Ugrás a fő tartalomra
Európai polgári kezdeményezés

Az európai polgári kezdeményezés működésének 2023-as felülvizsgálata

Áttekintés

Az Európai Bizottságnak rendszeresen felül kell vizsgálnia az európai polgári kezdeményezés működését. Megállapításairól jelentéseket készít, melyeket az Európai Parlamenthez és a Tanácshoz nyújt be. 

A Bizottság 2023. december 6-án elfogadta az (EU) 2019/788 rendelet alkalmazásáról szóló első jelentését. A felülvizsgálat során a Bizottság a 2020. január 1-je óta nyilvántartásba vett kezdeményezésekre, valamint az európai polgári kezdeményezésről szóló első rendelet alapján nyilvántartásba vett, de 2020. január 1-jén még folyamatban lévő kezdeményezésekre összpontosított. 

A Bizottság több konzultációt is folytatott abból a célból, hogy az így nyert információk birtokában megalapozott felülvizsgálati jelentést állítson össze. A konzultációs dokumentumok csak angol nyelven olvashatók:

A felülvizsgálati jelentés tartalmazza az európai polgári kezdeményezések szervezőinek szánt technikai megoldásokról szóló tanulmány megállapításait is. A tanulmányt készítő külső informatikai kutatócsoport azt elemezte a dokumentumban, milyen beágyazott megoldásokat kínálhatna a Bizottság a kezdeményezések szervezőinek a központi online gyűjtési rendszerben.

A felülvizsgálati jelentés ezen túlmenően több olyan kérdéssel is foglalkozik, melyet az európai polgári kezdeményezésről szóló rendeletek végrehajtásáról szóló, 2023. június 13-i európai parlamenti állásfoglalás vetett fel, és kiegészíti a Bizottság válaszát, melyet az intézmény az Európai Parlament állásfoglalására adott. 

Ajánljuk figyelmébe sajtóközleményünket és a jelentéstételi időszak fő tényeit és számadatait tömören összefoglaló tájékoztatónkat.

Dokumentumok

COM_2023_787_HU
magyar
(536.31 KB - PDF)
Letöltés
Factsheet - 2023 ECI review
alt=””
angol
(1.98 MB - PDF)
Letöltés
Consultations with ECI organisers
angol
(659.41 KB - PDF)
Letöltés
An online survey targeting Member State authorities
angol
(452.56 KB - PDF)
Letöltés
An online survey targeting citizens
angol
(242.51 KB - PDF)
Letöltés
An exit survey targeting ECI signatories
angol
(164.19 KB - PDF)
Letöltés
Study on Technical Solutions for Organisers of European Citizens Initiatives
angol
(1.68 MB - PDF)
Letöltés
Szeretne többet megtudni vagy közreműködni?