Siirry pääsisältöön
Eurooppalainen kansalaisaloite

Eurooppalainen kansalaisaloite kouluissa

A teacher interacts with a classroom full of students

Oppimateriaalipaketti kouluille: EU-demokratiaa käytännössä – Vaikuta kansalaisaloitteella

Mikä saa nuoret ajamaan tärkeäksi kokemaansa asiaa? Mitä toimintamahdollisuuksia EU tarjoaa heille?  Mitä voi saada aikaan yhteistyössä muunmaalaisten nuorten kanssa?  

Opiskelijoiden aktivointiin on nyt tarjolla oppimateriaalipaketti EU-demokratiaa käytännössä – Vaikuta kansalaisaloitteella

Nuorten on ymmärrettävä, miten demokratia toimii ja mitkä ovat heidän oikeutensa ja vastuunsa, jotta heistä tulisi aktiivisia kansalaisia. EU-demokratiaa käytännössä -oppimateriaalipaketissa esitellään eurooppalaista kansalaisaloitetta ja kannustetaan opiskelijoita osallistumaan aktiivisesti EU-asioihin. Se on suunnattu kahta viimeistä kouluvuottaan suorittaville lukiolaisille.

Opiskelijat tutustuvat opetuksen, tutkimuksen, keskustelun, projektitöiden ja roolipelien avulla siihen, miten päätökset tehdään EU:ssa ja miten nämä päätökset vaikuttavat heidän jokapäiväiseen elämäänsä. Tärkeimpänä tavoitteena on oppia, miten eurooppalaisella kansalaisaloitteella voi vaikuttaa EU:n politiikkaan yhdessä muiden kanssa itselleen tärkeiksi kokemissaan asioissa. 

”Oppilaat pitivät aineistoa todella kiinnostavana, ja tehtävät olivat heistä hauskoja. Erityisen suosittu oli harjoitus, jossa piti kuvata kansalaisaloitteen markkinointivideo. Siinä yhdistyi mukavasti hupi ja hyöty.”  – Małgorzata, puolalainen lukion opettaja

Oppimateriaali soveltuu erityisen hyvin kansalaistaidon tai yhteiskuntaopin tunneille, mutta sitä voi hyödyntää myös vieraiden kielten opetusprojekteissa tai kielikylpyopetuksessa. Paketti on saatavilla kaikilla EU:n virallisilla kielillä.

Lue lisää ja lataa oppimateriaalipaketti

EU-demokratiaa käytännössä – Vaikuta kansalaisaloitteella

Oppimateriaalipaketin esittelyseminaari

Toukokuussa 2023 järjestettiin verkkoseminaari, jossa paketin sisältöä esiteltiin opettajille. Tutustu verkkoseminaarin tallenteeseen ja PowerPoint-esitykseen (saatavilla vain englanniksi).

Aineistopakettia esitellään myös seuraavassa CitizenCentral-podcastissa: The ABCs of ‘EU Democracy in Action’ – presenting a European Citizens’ Initiative Toolkit" (saatavilla vain englanniksi).

Verkkoseminaarin tallenne

Toolkit Webinar powerpoint
Powerpoint presentation used to introduce the educational toolkit

ImagineEU-videokilpailu ja palkinnonsaajat

ImagineEU-videokilpailu järjestettiin lukuvuonna 2023–2024. Sen rinnalla julkaistiin koulujen käyttöön tarkoitettu EU-demokratiaa käytännössä – Vaikuta kansalaisaloitteella -oppimateriaalipaketti. 

Videokilpailun teemana oli aktiivinen EU-kansalaisuus. Kohderyhmänä olivat lukion ja muiden toisen asteen oppilaitosten kahden ylimmän luokkatason oppilaat kaikissa EU-maissa. Nuorten tehtävänä oli ideoida pienissä tiimeissä konkreettisia toimia, jotka hyödyttäisivät ihmisiä kaikkialla Euroopassa ja tekisivät EU:sta entistäkin paremman elinympäristön. Juuri tällaisia asioita voi ajaa myös eurooppalaisella kansalaisaloitteella

Kukin tiimi esitteli ideansa lyhyellä videolla. Kilpailuun lähetettiin yli 400 videota, joista yleisöäänestykseen osallistui 388 kilpailusäännöt täyttänyttä videota. 

Kilpailun tuomaristo arvioi 50 eniten yleisöääniä saanutta videota ja valitsi niistä kolme parasta. 

KATSO KOLME PALKITTUA VIDEOTA

Palkinnot

Kolmen parhaan videon tekijätiimit saivat palkinnoksi opintomatkan Brysseliin, Euroopan unionin keskuspaikkaan. Palkintomatka järjestettiin 21.–23.3.2024. 

Matkan aikana tiimit vierailivat EU:n toimielimissä ja saivat tietoa siitä, miten EU:ssa tehdään päätöksiä ja laaditaan säädöksiä sekä miten tavalliset ihmiset voivat vaikuttaa eurooppalaisilla kansalaisaloitteilla. 

Komission uutisartikkeli palkintomatkasta, 22.3.2024 (vain ranskaksi)

Photo of the three winning teams

Arvostelukriteerit

Kilpailun tuomaristo arvioi 50 eniten yleisöääniä saanutta videota ja valitsi niistä kolme parasta. Tuomaristoon kuului EU:n toimielinten, EU-maiden viranomaisten ja kansalaisjärjestöjen edustajia sekä nuoria Euroopan komission harjoittelijoita. Arvioinnissa käytettiin seuraavia kriteereitä: 

  • Relevanssi eurooppalaisen kansalaisaloitteen kannalta (0–25 pistettä): Sopisiko videolla esitetty idea kansalaisaloitteen aiheeksi?   
  • Selkeys (0–50 pistettä): Onko viesti selkeä ja ytimekäs?  
  • Luovuus (0–25 pistettä): Onko idea omaperäinen? Käsitteleekö tiimi ideaansa kiinnostavalla tavalla? 

 

Kilpailun järjesti Euroopan komission pääsihteeristön SG.A.1-yksikkö ”Politiikan prioriteetit ja työohjelma”.

 

Haluatko saada lisätietoa ja tehdä yhteistyötä?