wilt uploaden via de bestandenuitwisselingsdienst van de Commissie. Gescande versies van de formulieren kunnen versleuteld worden geüpload. U moet alle papieren steunbetuigingen binnen twee maanden na het einde van de verzamelperiode uploaden en het aan de Commissie laten weten zodra u hiermee klaar bent.
De Commissie stuurt de verzamelde steunbetuigingen naar de EU-landen via haar bestandenuitwisselingsdienst. Dit is een systeem dat de veilige overdracht van steunbetuigingen aan de EU-landen mogelijk maakt. De informatie wordt in gecodeerde vorm verzonden en kan alleen door de betrokken bevoegde autoriteit worden ontsleuteld.
De bestandenuitwisselingsdienst is een systeem dat de veilige overdracht van steunbetuigingen aan de bevoegde nationale autoriteiten mogelijk maakt.
De informatie wordt in gecodeerde vorm verzonden en kan alleen door de betrokken bevoegde autoriteit worden ontsleuteld.
U kunt de rechtsmiddelen in uw land gebruiken, bijvoorbeeld nationale administratieve of juridische autoriteiten (waaronder nationale of regionale ombudsmannen).
Ook kunt u een klacht indienen bij de Commissie over een schending van het EU-recht.
Een initiatief indienen
JA.
Hiervoor heeft u drie maanden de tijd vanaf de datum waarop u het laatste certificaat van de nationale bevoegde instanties heeft ontvangen.
NEE.
U hoeft alleen het indieningsformulier in te sturen via uw organisatoraccount samen met kopieën van alle certificaten die u van de nationale instanties heeft ontvangen en waaruit blijkt dat u het vereiste aantal steunbetuigingen heeft verzameld.
Antwoord krijgen
De vergadering wordt binnen één maand na indiening van het initiatief gehouden.
De bijeenkomst zal bestaan uit een gestructureerde dialoog over de inhoud van het initiatief om ervoor te zorgen dat de Commissie een duidelijk beeld heeft van de doelstellingen (en zo nodig van alle toelichtingen) en ze vervolgens haar antwoord kan voorbereiden.
NEE.
Zodra uw initiatief is ingediend laat de Commissie dit weten aan het Parlement. Het Parlement neemt dan contact met u op om de zitting te organiseren.
Naast het Europees Parlement stelt de Commissie ook de Raad van de Europese Unie, het Europees Economisch en Sociaal Comité, het Comité van de Regio's en alle nationale parlementen uit de EU op de hoogte.
Wanneer een initiatief als geldig initiatief is gepubliceerd, moet de Commissie binnen zes maanden erop reageren.
De Commissie brengt een mededeling uit met daarin de geplande maatregelen (als deze er zijn) en een verantwoording en een tijdschema voor het uitvoeren van de maatregelen.
De mededeling zal in alle officiële EU-talen worden gepubliceerd op deze website.
Ook stelt de Commissie het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie, het Europees Economisch en Sociaal Comité, het Comité van de Regio's en alle nationale parlementen uit de EU op de hoogte.
NEE.
Het doel van het Europees burgerinitiatief is dat Europeanen de Commissie kunnen verzoeken een wetsvoorstel te doen, en zo een debat op gang kunnen brengen en invloed uit kunnen oefenen op de EU-agenda.
Om de Commissie te verplichten een wetsvoorstel te doen, zou een herziening van het Verdrag nodig zijn.
Het voorstel van de Commissie moet de relevante wetgevingsprocedure doorlopen.
Dit houdt in dat het eerst bestudeerd en goedgekeurd moet worden door het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie, of in sommige gevallen alleen door de Raad, voordat de wet aangenomen kan worden.
NEE.
In tegenstelling tot de beslissing om een registratie af te wijzen, is deze beslissing gebaseerd op de inhoudelijke analyse van uw initiatief door Commissie. Hiertegen is geen beroep mogelijk.
Het burgerinitiatief is een instrument waarmee burgers kunnen meebeslissen over de Europese agenda en waarmee de Commissie verplicht wordt de verzoeken van Europese burgers serieus te nemen. Het is echter niet verplicht om deze verzoeken op te volgen.
De Commissie geeft duidelijke verklaringen wanneer zij besluit om een initiatief niet op te volgen.
Financiering en sponsoring
JA.
U moet informatie verstrekken over alle financiering van meer dan €500 per sponsor.
Deze informatie moet u bij het indienen van uw registratieverzoek doorgeven en vervolgens minstens om de twee maanden bijwerken.
Ook moet u informatie verstrekken over de niet-financiële steun die u voor uw initiatief ontvangt.
Wij publiceren de details over uw steun en sponsors in ons onlineregister.
U vermeldt alle bronnen van ondersteuning en financiering op de organisatoraccount die u heeft gebruikt om uw initiatief te registreren.
U ontvangt automatisch een herinnering op uw organisatoraccount om de informatie over financiering en ondersteuning om de 2 maanden bij te werken.
Sponsors zijn mensen of organisaties die meer dan 500 euro aan financiële steun geven.
Rechtspersonen of organisaties die andere economisch kwantificeerbare (donaties in natura) of niet-economisch kwantificeerbare steun aan een initiatief verlenen, worden ook als sponsors beschouwd.
Personen die niet-financiële steun verlenen, zoals vrijwilligerswerk, worden in het kader van de EBI-verordening niet als sponsors beschouwd en hoeven niet te worden gemeld.
Als u niet zeker bent of uw steun moet worden gemeld, neem dan contact op met de dienst “Advies” op het EBI-forum.
NEE.
Dit gaat in tegen het principe dat burgerinitiatieven onafhankelijk zijn en dat de Commissie daarbij neutraal is.
Wel biedt de Commissie niet-financiële steun aan in de vorm van gratis vertaaldiensten en het gratis onlineverzamelsysteem voor steunbetuigingen.
Op het forum voor het Europees burgerinitiatief kunt u aanvullende ondersteuning krijgen in de vorm van advies en begeleiding.
JA.
Als u een waarschuwing of klacht wilt indienen over de sponsors en steun voor een bepaald initiatief (bijvoorbeeld als u meent dat de gepubliceerde informatie onjuist of onvolledig is), kunt u het contactformulier gebruiken op de pagina van het initiatief.
Wij kunnen uw klacht alleen opvolgen als u bewijs heeft voor uw bewering.
We nemen contact op met de organisatoren van het initiatief om de feiten vast te stellen en we vragen hen eventuele ongeregeldheden wat betreft de financiering/steun te verhelpen.
Communicatie
NEE.
De Commissie moet neutraal staan tegenover alle lopende initiatieven.
Daarentegen zorgt de Commissie wel voor algemene bekendheid en informatiecampagnes om het Europees burgerinitiatief onder de aandacht te brengen als een manier om deel te nemen aan beleidsvorming
U kunt de website van het Europees burgerinitiatief bezoeken om meer te weten te komen over specifieke initiatieven of over de meest recente ontwikkelingen op het gebied van het Europees burgerinitiatief. Ook kunt u zich abonneren op de nieuwsbrief.
Wanneer u steun betuigt aan een initiatief dat gebruik maakt van het centrale systeem van de Commissie, kunt u zich ook inschrijven voor specifieke updates van de organisatoren en de Commissie.
JA.
U kunt de e-mailadressen van ondertekenaars verzamelen voor communicatie- en informatiedoeleinden, maar alleen als:
- zij daarvoor toestemming geven
- u voldoet aan de toepasselijke regels voor gegevensbescherming.
Gegevensbescherming
JA.
Het is volgens de Europese wetgeving toegestaan dat organisatoren bepaalde informatie over u verzamelen, online of op papier, en dat zij deze informatie doorgeven aan de bevoegde instanties die de verzamelde steunbetuigingen valideren.
Dit is een wettelijke verplichting voor organisatoren: zonder informatie over de ondertekenaars wordt hun steun voor het initiatief niet erkend.
Alle persoonsgegevens die voor een initiatief worden verwerkt, zijn onderhevig aan de wetgeving op het gebied van gegevensbescherming.
Voor de persoonsgegevens die zij verwerken, moeten de vertegenwoordigers van de groepen organisatoren voldoen aan de algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de relevante nationale wetgeving inzake gegevensbescherming.
Voor de persoonsgegevens die zij verwerkt, moet de Europese Commissie zich houden aan de verordening betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens door de EU-instellingen (EUDPR).
Voor de persoonsgegevens die zij verwerken tijdens de verificatie van de steunbetuigingen, zijn de EU-landen onderworpen aan de AVG en de relevante nationale gegevensbeschermingsregels.
In het centrale onlineverzamelsysteem van de Commissie worden uw gegevens zeer goed beveiligd (met onder andere versleutelde gegevens). Het systeem voldoet aan de regels van de Commissie voor veilige communicatie- en informatiesystemen. U kunt zo eenvoudig uw steun betuigen, ook met gebruik van uw nationale e-ID.
Nee, dit is niet toegestaan met de gegevens die in het officiële steunbetuigingsformulier zijn verzameld. Deze mag u alleen gebruiken ter ondersteuning van uw initiatief.
U kunt ondertekenaars echter apart naar hun contactgegevens vragen, die u met hun toestemming kunt gebruiken voor communicatie- en informatiedoeleinden.
Zie voor meer informatie de richtsnoeren voor gegevensbescherming voor organisatoren.
De gegevensbeheerder is:
- de vertegenwoordiger van een groep organisatoren of
- de juridische entiteit, als deze is opgericht voor beheer van het initiatief.
Deze rol heeft betrekking op de verwerking van persoonsgegevens (inclusief e-mailadressen) die tijdens het verzamelproces voor steunbetuigingen verkregen zijn.
De rol van de gegevensbeheerder wordt gedeeld met de Commissie indien er bij een initiatief gebruik wordt gemaakt van:
- het systeem van de Commissie voor het verzamelen van handtekeningen en e-mailadressen
- de bestandenuitwisselingsdienst van de Commissie om handtekeningen door te geven aan EU-landen.
Wanneer de handtekeningen worden geverifieerd, hebben de nationale instanties die de controles uitvoeren ook de rol van gegevensbeheerder.
Zie voor meer informatie de richtsnoeren voor gegevensbescherming voor organisatoren.
Er worden specifieke regels gegeven in artikel 19 van de Verordening betreffende het Europees burgerinitiatief.
Voor alle andere aspecten moeten de organisatoren en de bevoegde instanties in EU-landen de regels van de algemene verordening gegevensbescherming naleven.
Als de Commissie optreedt als medebeheerder, geldt daarvoor Verordening (EU) 2018/1725.
Zie voor meer informatie de richtsnoeren voor gegevensbescherming voor organisatoren.
Steunbetuigingen:
U (de organisator) en de Commissie moeten alle steunbetuigingen voor uw initiatief (en alle kopieën daarvan) vernietigen op een van de volgende momenten, afhankelijk van welke het eerst komt:
- één maand nadat u het initiatief heeft ingediend bij de Commissie
- eenentwintig maanden na het begin van de verzamelperiode.
Indien u uw initiatief na het begin van de verzamelperiode terugtrekt, moeten de steunbetuigingen (en eventuele kopieën) uiterlijk één maand na terugtrekking zijn vernietigd.
De nationale instanties die uw steunbetuigingen verifiëren, moeten alle steunbetuigingen (en eventuele kopieën) uiterlijk drie maanden na de voltooiing van dit proces hebben vernietigd.
Uitzondering: u kunt de steunbetuigingen langer bewaren indien u betrokken bent bij juridische of administratieve procedures die aan uw initiatief verbonden zijn.
E-mailadressen:
U (de organisator) en de Commissie moeten alle vastgelegde e-mailadressen verwijderen uiterlijk:
- één maand na intrekking van uw initiatief of
- twaalf maanden na het einde van de verzamelperiode of
- twaalf maanden na indiening van het initiatief bij de Commissie.
Indien de Commissie echter met een officiële mededeling antwoord geeft op uw initiatief, kunt u de e-mailadressen bewaren tot drie jaar na publicatie van de mededeling.