Glavni sadržaj
Europska građanska inicijativa

Europska građanska inicijativa u školama

A teacher interacts with a classroom full of students

Komplet edukativnih materijala za škole „Demokracija EU-a na djelu – Iznesite svoje mišljenje s pomoću europske građanske inicijative”

Što motivira mlade da se politički angažiraju? Što mogu poduzeti kao građani Europske unije?  Što možemo postići ako na važnim pitanjima surađujemo, i to preko granica?  

Predstavite svojim učenicima novi komplet edukativnih materijala za škole „Demokracija EU-a na djelu – Iznesite svoje mišljenje s pomoću europske građanske inicijative”

Kako bi postali aktivni građani, mladi moraju razumjeti kako demokracija funkcionira te koja su njihova prava i odgovornosti. Komplet edukativnih materijala „Demokracija EU-a na djelu” učenicima predstavlja europsku građansku inicijativu i potiče ih da preuzmu aktivnu ulogu u europskim pitanjima. Namijenjen je učenicima zadnja dva razreda srednje škole.

S pomoću uputa, istraživanja, rasprava, projektnog rada i igre uloga učenici će naučiti kako se donose odluke u EU-u, kako te odluke utječu na njihov svakodnevni život i, što je najvažnije, kako im europska građanska inicijativa omogućuje da se pridruže drugima kako bi oblikovali politiku EU-a o pitanjima do kojih im je stalo. 

„Mojim je učenicima modul bio vrlo zanimljiv. Zadaci su im bili pravi izazov, ali i zabava, pogotovo kad su snimali videozapis za svoju građansku inicijativu – odlična kombinacija učenja i zabave, pravi „edutainment”.”  – Małgorzata, nastavnica u srednjoj školi u Poljskoj

Tečaj je prikladan za građanski odgoj, a moći će se upotrebljavati i u okviru projektne nastave, nastave stranog jezika ili u okviru integriranog učenja jezika i nastavnog sadržaja (CLIL). Javno savjetovanje dostupno je na svim službenim jezicima EU-a.

Saznajte više i preuzmite komplet edukativnih materijala

EU Democracy in Action - Have Your Say with the European Citizens' Initiative

Uvod u komplet

U svibnju 2023. za nastavnike je održan internetski seminar o kompletu edukativnih materijala. U nastavku ćete pronaći snimku tog internetskog seminara i slajdove u PowerPointu (samo na engleskom jeziku).

Možete poslušati i epizodu podcasta „CitizenCentral” „„Demokracija EU-a na djelu” – komplet edukativnih materijala o europskoj građanskoj inicijativi” (samo na engleskom jeziku).

Pogledajte snimku

Toolkit Webinar powerpoint
Powerpoint presentation used to introduce the educational toolkit
Engleski
(13.42 MB - PPTX)
Preuzmi

Natječaj za učenike srednjih škola

Skupine učenika srednjih škola pozivaju se da svoje uratke za videonatječaj „ImagineEU” prijave od 16. listopada do 13. prosinca 2023. Natječaj se temelji na europskoj građanskoj inicijativi i nadopunjuje komplet edukativnih materijala „Demokracija EU-a na djelu – Iznesite svoje mišljenje s pomoću europske građanske inicijative”.  Nagrada je grupno putovanje u Bruxelles za tri pobjednička tima.  

Više informacija dostupno je na stranici videonatječaja

Zainteresirani ste za učenje i suradnju?