Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών

Η ΕΠΠ στο σχολείο

A teacher interacts with a classroom full of students

Εκπαιδευτική εργαλειοθήκη για τα σχολεία «Η δημοκρατία της ΕΕ σε δράση — Πείτε την άποψή σας με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών»

Τι κάνει τους νέους να αναλάβουν δράση σχετικά με ένα θέμα που τους ενδιαφέρει; Ποιες δράσεις μπορούν να αναλάβουν ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;  Τι μπορούμε να επιτύχουμε όταν συνεργαζόμαστε σε σημαντικά ζητήματα — και πέρα από τα σύνορα;  

Ενθαρρύνετε τους μαθητές σας να αναλάβουν δράση με τη νέα εργαλειοθήκη για τα σχολεία «Η δημοκρατία της ΕΕ σε δράση — Πείτε την άποψή σας με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών»

Για να γίνουν ενεργοί πολίτες, οι νέοι πρέπει να κατανοήσουν πώς λειτουργεί η δημοκρατία και ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους. Η εργαλειοθήκη «Η δημοκρατία της ΕΕ σε δράση» εισάγει τους μαθητές και τις μαθήτριες στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών και τους/τις ενθαρρύνει να αναλάβουν ενεργό ρόλο σε ευρωπαϊκά ζητήματα. Απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες των δύο τελευταίων τάξεων του λυκείου.

Μέσω της διδασκαλίας, της έρευνας, του διαλόγου, των προγραμμάτων εργασίας και των παιχνιδιών ρόλων, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα μάθουν πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις στην ΕΕ, πώς οι αποφάσεις αυτές επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή και, κυρίως, πώς η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών τους/τις επιτρέπει να συνεργάζονται με άλλα άτομα για να διαμορφώσουν την πολιτική της ΕΕ σε θέματα που τους/τις ενδιαφέρουν. 

«Οι μαθητές και οι μαθήτριές μου βρήκαν την ενότητα πραγματικά ενδιαφέρουσα. Εξεπλάγησαν από τα καθήκοντα που έπρεπε να επιτελέσουν και διασκέδασαν πολύ, ιδίως όταν κλήθηκαν να φτιάξουν ένα βίντεο για τη δική τους ΕΠΠ. Ήταν ένας ωραίος συνδυασμός εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας.»  — Małgorzata, καθηγήτρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Πολωνία

Το μάθημα είναι κατάλληλο για προγράμματα μαθημάτων ιθαγένειας ή αγωγής του πολίτη· θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί ως μέρος ενός προγράμματος μαθημάτων ξένων γλωσσών ή στο πλαίσιο της διδασκαλίας μη γλωσσικού μαθήματος μέσω μιας ξένης γλώσσας (CLIL). Διατίθεται σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Μάθετε περισσότερα και κατεβάστε την εργαλειοθήκη

Η δημοκρατία της ΕΕ σε δράση-Πείτε την άποψή σας με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών

Παρουσίαση της εργαλειοθήκης

Τον Μάιο του 2023 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς στο οποίο είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την εργαλειοθήκη. Το βίντεο του διαδικτυακού σεμιναρίου καθώς και οι διαφάνειες PowerPoint είναι διαθέσιμα παρακάτω (μόνο στα αγγλικά).

Μπορείτε επίσης να ακούσετε το επεισόδιο του podcast «CitizenCentral» με τίτλο «Τα βασικά στοιχεία της εργαλειοθήκης “Η δημοκρατία της ΕΕ σε δράση” — παρουσίαση της εργαλειοθήκης της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών» (μόνο στα αγγλικά).

Δείτε το βίντεο

Toolkit Webinar powerpoint
Powerpoint presentation used to introduce the educational toolkit
English
(13.42 MB - PPTX)
Τηλεφόρτωση

Ο διαγωνισμός βίντεο «ImagineEU» και οι νικήτριες ομάδες

Ο διαγωνισμός «ImagineEU» διοργανώθηκε το σχολικό έτος 2023/2024 για να συνοδεύσει τη δρομολόγηση της εκπαιδευτικής εργαλειοθήκης για τα σχολεία «Η δημοκρατία της ΕΕ σε δράση — Πείτε την άποψή σας με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών». 

Ο διαγωνισμός κάλεσε τους νέους Ευρωπαίους και τις νέες Ευρωπαίες των δύο τελευταίων τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να μάθουν περισσότερα για το πώς μπορούν να γίνουν ενεργοί πολίτες στην ΕΕ. Κλήθηκαν να σκεφτούν συγκεκριμένες ιδέες που μπορούν να καταστήσουν την ΕΕ ένα ακόμα καλύτερο μέρος για να ζει κανείς και θα μπορούσαν να ωφελήσουν τους πολίτες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση —με βάση την ιδέα της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών (ΕΠΠ), ενός σημαντικού εργαλείου συμμετοχικής δημοκρατίας στην ΕΕ, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στη χάραξη πολιτικών της ΕΕ. 

Σχηματίζοντας ομάδες έως 7 μαθητών και μαθητριών, τους ζητήθηκε να παρουσιάσουν τις δημιουργικές ιδέες τους σε σύντομο βίντεο. Υποβλήθηκαν περισσότερα από 400 βίντεο. 388 βίντεο που συμμορφώνονταν με τους κανόνες του διαγωνισμού δημοσιεύθηκαν για δημόσια ψηφοφορία. 

Στο τελικό στάδιο, μια κριτική επιτροπή αξιολόγησε τα 50 βίντεο με τις περισσότερες ψήφους προκειμένου να αναδειχθούν οι τρεις νικήτριες ομάδες. 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΑ ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΑ ΒΙΝΤΕΟ

Βραβείο

Οι τρεις νικήτριες ομάδες κέρδισαν ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στις Βρυξέλλες, την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις 21 έως τις 23 Μαρτίου 2024. 

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οι ομάδες είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων για να μάθουν περισσότερα για τον τρόπο με τον οποίο θεσπίζονται οι πολιτικές και οι νόμοι της ΕΕ και για τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών. 

Διαβάστε τις ειδήσεις της Επιτροπής της 22ας Μαρτίου 2024 (στα γαλλικά).

Photo of the three winning teams

Κριτήρια απονομής βραβείου

Τα 50 βίντεο με τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων από το κοινό αξιολογήθηκαν από κριτική επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους της κοινότητας της ΕΠΠ που προέρχονται από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τις εθνικές αρχές και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και από νέους ασκούμενους και νέες ασκούμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κριτική επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα κριτήρια: 

  • Συνάφεια με την ΕΠΠ (0-25 βαθμοί): Είναι η ιδέα του βίντεο σχετική ως θέμα για μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών;   
  • Σαφήνεια (0-50 βαθμοί): Είναι το μήνυμα σαφές και περιεκτικό;  
  • Δημιουργικότητα (0-25 βαθμοί): Είναι η ιδέα πρωτότυπη; Προσεγγίζει η ομάδα την ιδέα με ενδιαφέροντα τρόπο; 

 

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μονάδα SG.A.1 — Προτεραιότητες πολιτικής και πρόγραμμα εργασίας.

Θέλετε να μάθετε και να συνεργαστείτε;