Glavni sadržaj
Europska građanska inicijativa

Preispitivanje europske građanske inicijative 2023.

Pregled

Europska komisija dužna je periodično preispitivati funkcioniranje europske građanske inicijative i o tome izvijestiti Europski parlament i Vijeće. 

Komisija je 6. prosinca 2023. donijela prvo izvješće o primjeni Uredbe (EU) 2019/788. U postupku preispitivanja Komisija se usredotočila na inicijative registrirane od 1. siječnja 2020. i na inicijative registrirane na temelju prve uredbe o europskoj građanskoj inicijativi koje su još bile u različitim fazama postupka na dan 1. siječnja 2020. 

Komisija je provela niz savjetovanja, koja su joj poslužila kao baza dokaza za izvješće o preispitivanju (dostupna su samo na engleskom jeziku):

U izvješću o preispitivanju uzeti su u obzir nalazi neovisne studije o tehničkim rješenjima za organizatore europskih građanskih inicijativa (dostupna samo na engleskom jeziku) koju je izveo vanjski IT istraživački tim kako bi se analizirale mogućnosti za ugradiva rješenja za središnji sustav internetskog prikupljanja koje bi Komisija mogla ponuditi organizatorima europskih građanskih inicijativa.

U izvješću o preispitivanju razmatraju se i razna pitanja iz Rezolucije Europskog parlamenta od 13. lipnja 2023. o provedbi uredbi o europskoj građanskoj inicijativi te se njime dopunjuje odgovor Komisije na tu rezoluciju. 

Za više informacija pročitajte Komisijino priopćenje za medije i informativni članak s ključnim činjenicama i brojkama za izvještajno razdoblje.

Dokumenti

COM_2023_787_HR
hrvatski
(493.79 KB - PDF)
Preuzmi
Factsheet - 2023 ECI review
alt=””
Engleski
(1.98 MB - PDF)
Preuzmi
Consultations with ECI organisers
Engleski
(659.41 KB - PDF)
Preuzmi
An online survey targeting Member State authorities
Engleski
(452.56 KB - PDF)
Preuzmi
An online survey targeting citizens
Engleski
(242.51 KB - PDF)
Preuzmi
An exit survey targeting ECI signatories
Engleski
(164.19 KB - PDF)
Preuzmi
Study on Technical Solutions for Organisers of European Citizens Initiatives
Engleski
(1.68 MB - PDF)
Preuzmi
Zainteresirani ste za učenje i suradnju?