Glavni sadržaj
Europska građanska inicijativa

Podcast CitizenCentral

Glavna su tema podcasta CitizenCentral europske građanske inicijative. U svakoj epizodi snimljenoj od 2021. do 2023. organizatori i pobornici inicijativa objašnjavaju nam zašto je njihova inicijativa važna, kako je promiču u EU-u i dijele savjete o tome kako više utjecati na oblikovanje politika koje utječu na naše živote.

U razgovoru s različitim stručnjacima za politiku i akademicima detaljno se razmatraju problemi na koje ukazuju te građanske inicijative.

Podcast možete poslušati na aplikacijama Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts i SoundCloud.

Mišljenja izražena u podcastu isključivo su stajališta sudionika i ni na koji se način ne mogu smatrati stajalištima Europske komisije ili Europske unije.

U nastavku upoznajte ljude koji stoje iza europskih građanskih inicijativa.

3.2. Što se može postići europskim građanskim inicijativama? Primjeri uspješnih inicijativa

Građane EU-a često zanima što se može postići europskim građanskim inicijativama, pa ćemo u ovoj epizodi reći nešto više o tri inicijative koje su prikupile više od milijun potpisa i dobile odgovor od Komisije. Poslušajmo organizatore inicijativa „Zabrana glifosata” (Zabrana glifosata i zaštita ljudi i okoliša od toksičnih pesticida), „End the Cage Age” („Okončajmo upotrebu kaveza”) i „Right2Water” (Pravo na vodu) (Voda i odvodnja su ljudsko pravo! Voda je javno dobro, a ne roba!).  

O svakoj smo inicijativi razgovarali sa službenicima Europske komisije, koji su nam rekli više o mjerama koje su poduzete kao odgovor na uspješne inicijative.  

Komisija je 2023. odgovorila na četiri uspješne građanske inicijative (travanj, srpanj i prosinac).

Epizoda je objavljena u lipnju 2023.

3.1. „Demokracija EU-a na djelu” – komplet edukativnih materijala o europskoj građanskoj inicijativi

U ovoj epizodi govorimo o aktualnim nastojanjima da se građane Unije informira o europskoj građanskoj inicijativi, počevši od učenika srednjih škola. Europska komisija izradila je komplet edukativnih materijala „Demokracija EU-a na djelu – Iznesite svoje mišljenje s pomoću europske građanske inicijative” i početkom 2023. pokrenula taj pilot-projekt u srednjim školama.  

Poslušali smo različita mišljenja o kompletu: razgovarali smo sa zastupnikom u Europskom parlamentu Lorántom Vinczeom, velikim zagovornikom građanskog odgoja i obrazovanja te koji je svojedobno i sam organizirao europsku građansku inicijativu, i Małgorzatom Malczyk, nastavnicom engleskog jezika koja je navedeni komplet testirala u jednoj školi u Poljskoj. Silvia Kersemakers, voditeljica tima za europsku građansku inicijativu u Bruxellesu, objašnjava zašto je komplet edukativnih materijala izrađen. Donosimo vam i mišljenje mladih, koji pokazuju da je moguće proširiti glas o europskoj građanskoj inicijativi. 

Epizoda je objavljena u lipnju 2023. 

2.4. Za životinje, ljude i planet! Poslušajte građane koji predlažu nova rješenja za stare prakse

U ovoj epizodi podcasta CitizenCentral raspravljamo o proizvodima životinjskog podrijetla s dva organizatora europskih građanskih inicijativa. Oni vjeruju da moderne tehnologije nude alternative za ono što smatraju starim i neodrživim praksama te da mogu koristiti životinjama, ljudima i planetu. 

Filippo Borsellino, organizator inicijative „Za svijet bez klaonica”, zalaže se za preusmjeravanje subvencija EU-a sa stočarstva na alternative biljnog podrijetla ili iz uzgoja staničnih kultura. U goste nam dolazi i direktor španjolskog start-upa koje proizvodi laboratorijski uzgojeno meso.  

Elise Fleury predstavnica je inicijative „Za Europu bez krzna”, čiji je cilj farmama krznaša i proizvodima od krzna iz uzgoja zabraniti pristup europskom tržištu. Uz raspravu o tom problemu, sa slušateljima će podijeliti i savjete za vođenje uspješne kampanje za europsku građansku inicijativu.

Epizoda je objavljena u siječnju 2023.

2.3. Poštena plaća i poštena igra: upoznajte Europljane koji se zalažu za transparentnost

Pridružite nam se u razgovoru s tri organizatora europskih građanskih inicijativa iz Nizozemske, Francuske i Danske. Kirsten Kossen, organizatorica inicijative „Kvalitetna odjeća, pravedna plaća”, zalaže se za donošenje propisa za pristojne plaće radnika u sektoru odjeće i obuće. Cilj je povećati transparentnost i odgovornost u lancima opskrbe radi smanjenja siromaštva i borbe protiv dječjeg rada.   

U goste nam dolazi i Ronan Evain, izvršni direktor organizacije Football Supporters Europe i predstavnik inicijative „Pobijedi na terenu”. Skupina organizatora te inicijative želi zaštititi europski model sporta i spriječiti nove pokušaje odvajanja poput slučaja Superlige. Njihov je cilj da se službeno prepozna vrijednost sporta u europskom društvu i da se navijače uključi u rasprave o dugoročnoj budućnosti europskog sporta.  

Na kraju razgovaramo s Pernille Shriver iz Danske, predstavnicom inicijative „Zaustavimo 5G – Ostanimo povezani, ali zaštićeni”. Ta je inicijativa nastala zbog zabrinutosti mnogih skupina zbog problema povezanih s bežičnom povezivosti, kao što su navodno zračenje, rizici za okoliš, prikupljanje podataka i nadzor.  

Napomena: Komisija ni na koji način ne potvrđuje činjeničnu točnost sadržaja inicijative „Zaustavimo 5G”, koja je isključiva odgovornost skupine organizatora. Niz tvrdnji iznesenih u toj inicijativi zapravo je u suprotnosti s brojnim znanstvenim dokazima dostupnima Komisiji i ocjenama Međunarodne komisije za zaštitu od neionizirajućeg zračenja, tijela koje ima mandat Svjetske zdravstvene organizacije za procjenu rizikâ za zdravlje. 

Epizoda je objavljena u prosincu 2022.

2.2. Građani lobisti i budući čelnici: poslušajte što misle mladi Europljani

U ovoj epizodi mladi Europljani u dobi do 26 godina iz devet zemalja EU-a s nama će podijeliti svoja razmišljanja o glasanju, oblikovanju politika u EU-u, građanskom aktivizmu i europskoj građanskoj inicijativi. Reći će nam i za koje ideje žele da postanu građanske inicijative.

Pridružit će nam se i Daniela Vancic iz organizacije Democracy international i Paco Camas iz agencije za ispitivanje javnog mnijenja Ipsos. Daniela će govoriti o tome kako europska građanska inicijativa i drugi participativni alati pomažu mladima da se zauzmu za pitanja koja su im važna, a Paco će iznijeti statističke podatke o angažmanu mladih u EU-u.

Na kraju ćemo čuti dva organizatora građanske inicijative „Ukidanje oslobođenja od poreza na zrakoplovno gorivo u Europi” („Fairosene”). Ti mladi građani lobisti reći će nam nešto o svojoj kampanji i objasniti zašto je bila uspješna.

Epizoda je objavljena u rujnu 2022.

2.1. Recikliranje i stope PDV-a: Upoznajte Europljane u potrazi za održivim rješenjima

Napomene uz epizode

Europske građanske inicijative „Vraćajmo plastiku” i „Zeleni PDV”

Druga sezona podcasta CitizenCentral! Pridružite nam se u razgovoru s dva organizatora građanskih inicijativa s različitim pristupima održivosti i ponašanju potrošača i s tri stručnjaka za klimu i održivost iz različitih zemalja EU-a.

Omar Pérez, službenik za zaštitu podataka za inicijativu „Vraćajmo plastiku” objašnjava na koji način skupina organizatora te inicijative nastoji replicirati sustave recikliranja koji već postoje u nekoliko država članica EU-a. Njihova je ideja uvesti sustav povratnih naknada za recikliranje plastičnih boca na razini EU-a postavljanjem uređaja za prihvat ambalaže u supermarkete. Ostaje veliko pitanje – tko bi trebao financirati takav sustav?

Brigitta Hartmann predstavlja inicijativu „Zeleni PDV”, kojom se poziva na smanjenje poreza na ekološke, održivo proizvedene ili ekološki prihvatljive proizvode u Europi. Cilj je potrošačima ponuditi veći izbor i potaknuti poduzeća da promisle o načinu na koji proizvode svoju robu. Međutim, možda se pitate hoće li i dalje postojati porezna osnovica ako svi proizvodi postanu ekološki?

1.7. 10 godina europske građanske inicijative: nove inicijative i drage uspomene

Europske građanske inicijative „Spasite kozmetiku proizvedenu bez okrutnosti”, „Zaustavimo globalno zagrijavanje – cijenom ugljika protiv klimatskih promjena” i „Fraternité 2020. Mobilnost. Napredak. Europa”.

U 2022. obilježili smo 10. obljetnicu europske građanske inicijative, a u ovoj epizodi upoznat ćemo prošle, sadašnje i (potencijalno) buduće organizatorice – Simonu Pronckutė, dr. Juliju Baines i Virginiju Fiume.

Cilj inicijative „Spasite kozmetiku proizvedenu bez okrutnosti” potpuna je zabrana ispitivanja sastojaka kozmetičkih proizvoda na životinjama i modernizacija znanosti ukidanjem eksperimenata na životinjama. Organizatori žele prikupiti milijun potpisa u rekordnom roku.

Nakon dvije godine kampanje i završetka razdoblja prikupljanja potpisa u ljeto 2021., Virginia Fiume dijeli vrijedna saznanja stečena organizacijom inicijative „Zaustavimo globalno zagrijavanje”. Ona i njezini kolege iskoristili su svoje iskustvo rada na europskoj građanskoj inicijativi za pokretanje projekta EUMANS.eu i najavljuju nove akcije.

Na kraju razgovaramo s organizatoricom prve registrirane europske građanske inicijative „Fraternité 2020 – Mobilnost. Napredak. Europa”. Kakvo je bilo Simonino iskustvo prije deset godina i kako je sudjelovanje u europskoj građanskoj inicijativi utjecalo na njezin život?

Napomena: odgovor Europske agencije za kemikalije na ispitivanje na životinjama i kampanju organizacije PETA: https://environment.ec.europa.eu/topics/chemicals/reach-regulation_hr

1.6. Cjepiva i autorska prava – upoznajte Europljane koji se bore za promjene politika EU-a

Europske građanske inicijative „Sloboda dijeljenja” i „Pravo na liječenje”

U ovoj epizodi podcasta CitizenCentral saznat ćete više o autorskim pravima i pravima intelektualnog vlasništva. Gregory Engels, predstavnik inicijative „Sloboda dijeljenja”, želi utjecati na europsko zakonodavstvo u području autorskog prava i legalizirati razmjenu datoteka putem digitalnih mreža.

Julie Steendam predstavlja inicijativu „Pravo na liječenje” (poznatu i pod nazivom „Bez profitiranja od pandemije”), kojom se Europsku komisiju poziva da sva cjepiva i lijekove protiv koronavirusa učini dostupnima svima i besplatno. Oboje govore o složenim temama povezanima s utjecajem zakona o autorskim pravima i pravima intelektualnog vlasništva, našom slobodom i cijenom koju plaćamo.

1.5. Osviješteni potrošači – upoznajte Europljane koji se na kreativne načine bore protiv klimatskih promjena

Europske građanske inicijative „Zabranimo promidžbu fosilnih goriva i sponzorstva povezana s fosilnim gorivima” i „Europska ekološka ocjena”

U petoj epizodi podcasta CitizenCentral ugostili smo Silviju Pastorelli i Antoinea Thilla – dvoje organizatora koji, svaki na svoj način, nastoje potaknuti poduzeća da preuzmu odgovornost, a potrošačima olakšati donošenje održivih odluka.

Cilj je inicijative „Zabranimo promidžbu fosilnih goriva” donošenje zakonodavnog akta EU-a kojim bi se zabranila promidžba fosilnih goriva, među ostalim i onih koja se koriste za cestovni i vodeni prijevoz. Nadahnuta je zabranom oglašavanja duhanskih proizvoda, koja je već na snazi u cijelom EU-u, a cilj joj je pokrenuti sustavne promjene radi prevladavanja klimatske krize. Organizatori inicijative „Europska ekološka ocjena” zalažu se za uvođenje obvezne oznake kojom bi se europskim potrošačima pružile transparentne informacije o utjecaju proizvoda koji se izrađuju ili prodaju u EU-u na okoliš.

Obje su inicijative registrirane i započele su s prikupljanjem potpisa sredinom 2021.: saznajte koliko ih je do sada prikupljeno.

1.4. Upoznajte Europljane koji se bore protiv masovnog biometrijskog nadzora i za smanjenje siromaštva u Europi

Europske građanske inicijative „Reclaim Your Face” i „Uvođenje bezuvjetnog osnovnog prihoda u cijelom EU-u”

U četvrtoj epizodi podcasta CitizenCentral Ella Jakubowska i Catarine Neves govore o različitim načinima zaštite temeljnih prava i smanjenja nejednakosti u Uniji. Inicijativom „Reclaim Your Face – inicijativa civilnog društva za zabranu masovnog biometrijskog nadzora” nastoji se strogo regulirati upotrebu biometrijskih tehnologija kako bi se izbjeglo neopravdano zadiranje u temeljna prava. U ovoj epizodi govori se o tome kako se pojedinci, poduzeća i vlade koriste tehnologijom na različite načine i u različite svrhe te kako to utječe na naše živote.

Organizatori inicijative „Uvođenje bezuvjetnog osnovnog prihoda u cijelom EU-u” žele da Europska komisija predloži uvođenje bezuvjetnog osnovnog prihoda u cijelom EU-u radi većeg blagostanja građana svih država članica.

1.3. Poslušajte pokretače europskog zelenog vala

Europske građanske inicijative „Stop rezanju peraja – stop trgovini”, „Zeleni krovovi” i „Poduprimo znanstveni napredak: usjevi su važni!”

U trećoj epizodi podcasta CitizenCentral Nils Kluger, Almog Sade i Martina Helmlinger govore o temama povezanima s okolišem na kopnu i u moru.

Cilj je inicijative „Stop rezanju peraja – stop trgovini” zaustaviti trgovinu perajama morskih pasa u Uniji. Inicijativom „Zeleni krovovi”, koju su pokrenuli brat i sestra i skupina prijatelja, postojeći prazni prostor na krovovima poduzeća nastoji se pretvoriti u zelene površine. U ovoj epizodi sudjeluje i organizatorica inicijative „Poduprimo znanstveni napredak: usjevi su važni!”. Inicijativa je okončana u ljeto 2021., no iskustvo stečeno njezinom organizacijom može biti vrlo korisno osobama koje žele pokrenuti građansku inicijativu. 

1.2. Moć građana – poslušajte zagovornike ukidanja granica u Europi

Europske građanske inicijative „Program razmjene za državne i javne službenike” i „Birači bez granica”

U drugoj epizodi podcasta CitizenCentral Adam Mazoyer i Rosalie van den Brink govore o dvjema europskim građanskim inicijativama za jačanje građanskog angažmana u našim zajednicama. Cilj je inicijative „Program razmjene za državne i javne službenike” pomoći javnim službenicima da uče jedni od drugih i uspješnije rješavaju transnacionalna pitanja, od prirodnih katastrofa do kibernetičke sigurnosti i šire. Organizatori inicijative „Birači bez granica” zalažu se za povećanje demokratskih prava građana EU-a koji žele glasati na nacionalnim izborima u mjestu u kojem žive.

1.1. Dobrodošli u podcast CitizenCentral

„Petkom za budućnost” i „Spasimo pčele i poljoprivrednike”

Poslušajte prvu epizodu podcasta CitizenCentral, u kojoj Paula Reyes i Helmut Burtscher govore o dvjema europskim građanskim inicijativama za koje je prikupljanje potpisa završeno krajem rujna 2021. „Rješavanje klimatske krize” (prikupljanje potpisa završeno 23. rujna 2021.) i „Spasimo pčele i poljoprivrednike! U smjeru poljoprivrede koja je pogodna za pčele i za zdrav okoliš” (prikupljanje potpisa završeno 30. rujna 2021.) dvije su od brojnih građanskih inicijativa povezanih s klimatskim promjenama i bioraznolikošću organiziranih proteklih godina.

Zainteresirani ste za učenje i suradnju?