Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών

Σώστε τις μέλισσες και τους αγρότες! Ας οδεύσουμε προς μια γεωργία φιλική προς τις μέλισσες για ένα υγιές περιβάλλον

 

Υποβολή και εξέταση

Η πρωτοβουλία «Σώστε τις μέλισσες και τους αγρότες! Ας οδεύσουμε προς μια γεωργία φιλική προς τις μέλισσες για ένα υγιές περιβάλλον» υποβλήθηκε στην Επιτροπή στις 7 Οκτωβρίου 2022, αφού συγκέντρωσε 1 054 973 δηλώσεις υποστήριξης. Βλ. ανακοίνωση Τύπου.

Στις 25 Νοεμβρίου 2022 οι διοργανωτές και οι διοργανώτριες της πρωτοβουλίας συναντήθηκαν με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Αξιών και Διαφάνειας, Βιέρα Γιούροβα, και την επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου. Βλ. ανακοίνωση Τύπου.

Στις 24 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε δημόσια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Βλ. μαγνητοσκοπημένο βίντεο.

Η πρωτοβουλία συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη σύνοδο της ολομέλειάς του στις 16 Μαρτίου 2023. Βλ. μαγνητοσκοπημένο βίντεο.

Στις 5 Απριλίου 2023 η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία παρουσιάζει την απάντησή της στην πρωτοβουλία «Σώστε τις μέλισσες και τους αγρότες! Ας οδεύσουμε προς μια γεωργία φιλική προς τις μέλισσες για ένα υγιές περιβάλλον». Βλ. δελτίο Τύπου.

 

Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Factsheet – Successful Initiatives – Save bees and farmers
top of page 1
ελληνικά
(1.27 MB - PDF)
Τηλεφόρτωση

 

Στην απάντησή της στην ΕΠΠ, η Επιτροπή χαιρετίζει την πρωτοβουλία και αναγνωρίζει τη σημασία της, ιδίως δεδομένου ότι οι αλληλένδετες κρίσεις της κλιματικής αλλαγής, της ρύπανσης και της απώλειας βιοποικιλότητας αποτελούν εντεινόμενες προκλήσεις για τη γεωργία και την επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης.

Από το 2019, όταν η πρωτοβουλία ξεκίνησε τη συγκέντρωση δηλώσεων υποστήριξης, η Επιτροπή έχει εργαστεί εντατικά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των συστημάτων τροφίμων, μεταξύ άλλων όσον αφορά τα εξής:

Η πρόταση κανονισμού σχετικά με τη βιώσιμη χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που υποβλήθηκε τον Ιούνιο του 2022 χαράζει μια φιλόδοξη πορεία για τη μείωση του κινδύνου και της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων στη γεωργία της ΕΕ κατά 50 % έως το 2030. 

Η πρόταση νομοθετήματος για την αποκατάσταση της φύσης που υποβλήθηκε τον Ιούνιο του 2022 συνδυάζει έναν γενικό στόχο αποκατάστασης για τη μακροπρόθεσμη αποκατάσταση της φύσης στις χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της ΕΕ με δεσμευτικούς στόχους αποκατάστασης για συγκεκριμένους οικοτόπους και είδη.

Στην απάντησή της, η Επιτροπή υπογράμμισε ότι, αντί να προτείνονται νέες νομοθετικές πράξεις, προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί ότι οι προτάσεις που βρίσκονται επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση από τους συννομοθέτες εγκρίνονται και στη συνέχεια εφαρμόζονται εγκαίρως, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική εφαρμογή της ΚΓΠ. Οι άνω του ενός εκατομμυρίου δηλώσεις υπέρ αυτής της πρωτοβουλίας πολιτών στέλνουν σαφές μήνυμα και αποτελούν ενθάρρυνση για τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου φιλοδοξίας των προτάσεων της Επιτροπής.

 

Στις 25 Απριλίου 2023, ο επίτροπος Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους συναντήθηκε με τους διοργανωτές και τις διοργανώτριες της ΕΠΠ «Σώστε τις μέλισσες και τους αγρότες!» για να συζητήσει την απάντηση της Επιτροπής στην πρωτοβουλία.

Επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με τις προτάσεις της Επιτροπής

Πρόταση νομοθετήματος για την αποκατάσταση της φύσης: μετά τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του κειμένου (στις 27 Φεβρουαρίου 2024), το Συμβούλιο της ΕΕ εξέδωσε τον κανονισμό στις 17 Ιουνίου 2024. Αρχίζει να ισχύει 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και τίθεται αμέσως σε εφαρμογή. 

Για επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με το νομοθέτημα για την αποκατάσταση της φύσης, βλ. τον ειδικό ιστότοπο της Επιτροπής.

Πρόταση κανονισμού για την ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων: Λόγω της απόρριψης της πρότασης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Νοέμβριο του 2023 και της έλλειψης προόδου στις συζητήσεις στο Συμβούλιο, η Επιτροπή αποφάσισε στις 27 Μαρτίου 2024 να αποσύρει την πρότασή της. 

Για επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα της ορθολογικής χρήσης των φυτοφαρμάκων, βλ. τον ειδικό ιστότοπο της Επιτροπής.

 

Θέλετε να μάθετε και να συνεργαστείτε;