Направо към основното съдържание
Европейска гражданска инициатива

Подкаст CitizenCentral

В подкаста CitizenCentral се говори за различни европейски граждански инициативи. Във всеки епизод (епизодите са записани между 2021 и 2023 г.) организатори и поддръжници на инициативи обясняват защо тяхната инициатива е важна и как работят за повишаване на осведомеността на равнището на ЕС и също така споделят съвети. Тяхната цел е да оказват по-голямо влияние върху политиките, засягащи живота ни.

Въпросите, повдигнати чрез тези граждански инициативи, допълнително се обсъждат с различни експерти в областта на политиката и представители на академичните среди.

Ще намерите подкаста в Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts и SoundCloud.

Мненията, изразени в подкаста, отразяват единствено гледната точка на участниците и по никакъв начин не може да се смята, че отразяват позицията на Европейската комисия или Европейския съюз.

В бележките към епизодите по-долу можете да видите кои са хората, които стоят зад европейските граждански инициативи.

3.2: Какво е въздействието на европейските граждански инициативи? Примери от успешни инициативи

Гражданите на ЕС често питат за примери за въздействието на европейските граждански инициативи. Затова в този епизод разглеждаме по-отблизо три инициативи, които събраха над 1 милиона подписа и получиха отговор от Комисията. Участват организатори на инициативите „Забрана на използването на глифосат“ (Забрана на използването на глифосат и защита на хората и околната среда от токсични пестициди), Край на клетките и Right2Water (Водата и санитарно-хигиенните условия са човешко право! Водата е обществено благо, а не стока!).  

Разговаряме и със служители на Европейската комисия, които обясняват какви действия са предприети в отговор на всяка от тези успешни инициативи.  

През 2023 г. Комисията трябва да отговори на четири други успешни граждански инициативи (април, юли и декември).

Публикуване на епизода: юни 2023 г.

3.1: „Демокрацията в ЕС в действие“ — представяне на комплект от материали за Европейската гражданска инициатива

Този епизод е посветен на усилията за популяризиране на ЕГИ сред европейците — като се започне от учениците в средните училища. Материалите на тема Демокрацията в ЕС в действие — изразете мнението си чрез Европейската гражданска инициатива са разработени от Европейската комисия и бяха тествани в средни училища в началото на 2023 г.  

Интервютата представят множество различни гледни точки: разговаряме с члена на ЕП Лорант Винце, който „едно време“ е бил организатор на кампания за ЕГИ и е ревностен поддръжник на гражданското образование, и Малгожата Малчик, учителка по английски, която тества материалите в училище в Полша. Освен това Силвия Керсемакерс, ръководител на екипа за ЕГИ в Брюксел, обяснява защо са разработени материалите, а разговорите с няколко младежи ни показват, че има върху какво да се работи за повишаване на осведомеността за Европейската гражданска инициатива. 

Публикуване на епизода: юни 2023 г. 

2.4: За животните, хората и планетата! Чуйте хората, които предлагат нови решения вместо старите практики

В този епизод на CitizenCentral се обсъждат животинските продукти с двама организатори на европейски граждански инициативи. Те смятат, че съвременните технологии предлагат решения по отношение на това, което според тях са стари и неустойчиви практики, и че технологиите може да са от полза за животните, хората и планетата. 

Филипо Борселино, организатор на инициативата Край на клането на животни, настоява за пренасочване на субсидиите от ЕС от животновъдството към култивирани или растителни алтернативи. Един от гостите в подкаста ръководи испанско стартиращо предприятие, което произвежда култивирано месо.  

Елиз Фльори е представител на инициативата Европа без кожи, която има за цел въвеждането на забрана за пускането на пазара на ЕС на кожи от животни, отглеждани във ферми, и продукти от такива кожи. Тя споделя и съвети за провеждане на успешна кампания за ЕГИ.

Публикуване на епизода: януари 2023 г.

2.3: Справедливо заплащане и честна игра: запознайте се с европейци, които се борят за прозрачност

Присъединете се към нашия разговор с трима организатори на граждански инициативи от Нидерландия, Франция и Дания. Кирстен Косен, организатор на инициативата Качествени дрехи, справедливо заплащане, иска да бъде прието законодателство за заплата, гарантираща жизнен минимум за работещите в текстилния и обувния сектор. С инициативата се настоява за повече прозрачност и отчетност във веригата на доставки с цел намаляване на бедността и борба с детския труд.   

Ще чуете и Ронан Евен, изпълнителен директор на Football Supporters Europe и представител на инициативата Победа само на терена. Тази група на организатори иска да защити европейския модел в спорта и да предотврати други опити за отцепване тип „суперлига“. Те се стремят към официално признаване на социалната стойност на спорта в европейското общество и към включване на феновете в дискусиите за дългосрочното бъдеще на европейския спорт.  

И накрая, разговаряме с Перниле Скривър от Дания, която е представител на инициативата Не на 5G — да останем свързани, но защитени. Тази инициатива изразява притесненията на много групи и има за цел да се преодолеят предполагаемите проблеми по отношение на радиацията, околната среда, събирането на данни и наблюдението, породени от безжичната свързаност.  

Отказ от отговорност: Комисията по никакъв начин не потвърждава фактическата точност на съдържанието на инициативата „Не на 5G“, което е отговорност единствено на групата на организаторите. Всъщност редица твърдения, направени в рамките на тази инициатива, противоречат на съвкупността от научни данни, с които разполага Комисията, и на оценките, направени от Международната комисия за защита от нейонизиращите лъчения (ICNIRP), органът, упълномощен от Световната здравна организация да оценява рисковете за здравето. 

Публикуване на епизода: декември 2022 г.

2.2: Граждански лобисти и бъдещи лидери: чуйте младите европейци

В този епизод група млади европейци на възраст до 26 години от 9 различни държави от ЕС споделят идеи за гласуването, създаването на политики на ЕС, гражданската активност и Европейската гражданска инициатива. Те разказват също какви идеи биха искали да видят превърнати в граждански инициативи.

Ще чуем и Даниела Ванчич от Democracy International и Пако Камас от агенцията за изследване на общественото мнение Ipsos. Според Даниела ЕГИ и други инструменти за участие помагат на младите хора да се ангажират с темите, които ги интересуват, а Пако ни запознава с факти и цифри за участието на младите хора в ЕС днес.

Накрая разговаряме с двама организатори на гражданската инициатива „Прекратяване на освобождаването от данъчно облагане на авиационното гориво в Европа“ (известна и като Fairosene). Тези двама млади граждани лобисти споделят мисли за своята кампания и защо смятат, че нейният завършек е положителен.

Публикуване на епизода: септември 2022 г.

2.1: Рециклиране и ставки на ДДС: Запознайте се с европейци, търсещи устойчиви решения

Бележки към епизодите

Инициативите в епизода: „Върни пластмасата“ и „Зелен“ ДДС“

Започва вторият сезон на CitizenCentral! Присъединете се към разговора ни с двама организатори на граждански инициативи с различен подход към устойчивостта и поведението на потребителите, както и с трима експерти в областта на климата и устойчивостта в ЕС.

Омар Перес от инициативата Върни пластмасата обяснява как тази група на организатори има за цел възпроизвеждане на системите за рециклиране, които вече съществуват в няколко държави от ЕС. Въз основа на резултатите от тези системи, идеята е да се въведе общоевропейска депозитна схема с цел рециклиране на пластмасовите бутилки, като се използват машини за обратен прием в супермаркетите. Остава един важен въпрос — кой трябва да плаща за тази система?

Бригита Хартман представлява инициативата „Зелен“ ДДС, чиито организатори призовават за намаляване на данъците върху биологичните, произведените по устойчив начин или екологосъобразните продукти в Европа. Целта е да се осигури по-голям избор за потребителите и да се насърчат предприятията да преосмислят начина, по който произвеждат продукти. Може би се чудите дали ще остане данъчна основа, ако всички продукти станат екологосъобразни?

1.7: Европейската гражданска инициатива @10: нови инициативи и скъпи спомени

Инициативите в епизода: „За козметика без жестокост“, „Въвеждане на цена на въглеродните емисии с цел борба с изменението на климата“, „Фратерните 2020 — Мобилност. Прогрес. Европа.“

През 2022 г. отбелязваме 10-ата годишнина на Европейската гражданска инициатива и в този епизод се срещаме с организатори на минали, настоящи и (може би) бъдещи инициативи — Симона Пронкуте, д-р Джулия Бейнс и Вирджиния Фиуме.

За козметика без жестокост е инициатива, целяща пълна забрана на изпитванията на козметични съставки върху животни и модернизиране на науката, така че да не се извършват изпитвания върху животни. Нейните организатори искат инициативата им да стане най-бързо събралата 1 милион подписа инициатива!

След двугодишна кампания и приключване на периода за събиране на подписи през лятото на 2021 г. Вирджиния Фиуме споделя интересни размисли относно инициативата Въвеждане на цена на въглеродните емисии с цел борба с изменението на климата. Въз основа на своя опит с гражданската инициатива тя и нейните колеги започват проекта EUMANS.eu и обещават да се завърнат с нови инициативи!

И накрая, ще чуем един от организаторите на първата регистрирана инициатива — Фратерните 2020 — Мобилност. Прогрес. Европа. Какъв е бил опитът на Симона преди 10 години и как участието в европейска гражданска инициатива е повлияло на нейния живот?

Забележка: отговор на Европейската агенция по химикали във връзка с изпитванията върху животни и кампанията на PETA: https://ec.europa.eu/environment/chemicals/reach/animal_en.htm

1.6: Ваксини и авторско право — запознайте се с европейци, борещи се за промени в политиките на ЕС

Инициативите в епизода: „Свобода на споделяне“ и „Право на лечение“

В този епизод на CitizenCentral се говори за авторското право и правата върху интелектуална собственост. Грегъри Енгелс представлява инициативата Свобода на споделяне, която има за цел да повлияе върху европейското законодателство в областта на авторското право и да се узакони споделянето на файлове чрез цифрови мрежи.

Джули Стендам представлява инициативата Право на лечение (наричана още „Без печалба от пандемията“), с която се призовава Европейската комисия да гарантира, че всички ваксини и лечения, разработени за борба с коронавируса, са достъпни безплатно за всички в целия свят. В подкаста се разглеждат сложни теми, свързани с въздействието на законите за авторското право и интелектуалната собственост, нашата свобода и цената, която плащаме.

1.5: Съзнателни потребители — запознайте се с европейци, борещи се с изменението на климата по творчески начин

Инициативите в епизода: „Да се забранят рекламата и спонсорството, свързани с изкопаеми горива“ и „Европейски екорейтинг“

В петия епизод на CitizenCentral участват Силвия Пасторели и Антоан Тил — двама организатори, работещи по различен начин за повишаване на корпоративната отговорност и за подпомагане на потребителите да правят устойчив избор.

Инициативата Да се забранят рекламата и спонсорството, свързани с изкопаеми горива има за цел да се приеме законодателен акт на ЕС за забрана на рекламите на изкопаеми горива, включително рекламите на автомобилен и воден транспорт, за който се използват такива горива. Тя черпи вдъхновение от забраната за рекламиране на тютюневи изделия, която вече е в сила в целия ЕС, и има за цел да доведе до системна промяна по отношение на кризата, свързана с климата. В същото време организаторите на инициативата Европейски екорейтинг искат да се въведе задължителен етикет, чрез който на европейските потребители да се предоставя прозрачна информация за въздействието върху околната среда на продуктите, произвеждани или продавани в ЕС.

И двете инициативи бяха регистрирани в средата на 2021 г., като събирането на подписи започна малко след това — чуйте как се развиват нещата за тях до момента.

1.4: Запознайте се с европейците, които се опитват да ни върнат контрола върху лицата ни и да намалят бедността в целия континент

Инициативите в епизода: Reclaim Your Face и „Въвеждане на безусловни основни доходи (БОД) в целия ЕС“

В четвъртия епизод на CitizenCentral участват Ела Якубовска и Катарина Невес. В епизода се обсъждат начини за защита на основните права и намаляване на неравенството в целия ЕС. Reclaim Your Face — Инициатива на гражданското общество за забрана на практиките на масово биометрично наблюдение — има за цел стриктно регулиране на използването на биометрични технологии, за да се избегне неоснователната намеса в основните права. Разглеждат се нюансите в начина, по който хората, компаниите и правителствата използват технологиите, за какви цели и как това се отразява на живота ни.

Организаторите на инициативата Въвеждане на безусловни основни доходи (БОД) в целия ЕС искат от Комисията да направи предложение за универсален основен доход в целия ЕС, за да се подобри благосъстоянието на европейските граждани във всички държави от ЕС.

1.3: Чуйте гласовете зад европейската зелена вълна

Инициативите в подкаста: „Спрете рязането на перки на акули — спрете търговията“, „Зелени градини на покривите“ и „Ускоряване на научния прогрес в полза на земеделските култури“

В третия епизод на CitizenCentral участват Нилс Клугер, Алмог Саде и Мартина Хелмлингер. В епизода се обсъждат екологични теми, свързани със сушата и морето.

Целта на гражданската инициатива Спрете рязането на перки на акули — спрете търговията е да се сложи край на търговията с перки на акули в рамките на ЕС. Инициативата Зелени градини на покривите, започната от брат и сестра и група приятели, има за цел съществуващите празни пространства върху покривите на предприятия да се превърнат в зелени площи. Инициативата Ускоряване на научния прогрес в полза на земеделските култури приключи през лятото на 2021 г., но разговорът с един от нейните организатори предлага много съвети за хората, които искат да организират гражданска инициатива. 

1.2: Власт за хората — чуйте гласовете, които искат да премахнат границите в Европа

Инициативите в епизода: „Програма за обмен на държавни служители“ и „Гласоподаватели без граници“

Във втория епизод на CitizenCentral Адам Мазойе и Розали ван ден Бринк обсъждат две европейски граждански инициативи, насочени към укрепване на гражданската ангажираност в нашите общности. Инициативата Програма за обмен на държавни служители (CSEP) има за цел да помогне на държавните служители да се учат един от друг и да се справят по-добре с транснационални въпроси — от природни бедствия до киберсигурност и др. Организаторите на инициативата Гласоподаватели без граници искат да се увеличат демократичните права на гражданите на ЕС, като им се позволи да гласуват на национални избори там, където живеят.

1.1: Добре дошли в CitizenCentral

Инициативите в епизода: „Петъци за бъдеще“ и „Да спасим пчелите и земеделските стопани!“

В първия епизод на CitizenCentral Паула Рейес и Хелмут Бурчер говорят за две европейски граждански инициативи, чиито срокове за събиране на подписи изтичат в края на септември 2021 г. Действия във връзка с извънредната ситуация в областта на климата (събирането на подписи приключва на 23 септември 2021 г.) и Да спасим пчелите и земеделските стопани! Щадящо пчелите селско стопанство за здравословна околна среда (събирането на подписи приключва на 30 септември 2021 г.) са две от многото организирани през годините граждански инициативи, свързани с изменението на климата и биоразнообразието.

Искате да научите повече и да си сътрудничите?