Direct la conținutul principal
Inițiativa cetățenească europeană

Salvați albinele și fermierii! Către o agricultură propice albinelor, pentru un mediu sănătos

 

Depunerea și examinarea

Inițiativa „Salvați albinele și fermierii! Către o agricultură propice albinelor, pentru un mediu sănătos” a fost prezentată Comisiei pe 7 octombrie 2022, după ce a colectat 1 054 973 de declarații de susținere. Detalii în comunicatul de presă.

Pe 25 noiembrie 2022, organizatorii s-au întâlnit cu vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori și transparență, Věra Jourová, și cu doamna comisar pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides. Detalii în comunicatul de presă.

Pe 24 ianuarie 2023 a avut loc o audiere publică la Parlamentul European. Urmăriți înregistrarea.

Inițiativa a fost dezbătută în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European din data de 16 martie 2023. Urmăriți înregistrarea.

Pe 5 aprilie 2023, Comisia a adoptat comunicarea cu răspunsul său la inițiativa „Salvați albinele și fermierii! Către o agricultură propice albinelor, pentru un mediu sănătos”. Detalii în comunicatul de presă.

 

Răspunsul Comisiei Europene

top of page 1
Factsheet – Successful Initiatives – Save bees and farmers

 

În răspunsul său la ICE, Comisia salută inițiativa și recunoaște importanța acesteia, în special deoarece crizele interconectate legate de schimbările climatice, poluare și pierderea biodiversității reprezintă provocări din ce în ce mai mari pentru agricultura și securitatea alimentară a Europei.

Din 2019, când a început colectarea declarațiilor de susținere pentru această inițiativă, Comisia a lucrat intens în cadrul Pactului verde european pentru a asigura sustenabilitatea sistemelor alimentare, inclusiv prin:

Propunerea de regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor, prezentată în iunie 2022, stabilește o cale ambițioasă de reducere a riscului și a utilizării pesticidelor chimice în agricultura UE cu 50 % până în 2030. 

Propunerea de regulament privind refacerea naturii, prezentată în iunie 2022, combină un obiectiv general de refacere pe termen lung a naturii din zonele terestre și maritime ale UE cu o serie de obiective obligatorii de refacere pentru anumite habitate și specii.

În răspunsul la inițiativa cetățenească europeană, Comisia a subliniat că, mai degrabă decât să propună noi acte legislative, prioritatea este acum să se asigure că propunerile aflate pe masa negocierilor între colegiuitori sunt adoptate în timp util și apoi puse în aplicare și că PAC este aplicată în mod eficace. Faptul că această inițiativă a primit peste un milion de declarații de susținere reprezintă un semnal clar și o încurajare pentru menținerea nivelului ridicat de ambiție al propunerilor Comisiei.

 

Pe 25 aprilie 2023, comisarul Virginijus Sinkevičius s-a întâlnit cu organizatorii inițiativei „Salvați albinele și fermierii! Către o agricultură propice albinelor, pentru un mediu sănătos” pentru a discuta despre răspunsul Comisiei la inițiativă.

Noutăți despre propunerile Comisiei

Propunerea de Regulament privind refacerea naturii: în urma acordului dat de Parlamentul European cu privire la text pe 27 februarie 2024, Consiliul UE a adoptat regulamentul pe 17 iunie 2024. Acesta intră în vigoare la 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al UE și devine aplicabil imediat. 

Pentru informații la zi referitoare la Regulamentul privind refacerea naturii, consultați site-ul dedicat al Comisiei.

Propunerea de regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor: având în vedere că Parlamentul European a respins propunerea în noiembrie 2023 și că discuțiile din cadrul Consiliului nu avansau, Comisia a decis, la 27 martie 2024, să își retragă propunerea. 

Pentru informații la zi despre evoluțiile din domeniul utilizării durabile a pesticidelor, consultați site-ul dedicat al Comisiei.

 

Doriți să descoperiți totul despre ICE și să comunicați despre instrument?