Ugrás a fő tartalomra
Európai polgári kezdeményezés

Hogyan kezdjek neki?

Útmutató

Útmutató az európai polgári kezdeményezéshez

Fontos tudni

Az európai polgári kezdeményezés jogintézménye lehetővé teszi az EU polgárainak, hogy egy közös ügy érdekében összefogva aktívan befolyásolják az európai uniós szakpolitikai döntéshozatalt. Ösztönzi a széles körű társadalmi vitát a kezdeményezés tárgyát képező kérdésről, és felkelti a figyelmet a közérdekű ügyekre.

A kezdeményezés menete a következő:

 • A szervezők felkérik az Európai Bizottságot, hogy tegyen javaslatot olyan uniós jogszabályra, amely előrelendíti az általuk felkarolt ügyet – feltéve, hogy a kezdeményezés tárgya olyan területhez tartozik, amelyen az EU jogosult eljárni.
 • Miután Ön és társai a kezdeményezés szervezőiként nyilvántartásba vetették a kezdeményezést, és legalább 7 európai uniós országban – nyomtatott formában és/vagy online – összegyűjtöttek összesen legalább 1 millió aláírást, benyújthatják a kezdeményezést a Bizottságnak.
 • Ezt követően a Bizottság fogadja a szervezőket, hogy megvitassa velük a kezdeményezés céljait.

A Bizottság, miután megvizsgálta a javasolt kezdeményezést, ismerteti, hogy szándékozik-e intézkedéseket hozni, és ha igen, milyen intézkedéseket.

Az európai polgári kezdeményezések szervezőinek az előírt eljárást kell követniük. Egy polgári kezdeményezés életciklusa hónapokig, sőt akár évekig tarthat!

Nagyon fontos a jó előkészítés. A szervezőket ebben a következők segítik:

 • ez a honlap, mely részletes tájékoztatással szolgál az egész folyamatról;
 • az európai polgári kezdeményezés fóruma, mely útmutatást és tanácsadást nyújt a kezdeményezések intézésének jogi és gyakorlati vetületeivel, különösen a következőkkel kapcsolatban:
  • Mire kell figyelni a kezdeményezés megszövegezésekor?
  • Hogyan lehet másokkal összefogva szervezői csoportot létrehozni?
  • Hogyan lehet aláírásokat gyűjteni?

Érdemes tudni, hogy a szervezők ingyenesen használhatják az Európai Bizottság által működtetett központi online gyűjtési rendszert a támogató nyilatkozatok online gyűjtésére. Ez a rendszer gyorsan létrehozható az adott kezdeményezés céljára, és biztosítja az adatvédelmi jogszabályoknak való teljes körű megfelelést.

Kezdeményezés indítása

Miután megalakult a szervezői csoport, elkészült a kezdeményezés szövege, és sikerült beszerezni minden fontos információt, a szervezőknek a kezdeményezés nyilvántartásba vételét kell kérniük a Bizottságtól.

Ehhez a szervezői csoport képviselőjének létre kell hoznia egy szervezői fiókot a saját e-mail-címével (a fiók látható lesz a honlapon, amint nyilvántartásba lett véve a kezdeményezés), és ki kell töltenie a szükséges mezőket.

Megjegyzés: A szervezői fiók létrehozásának első lépéseként EU Login-fiókot kell létrehozni. Ezen az oldalon ismertetjük, hogyan tudja társítani mobiltelefonját az EU Login-fiókjához, ami az erős, kéttényezős hitelesítéshez szükséges.  

 

Szeretne többet megtudni vagy közreműködni?