Glavni sadržaj
Europska građanska inicijativa

Europska građanska inicijativa u školama

A teacher interacts with a classroom full of students

Komplet edukativnih materijala za škole „Demokracija EU-a na djelu – Iznesite svoje mišljenje s pomoću europske građanske inicijative”

Što motivira mlade da se politički angažiraju? Što mogu poduzeti kao građani Europske unije?  Što možemo postići ako na važnim pitanjima surađujemo, i to preko granica?  

Predstavite svojim učenicima novi komplet edukativnih materijala za škole „Demokracija EU-a na djelu – Iznesite svoje mišljenje s pomoću europske građanske inicijative”

Kako bi postali aktivni građani, mladi moraju razumjeti kako demokracija funkcionira te koja su njihova prava i odgovornosti. Komplet edukativnih materijala „Demokracija EU-a na djelu” učenicima predstavlja europsku građansku inicijativu i potiče ih da preuzmu aktivnu ulogu u europskim pitanjima. Namijenjen je učenicima zadnja dva razreda srednje škole.

S pomoću uputa, istraživanja, rasprava, projektnog rada i igre uloga učenici će naučiti kako se donose odluke u EU-u, kako te odluke utječu na njihov svakodnevni život i, što je najvažnije, kako im europska građanska inicijativa omogućuje da se pridruže drugima kako bi oblikovali politiku EU-a o pitanjima do kojih im je stalo. 

„Mojim je učenicima modul bio vrlo zanimljiv. Zadaci su im bili pravi izazov, ali i zabava, pogotovo kad su snimali videozapis za svoju građansku inicijativu – odlična kombinacija učenja i zabave, pravi ‚edutainment’.”  – Małgorzata, nastavnica u srednjoj školi u Poljskoj

Tečaj je prikladan za građanski odgoj, a moći će se upotrebljavati i u okviru projektne nastave, nastave stranog jezika ili u okviru integriranog učenja jezika i nastavnog sadržaja (CLIL). Javno savjetovanje dostupno je na svim službenim jezicima EU-a.

Saznajte više i preuzmite komplet edukativnih materijala

EU Democracy in Action - Have Your Say with the European Citizens' Initiative

Uvod u komplet

U svibnju 2023. za nastavnike je održan internetski seminar o kompletu edukativnih materijala. U nastavku ćete pronaći snimku tog internetskog seminara i slajdove u PowerPointu (samo na engleskom jeziku).

Možete poslušati i epizodu podcasta „CitizenCentral” „„Demokracija EU-a na djelu” – komplet edukativnih materijala o europskoj građanskoj inicijativi” (samo na engleskom jeziku).

Pogledajte snimku

Toolkit Webinar powerpoint
Powerpoint presentation used to introduce the educational toolkit
Engleski
(13.42 MB - PPTX)
Preuzmi

Pobjednici videonatječaja ImagineEU

Natječaj ImagineEU organiziran je u školskoj godini 2023./2024., a pritom je predstavljen i komplet edukativnih materijala za škole „Demokracija EU-a na djelu – budite dio europske građanske inicijative”. 

U okviru natječaja mladi Europljani iz zadnja dva razreda srednje škole imali su priliku naučiti više o tome kako biti aktivan građanin EU-a. Pozvani su da iznesu konkretne ideje kojima bi se život u EU-u mogao još više poboljšati i koje bi mogle koristiti građanima u cijeloj Europskoj uniji, po uzoru na europsku građansku inicijativu, važan instrument participativne demokracije u Uniji koji građanima omogućuje da aktivno sudjeluju u oblikovanju njezinih politika. 

Od učenika se tražilo da u skupinama od najviše sedam učenika predstave svoje kreativne ideje u kratkom videozapisu. Dostavljeno je više od 400 videozapisa. Uvjete natječaja ispunilo je 388 videozapisa, koji su bili dostupni za javno glasanje. 

U završnoj fazi žiri je ocijenio 50 videozapisa s najviše glasova i odabrao tri pobjednička tima. 

POGLEDAJTE POBJEDNIČKE VIDEOZAPISE 

Nagrada

Tri pobjednička tima osvojila su studijsko putovanje u Bruxelles, središte Europske unije, od 21. do 23. ožujka 2024. 

Tijekom putovanja timovi su se sastali s predstavnicima europskih institucija kako bi saznali više o donošenju politika i propisa EU-a te o načinu na koji se građani Unije mogu uključiti u europsku građansku inicijativu. 

Saznajte više u vijestima Komisije od 22.ožujka 2024. (na francuskom jeziku).

Photo of the three winning teams

Kriteriji za odabir

Žiri sastavljen od predstavnika zajednice europske građanske inicijative iz institucija EU-a, nacionalnih tijela i organizacija civilnog društva te mladih pripravnika iz Europske komisije ocijenio je 50 videozapisa s najvećim brojem glasova javnosti. Žiri je u obzir uzeo sljedeće kriterije: 

  • relevantnost za europsku građansku inicijativu (0 – 25 bodova): Je li ideja iz videozapisa relevantna kao tema europske građanske inicijative?   
  • jasnoća (0 – 50 bodova): Je li poruka jasna i sažeta?  
  • kreativnost (0 – 25 bodova): Je li ideja originalna? Pristupa li tim ideji na zanimljiv način? 

 

Natječaj je organiziralo Glavno tajništvo Europske komisije, SG.A.1 – Odjel za prioritete politike i program rada.

 

Zainteresirani ste za učenje i suradnju?