Ugrás a fő tartalomra
Európai polgári kezdeményezés

Legfrissebb hírek

Judicial updates-court cases
  • 22/02/2024

A Bíróság jogerős ítélete a „Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért” elnevezésű európai polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételéről szóló bizottsági határozat tárgyában (C-54/22 P)

A Bíróság 2024. február 22-én ítéletet hozott a C-54/22 P. sz., Románia kontra Bizottság ügyben. A Bíróság elutasította Románia fellebbezését, és megerősítette a „Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért” elnevezésű európai polgári kezdeményezés részleges nyilvántartásba vételéről szóló 2019. évi bizottsági határozatot.    

 

Logo of Stop Finning EU
  • 22/02/2024

Felhívás „a cápauszony-leválasztás és -kereskedelem megállítása” elnevezésű sikeres európai polgári kezdeményezés véleményezésére  

Február 21-én az Európai Bizottság véleményezési felhívást tett közzé, hogy észrevételeket és szakvéleményeket gyűjtsön be azt illetően, milyen hatást gyakorolhat a környezetre, a társadalomra és a gazdaságra a leválasztott cápauszonyok uniós értékesítésének és nemzetközi kereskedelmének esetleges betiltása, továbbá hogy a válaszadók visszajelzést adjanak a cápák és a kapcsolódó tengeri ökoszisztémák védelmének javítását célzó lehetséges szakpolitikai alternatívákról. 

A felhívás arra irányul, hogy a lehető legtöbb információ birtokában, a lehető legszélesebb részvételen alapuló folyamat keretében és a lehető legátláthatóbb módon lehessen döntést hozni „A cápauszony-leválasztás és -kereskedelem megállítása” nevű 2023-as európai polgári kezdeményezés nyomán meghozandó intézkedésekről. 

 

Imagine EU video competition - 2 students, Commission building, info on the prize
  • 21/02/2024

Results of the ImagineEU video competition for schools

Ez a tartalom magyar nyelven nem áll rendelkezésre, de gépi fordítással lefordítható a „Legfrissebb hírek” oldalon.

The ImagineEU video competition, launched in October 2023, invited young Europeans to think of concrete ideas that could benefit citizens across the EU – similarly to the European Citizens’ Initiative.    

 The jury selected the three best videos, submitted by school teams from France, Italy and Romania. The teams are awarded a study trip to Brussels in March.  

 

Fur Free Europe ECI logo
  • 09/02/2024

Bizottsági találkozó a „Szőrmementes Európa” elnevezésű sikeres európai polgári kezdeményezés képviselőivel

Sztélla Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos 2024. február 9-én fogadta a „Szőrmementes Európa” elnevezésű sikeres európai polgári kezdeményezés képviselőit.

A találkozón a biztos ismertette a Bizottság kezdeményezésre adott válaszát – melyet az uniós intézmény 2023. december 7-én fogadott el –, és megválaszolta a szervezők kérdéseit. 

 

New initiative registered
  • 06/02/2024

A Bizottság részlegesen nyilvántartásba veszi a „European Cannabis Initiative” elnevezésű európai polgári kezdeményezést

Február 6-án a Bizottság nyilvántartásba vette a „European Cannabis Initiative” elnevezésű európai polgári kezdeményezést.

A szervezők felkérik a Bizottságot, hogy: i) hívjon össze egy, a kannabiszpolitikákkal – többek között a szankciórendszerrel és a tagállami politikák következetességével – foglalkozó Transzeurópai Polgári Közgyűlést; ii) segítse elő a gyógyászati kannabiszhoz való hozzáférést, és az egészséghez való jog teljes mértékű gyakorlásának biztosítása érdekében tegye lehetővé, hogy szállítani lehessen a gyógyászati célra felírt kannabiszt és annak származékait; és iii) különítsen el a szükséges mértékben forrásokat a kannabisz terápiás felhasználására irányuló kutatások céljaira. 

A Bizottság megállapította, hogy a kezdeményezést csak a második és a harmadik célkitűzés tekintetében lehet nyilvántartásba venni, mivel csak ezek a célkitűzések felelnek meg a nyilvántartásba vétel követelményeinek. A kezdeményezés első célkitűzésének nyilvántartásba vételét a Bizottságnak el kellett utasítania, mivel az kívül esik a Bizottság uniós jogalkotási aktus előterjesztésére vonatkozó hatáskörén.

A részleges nyilvántartásba vételre kétlépcsős eljárás keretében került sor, amelynek első lépésében a Bizottság arra kérte a szervezőket, hogy az első értékelését figyelembe véve módosítsák eredeti kezdeményezésüket. 

A szervezőknek hat hónapjuk van arra, hogy megkezdjék a támogató nyilatkozatok gyűjtését. 

IT developments
  • 31/01/2024

Már 17 országban alá lehet írni a támogató nyilatkozatokat elektronikus azonosítóval

Azok a lengyel állampolgárok, akik támogatni szeretnék valamelyik európai polgári kezdeményezést, mostantól kezdve már elektronikus azonosítójukkal (Profil Zaufany/mObywatel) is aláírhatják a támogató nyilatkozatot a központi online gyűjtési rendszerben. Lengyelország a 17. uniós tagország, amely lehetővé tette, hogy az európai polgári kezdeményezések támogatói a nemzeti elektronikus személyazonosítót használják a támogató nyilatkozatok aláírásához. A linkre kattintva Ön is áttekintheti, mely uniós országok engedélyezték az eddigiek folyamán az elektronikus azonosító használatát

New initiative registered
  • 24/01/2024

A Bizottság nyilvántartásba vesz két új európai polgári kezdeményezést

Az Európai Bizottság január 24-én nyilvántartásba vett két új európai polgári kezdeményezést.

A „Legyen tilos a konverziós terápia az Európai Unióban” elnevezésű kezdeményezés szervezői az LMBTIQ+-személyek szexuális irányultságának, nemi identitásának és/vagy nemi önkifejezésének megváltoztatására, elnyomására vagy elfojtására irányuló beavatkozások betiltását szorgalmazzák.

Az „Európai polgári kezdeményezés az európai mezőgazdaság és vidéki gazdaság védelméért” elnevezésű kezdeményezés az európai mezőgazdaság és vidéki gazdaság védelmét szorgalmazza egy olyan szabályozási keret révén, amely több alapelven alapul, köztük a következőkön: a mezőgazdasági földterületeket elsődlegesen élelmiszer-termelésre kell használni, garantálni kell az élelmiszer-önrendelkezést, valamint megoldást kell keresni az élelmiszerlánccal kapcsolatos, illetve a magas árak jelentette problémákra. 

A szervezőknek most hat hónapjuk van arra, hogy eldöntsék, mikor kezdik meg a támogató nyilatkozatok gyűjtését.

Public voting phase - ImagineEU competition
  • 20/12/2023

„ImagineEU” videópályázat – a közönségszavazás 2024. január 28-ig tart

Az „ImagineEU” videópályázatra benyújtott alkotásokra december 20-a óta lehet szavazni. A videópályázatra a középiskolai tanulmányaik utolsó két évét végző diákok nevezhettek be. Kisfilmükben olyan konkrét ötletet kellett ismertetniük, amely – az európai polgári kezdeményezéshez hasonlóan – az uniós polgárok javát szolgálja. 

Tekintse meg Ön is a diákok által készített pályamunkákat, és adja le a voksát mindazokra a kisfilmekre, amelyek elnyerték a tetszését. A szavazás 2024. január 28-ig tart!

Initiative answered (successful)
  • 07/12/2023

Az Európai Bizottság válaszolt a „Szőrmementes Európa” kezdeményezésre

A Bizottság ma közzétette a „Fur Free Europe (Szőrmementes Európa)” elnevezésű európai polgári kezdeményezésre adott válaszát. Ez sorban a tizedik olyan polgári kezdeményezés, melyet EU-szerte több mint egymillió polgár támogatott az aláírásával. A kezdeményezés szervezői több mint 1,5 millió érvényes aláírást gyűjtöttek össze, és 18 tagállamban elérték az adott országra vonatkozóan előírt küszöböt.

Olvassa el Ön is a Bizottság erről szóló közleményét.

ECI logo
  • 06/12/2023

A Bizottság elkészítette felülvizsgálati jelentését az európai polgári kezdeményezésről

A Bizottság ma elfogadta az európai polgári kezdeményezésről szóló módosított rendelet végrehajtásának témájában készített első jelentését. A jelentés bemutatja a rendelet 2020. évi felülvizsgálata óta elért eredményeket, és egy sor olyan gyakorlati intézkedést körvonalaz, amelyek célja, hogy tovább javítsák az európai polgári kezdeményezés működését és az európai polgárok részvételét az EU demokratikus életében. Ajánljuk figyelmébe a felülvizsgálati jelentést részletesen bemutató oldalunkat és a jelentéstételi időszak fő tényeit és számadait tömören összefoglaló tájékoztatónkat.

Szeretne többet megtudni vagy közreműködni?