Glavni sadržaj
Europska građanska inicijativa

Najnovije vijesti

New initiative registered
  • 13/05/2024

Registrirana nova inicijativa: „Spasimo planet preusmjeravanjem oporezivanja s rada na emisije stakleničkih plinova”

Europska komisija registrirala je 13. svibnja europsku građansku inicijativu pod nazivom „Spasimo planet prebacivanjem oporezivanja s rada na emisije stakleničkih plinova”. Tom se inicijativom Komisija poziva na jačanje paketa „Spremni za 55 %” i sustava EU-a za određivanje cijena ugljika, a istodobno se traži preraspodjela znatnog dijela prihoda od određivanja cijena ugljika kućanstvima s niskim prihodima, jačanje Socijalnog fonda EU-a za klimatsku politiku i promicanje uspostave „klimatskog kluba” za zemlje koje žele uvesti snažniji sustav određivanja cijena ugljika.

To je peta inicijativa registrirana u 2024. Organizatori moraju početi prikupljati potpise u roku od šest mjeseci. 

New initiative registered
  • 10/04/2024

Registrirana nova inicijativa kojom se poziva na financijsku potporu EU-a za siguran i dostupan pobačaj

Komisija je 10. travnja registrirala europsku građansku inicijativu pod nazivom „My Voice, My Choice: za siguran i dostupan pobačaj”. Organizatori inicijative pozivaju Komisiju da podnese prijedlog o financijskoj potpori državama članicama kako bi se svima u Europi koji nemaju pristup sigurnom i zakonitom pobačaju omogućio siguran prekid trudnoće.

To je četvrta inicijativa registrirana u 2024. Organizatori u roku od šest mjeseci moraju početi prikupljati potpise. 

Photo of the three winning teams
  • 22/03/2024

Komisija dodijelila nagrade u videonatječaju „ImagineEU”

U sjedištu Europske komisije u Bruxellesu 21. ožujka 2024. održana je svečanost dodjele nagrada pobjednicima natječaja „ImagineEU” za srednjoškolce. Tri pobjedničke ekipe iz Francuske, Italije i Rumunjske stigle su u trodnevni studijski posjet europskim institucijama. Videonatječaj „ImagineEU” temelji se na konceptu europske građanske inicijative i cilj mu je potaknuti mlade da aktivno utječu na stvaranje Unijinih politika. Učenici iz cijele Unije u dobi od 16 do 18 godina pozvani su da snime i podijele kratke videozapise u kojima predstavljaju svoje zamisli o promjenama potrebnima na europskoj razini kako bi se poboljšala kvaliteta života u njihovim zajednicama. Pogledajte pobjedničke videozapise.

Logo of Stop Finning EU
  • 12/03/2024

Daljnje postupanje u vezi s uspješnom europskom građanskom inicijativom „Stop rezanju peraja – stop trgovini”  

Europska komisija objavila je 21. veljače i 12. ožujka poziv na očitovanje i javno savjetovanje. U okviru njih tražit će se stajališta i stručno mišljenje o ekološkim, socijalnim i gospodarskim posljedicama moguće zabrane prodaje u EU-u i međunarodne trgovine odrezanim perajama morskih pasa te će se prikupljati povratne informacije o mogućim opcijama politike za bolju zaštitu morskih pasa i povezanih morskih ekosustava. 

Cilj je da se o daljnjem postupanju u vezi s europskom građanskom inicijativom „Stop rezanju peraja – stop trgovini” iz 2023. odlučuje na što utemeljeniji, participativniji i transparentniji način. 

 

Judicial updates-court cases
  • 22/02/2024

Konačna presuda Suda o odluci Komisije o registraciji europske građanske inicijative „Kohezijska politika za jednakost regija i održivost regionalnih kultura” (C-54/22 P)

Sud je 22. veljače 2024. donio presudu u predmetu C-54/22 P, Rumunjska protiv Komisije. Potvrdio je odluku Komisije iz 2019. o djelomičnoj registraciji europske građanske inicijative „Kohezijska politika za jednakost regija i održivost regionalnih kultura” nakon što je odbijena žalba Rumunjske.    

 

Imagine EU video competition - 2 students, Commission building, info on the prize
  • 21/02/2024

Rezultati školskog videonatječaja ImagineEU

U okviru videonatječaja ImagineEU, pokrenutom u listopadu 2023., mladi Europljani pozvani su da, slično kao u europskoj građanskoj inicijativi, osmisle konkretne ideje koje bi mogle biti korisne za sve građane EU-a.    

 Žiri je odabrao tri najbolja videozapisa, a dostavili su ih školski timovi iz Francuske, Italije i Rumunjske. Timovi će biti nagrađeni studijskim putovanjem u Bruxelles u ožujku.  

 

Fur Free Europe ECI logo
  • 09/02/2024

Sastanak Komisije i predstavnika uspješne europske građanske inicijative „Za Europu bez krzna” radi daljnjeg postupanja

Europska povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides primila je 9. veljače 2024. predstavnike uspješne europske građanske inicijative „Za Europu bez krzna”.

Povjerenica je predstavila odgovor Komisije na inicijativu donesen 7. prosinca 2023. i odgovorila na pitanja organizatora. 

 

New initiative registered
  • 06/02/2024

Komisija djelomično registrirala „Europsku inicijativu za kanabis”

Komisija je 6. veljače registrirala europsku građansku inicijativu pod nazivom „Europska inicijativa za kanabis”.

Organizatori pozivaju Komisiju da: i. sazove transeuropsku građansku skupštinu o politikama kanabisa, na kojoj bi se među ostalim raspravljalo o sankcijama i dosljednosti politika država članica, ii. potiče pristup medicinskom kanabisu i pacijentima omogući prijevoz kanabisa i njegovih derivata propisanih u terapijske svrhe kako bi se u potpunosti ostvarilo pravo na zdravlje i iii. dodijeli potrebna sredstava za istraživanje terapijske upotrebe kanabisa. 

Komisija je zaključila da se inicijativa može registrirati samo u pogledu drugog i trećeg cilja jer samo ti ciljevi ispunjavaju uvjete za registraciju. Komisija je morala odbiti registraciju prvog cilja inicijative jer je podnošenje prijedloga pravnog akta Unije izvan ovlasti Komisije.

Inicijativa je djelomično registrirana nakon postupka koji se sastojao od dvije faze. U prvoj fazi organizatori su bili pozvani da prvotnu inicijativu izmijene tako da uzmu u obzir preliminarnu ocjenu Komisije. 

Organizatori sada moraju u roku od šest mjeseci početi prikupljati potpise. 

IT developments
  • 31/01/2024

Potpisivanje europskih građanskih inicijativa s pomoću elektroničke identifikacije moguće u 17 zemalja

Poljski državljani sada mogu potpisivati europske građanske inicijative s pomoću elektroničke identifikacije (Profil Zaufany / mObywatel) u središnjem sustavu internetskog prikupljanja. Poljska je tako 17. država članica EU-a koja omogućuje upotrebu nacionalnog sustava elektroničke identifikacije za potpisivanje europskih građanskih inicijativa. Provjerite u kojim je sve državama članicama EU-a moguće elektroničko potpisivanje. 

New initiative registered
  • 24/01/2024

Komisija registrirala dvije nove europske građanske inicijative

Europska komisija odlučila je 24. siječnja registrirati dvije europske građanske inicijative.

Inicijativa „Zabrana praksi konverzije u Europskoj uniji” poziva na zabranu intervencija čija je svrha promjena, represija ili potiskivanje seksualne orijentacije, rodnog identiteta i/ili rodnog izražavanja LGBTIQ+ građana.

„Europska građanska inicijativa za zaštitu poljoprivrede i ruralnog gospodarstva u Europi” poziva na zaštitu europske poljoprivrede i ruralnog gospodarstva s pomoću regulatornog okvira koji bi se temeljio na nekoliko elemenata, uključujući davanje prioriteta upotrebi poljoprivrednog zemljišta za proizvodnju hrane, jamčenje prehrambene neovisnosti te pristupanje rješavanju problema povezanih s lancem opskrbe hranom i visokih cijena. 

Organizatori moraju početi prikupljati izjave o potpori u roku od šest mjeseci.

Zainteresirani ste za učenje i suradnju?