I CitizenCentral sætter vi fokus på europæiske borgerinitiativer. I hvert af afsnittene, som optaget i 2021-2023, fortæller de forskellige initiativtagere og deres støtter om, hvorfor deres borgerinitiativ er vigtigt, og hvordan det er at arbejde med at opbygge kendskab til et emne på EU-plan. De deler deres tips og tricks, fordi de ønsker at få større indflydelse på politikker, der påvirker vores liv.
I interviews med politiske eksperter og forskere ser vi nærmere på de emner, som borgerinitiativerne har fremsat.
Du kan lytte tilApple Podcasts, Spotify, og SoundCloud.
De holdninger, der gives udtryk for i podcastafsnittene, er alene udtryk for deltagernes synspunkter og kan ikke på nogen måde anses for at afspejle Europa-Kommissionens eller EU's holdning.
Læs om folkene bag en række europæiske borgerinitiativer i nedenstående noter om de enkelte afsnit.
3.2: Hvilken virkning har de europæiske borgerinitiativer? Eksempler på vellykkede initiativer
EU-borgerne beder ofte om eksempler på virkningen af europæiske borgerinitiativer, så i denne episode ser vi nærmere på tre initiativer, der fik over 1 mio. underskrifter og modtog et svar fra Kommissionen. Vi hører fra en initiativtager bag hvert af de tre initiativer, "Indfør et forbud mod glyphosat" [Indfør et forbud mod glyphosat og beskyt mennesker og miljø mod giftige pesticider], "Slut med opdræt i bure:" og "Right2Water" [Rent vand og sanitet er en menneskeret! Vand er et offentligt gode, ikke en råvare!].
I forbindelse med hvert initiativ taler vi med tjenestemænd i Europa-Kommissionen, som giver flere oplysninger om de tiltag, der er truffet som reaktion på de vellykkede initiativer.
I 2023 svarer Kommissionen på yderligere fire vellykkede borgerinitiativer [april, juli og december].
Episode offentliggjort i juni 2023
- Helmut Burtschner-Schaden, initiativtager bag borgerinitiativet "Indfør et forbud mod glyphosat og beskyt mennesker og miljø mod giftige pesticider"
- Klaus Berend, kontorchef for afdelingen for pesticider og biocider, Europa-Kommissionens Generaldirektorat for Sundhed og Fødevaresikkerhed
- Andrew Owen-Griffiths, politisk medarbejder, Europa-Kommissionens Generaldirektorat for Sundhed og Fødevaresikkerhed
- Olga Kikou, initiativtager bag borgerinitiativet "Slut med opdræt i bure"
- Andrea Gavinelli, kontorchef for dyrevelfæd, Europa-Kommissionens Generaldirektorat for Sundhed og Fødevaresikkerhed
- Pablo Sánchez Centellas, initiativtager bag borgerinitiativet "Rent vand og sanitet er en menneskeret! Vand er et offentligt gode, ikke en råvare!"
- Bert Leemans, politisk medarbejder, Generaldirektoratet for Miljø
3.1: Grundlæggende indsigt i "EU's demokrati i praksis" – fremlæggelse af værktøjskassen for skoler til det europæiske borgerinitiativ
I denne episode taler vi om den indsats, der gøres for at gøre det europæiske borgerinitiativ til fælles europæisk viden. Og vi starter med gymnasieelever. Værktøjskassen for skoler, "EU's demokrati i praksis – brug din stemme med det europæiske borgerinitiativ" blev udviklet af Kommissionen og kørt som forsøg i gymnasier i starten af 2023.
Mange forskellige vinkler kommer til udtryk i interviewene: Vi hører fra MEP Loránt Vincze, som stod for kampagnen for det europæiske borgerinitiativ "back in the day", og som er en ivrig fortaler for undervisning i medborgerkundskab, og Małgorzata Malczyk, en engelsklærer, der har afprøvet værktøjskassen på en skole i Polen. Desuden giver Silvia Kersemakers, teamleder for teamet bag det europæiske borgerinitiativ i Bruxelles, indblik i, hvorfor værktøjskassen blev udviklet, og vi hører flere unge, hvilket viser, at det er muligt at øge bevidstheden om det europæiske borgerinitiativ.
Episode offentliggjort i juni 2023
MEP Loránt Vincze (EPP) - https://www.europarl.europa.eu/meps/da/98582/LORANT_VINCZE/home
Małgorzata Malczyk, lærer ved gymnasiet Juliusz Słowacki i Warszawa
Silvia Kersemakers, leder af det europæiske borgerinitiativteam i Europa-Kommissionen
En stor tak tilde 9 gæster, der gav os et indblik i de unges mærkesager i denne udgave af podcasten!
2.4: For dyr, mennesker og planeten! Hør indlæg fra personer, der har forslag til nye løsninger til erstatning for gamle metoder
I dette afsnit af CitizenCentral tager vi diskussionen om animalske produkter op med to initiativtagere til europæiske borgerinitiativer. De mener, at den moderne teknologi muliggør nye løsninger på det, de benævner som gamle og ikkebæredygtige metoder, og at teknologien kan være til gavn for dyr, mennesker og planeten.
Filippo Borsellino, der står bag initiativet "End the Slaughter Age(Slut slagteræraen)", har fokus på at omfordele EU-støtten fra husdyrbrug til plantebaserede alternativer og produkter, der kommer fra celledyrkning. Vi har også besøg af en gæst, som driver en spansk opstartsvirksomhed, der producerer dyrket kød som alternativ til dyreopdræt.
Elise Fleury er repræsentant for initiativet "Fur Free Europe (Et pelsfrit Europa)", der har som formål at få indført forbud mod pelsdyropdræt og produkter fremstillet af opdrættede pelsdyr på det europæiske marked. Ud over at drøfte emnet, deler hun ud af sin viden om, hvordan man driver en vellykket kampagne under det europæiske borgerinitiativ.
Episode offentliggjort i januar 2023
Filippo Borsellino, repræsentant for initiativet "End the Slaughter Age (Slut slagteræraen)"
- https://www.endtheslaughterage.eu
- https://www.facebook.com/ETSA.EU/
- https://www.instagram.com/endtheslaughterage_eu/
- https://www.linkedin.com/company/end-the-slaughter-age/
Elise Fleury, repræsentant for initiativet "Fur Free Europe (Et pelsfrit Europa)"
En særlig tak til vores gæst
Javier Zaratiegui, der er medstifter af den spanske opstartsvirksomhed Cocuus, der producerer dyrket kød
2.3: Lige løn og lige vilkår: Mød europæere, der kæmper for større gennemsigtighed
Lyt med, når vi taler med 3 initiativtagere til europæiske borgerinitiativer fra Holland, Frankrig og Danmark. Kirsten Kossen, der er initiativtager til "Good Clothes, Fair Pay (Godt tøj, fair løn)", ønsker lovgivning om indførelse af en eksistensminimumsløn til arbejdstagere i beklædnings- og fodtøjsindustrien. Initiativet opfordrer til en større gennemsigtighed og ansvarlighed i forsyningskæden med det mål at mindske fattigdom og bekæmpe børnearbejde.
Vi taler også med Ronan Evain, der er administrerende direktør for Football Supporters Europe og repræsentant for initiativet "Win it on the Pitch (Vind på banen)". Gruppen af initiativtagere ønsker at beskytte den europæiske model inden for idrættens verden og forhindre etablering af flere udbryderturneringer i supereliteklassen. De ønsker en officiel anerkendelse af idrættens sociale værdi i de europæiske samfund og at inddrage fans i drøftelserne om europæisk idræts fremtid på længere sigt.
Endelig besøger vi Pernille Schriver i Danmark, repræsentant for initiativet "Stop (((5G))) – Stay Connected but Protected" ("Nej til (((5G))) – Vi vil ha' internet – med sikkerhed)". Under initiativet samles en række grupper af skeptikere med det formål at sætte fokus på angivelige problemer vedrørende stråling, miljø, dataindsamling og overvågning i forbindelse med trådløs konnektivitet.
Ansvarsfraskrivelse: Kommissionen bekræfter på ingen måde den faktuelle rigtighed af indholdet i initiativet "Stop 5G", som alene er initiativtagergruppens ansvar. En række af de påstande, der fremsættes i initiativet, er rent faktisk i strid med den videnskabelige dokumentation, som Kommissionen råder over, og med de vurderinger, der er foretaget af Den Internationale Kommission for Beskyttelse mod Ikkeioniserende Stråling (ICNIRP), som er et organ med mandat fra Verdenssundhedsorganisationen.
Episode offentliggjort i december 2022
Kirsten Kossen, repræsentant for initiativet "Good Clothes, Fair Pay (Godt tøj, fair løn)"
- https://www.goodclothesfairpay.eu
- https://www.instagram.com/goodclothesfairpay
- https://www.facebook.com/goodclothesfairpay
- https://www.linkedin.com/company/good-clothes-fair-pay
- https://twitter.com/goodclotheseu
Ronan Evain, repræsentant for initiativet "Win it on the Pitch (Vind på banen)"
- https://winitonthepitch.eu
- https://www.facebook.com/FansEurope
- https://www.instagram.com/fans_europe
- https://twitter.com/FansEurope
Pernille Schriver, repræsentant for initiativet "Stop (((5G))) – Stay Connected but Protected" ("Nej til (((5G))) – Vi vil ha' internet – med sikkerhed)"
2.2: Borgerlobbyister og fremtidige ledere: Lyt til de unge europæeres stemme
I dette afsnit lytter vi til en gruppe unge europæere (26 år og yngre) fra 9 forskellige EU-lande, som fortæller om deres tanker om at stemme, om EU's politikudformning, om borgeraktivisme og om det europæiske borgerinitiativ. De fortæller også, hvilke idéer de gerne ser udmøntet i borgerinitiativer.
Vi hører også fra Daniela Vancic fra Democracy International og Paco Camas fra den offentlige opinionsforskningsvirksomhed Ipsos. Daniela siger, at det europæiske borgerinitiativ og andre værktøjer hjælper unge til at engagere sig i de spørgsmål, de går op i, og Paco giver os fakta og tal om unges deltagelse i samfundslivet i EU i dag.
Endelig hører vi fra to initiativtagere til borgerinitiativet "Afskaf afgiftsfritagelsen for flybrændstof i Europa" (også kaldet "Fairosene"). De to unge borgerlobbyister reflekterer over deres kampagne, og hvorfor den endte med at skabe positive resultater.
Episode offentliggjort i September 2022
Daniela Vancic, europæisk programleder for Democracy International
Paco Camas, forskningsdirektør for opinionsundersøgelser hos Ipsos
Timothée Galvaire og Tassos Papachristou, der er initiativtagere til initiativet Afskaf afgiftsfritagelsen for flybrændstof i Europa
En stor tak til de 9 gæster, der gav os et indblik i de unges mærkesager i denne udgave af podcasten!
2.1: Genanvendelse og momssatser: Mød nogle europæere, der ønsker bæredygtige løsninger
Tema om "ReturnthePlastics" og "Green VAT"
CitizenCentral er tilbage med endnu en sæson! Lyt med, når vi taler med to initiativtagere til europæiske borgerinitiativer, der har forskellige indgangsvinkler til bæredygtighed og forbrugeradfærd, samt tre eksperter i klima og bæredygtighed fra forskellige dele af EU.
Omar Pérez fra initiativet "ReturnThePlastics" forklarer, hvordan gruppen af initiativtagere ønsker at kopiere de retursystemer, der allerede findes i flere EU-lande. På baggrund af de gode resultater fra de eksisterende systemer er idéen at indføre et EU-dækkende retursystem med pantordning til genanvendelse af plastflasker, hvor flaskerne afleveres i flaskeautomater i supermarkederne. Det store spørgsmål er: Hvem skal betale for systemet?
Brigitta Hartmann repræsenterer initiativet "Green VAT", som opfordrer til, at der indføres lavere afgifter på økologiske, bæredygtigt producerede eller miljøvenlige produkter i Europa. Målet er både at give forbrugerne flere valgmuligheder og at tilskynde virksomhederne til at nytænke, hvordan produkterne fremstilles. Nu spørger du måske dig selv, om der så vil være et beskatningsgrundlag, hvis alle produkter bliver grønne?
Omar Pérez Peñalver, der støtter ReturnthePlastics: Et borgerinitiativ til indførelse af et EU-pantsystem til genanvendelse af plastflasker"
- http://returntheplastics.eu/
- https://twitter.com/ReturnPlastics
- https://www.facebook.com/returntheplastics
- https://www.instagram.com/return_the_plastics
Brigitta Hartmann, hovedrepræsentant for initiativet Green VAT – en grøn EU-moms til at stimulere bæredygtige og miljøvenlige produkter og tjenester
I dette afsnit hører vi også fra en politisk ekspert i cirkulær økonomi, plast og organisk affald fra Litauen og to professorer – en med speciale i bæredygtighed ved universitetet i Groningen og en anden med speciale i klimaændringer og økonomi ved universitetet i Lund.
En særlig tak til vores gæster:
Rasa Tumaševičiūtė, ambassadør for den europæiske klimapagt i Litauen Jenny Van Doorn, professor i servicemarkedsføring ved universitetet i Groningen (Holland) med speciale i bæredygtighed Fredrik N G Andersson, lektor ved institut for økonomi ved universitetet i Lund (Sverige) og forsker i klimaforandringer
1.7: 10 år med det europæiske borgerinitiativ: nye initiativer og gode minder
Tema om borgerinitiativerne "Bevar dyremishandlingsfri kosmetik", "Stop global opvarmning – Prissæt CO2 for at bekæmpe klimaforandringer" og "Fraternité 2020 – Mobilitet. Fremskridt. Europa."
I 2022 fejrer vi det europæiske borgerinitiativs 10-årsjubilæum, og i dette afsnit møder vi Simona Pronckutė, Julia Baines og Virginia Fiume, som er initiativtagere bag tidligere, nuværende og (mulige) fremtidige borgerinitiativer.
Bevar dyremishandlingsfri kosmetik er et aktuelt borgerinitiativ, der arbejder på et komplet forbud mod, at ingredienser til kosmetikfremstilling testes på dyr, og på at modernisere videnskaben ved at udfase brugen af dyreforsøg. Initiativet har i øvrigt som mål at blive det europæiske borgerinitiativ, som hurtigst når op på 1 million underskrifter!
Efter en to år lang kampagne og afslutningen af underskriftsindsamlingsperioden i sommeren 2021 deler Virginia Fiume indsigtsfulde overvejelser fra initiativet Stop global opvarmning. Hun og hendes kolleger har gjort brug af deres erfaringer med europæiske borgerinitiativer i EUMANS.eu-projektet og lover at vende tilbage!
Endelig hører vi fra en initiativtager til det første borgerinitiativ, der i sin tid blev registreret, nemlig https://europa.eu/citizens-initiative/initiatives/details/2012/000001_da "Fraternité 2020 – Mobilitet. Fremskridt. Europa." Hvad var Simonas oplevelse for 10 år siden, og hvordan har deltagelsen i et europæisk borgerinitiativ påvirket hendes liv?
Bemærk: Det Europæiske Kemikalieagenturs reaktion på dyreforsøg og PETA-kampagnen: https://ec.europa.eu/environment/chemicals/reach/animal_da.htm
Julia Baines, videnskabspolitisk leder hos PETA UK og en af støtterne bag initiativet Bevar dyremishandlingsfri kosmetik
- www.savecrueltyfree.eu
- www.peta.org.uk/features/save-cruelty-free-cosmetics
- Twitter: @PETAUK, @CrueltyFreeEU, @HSIEurope, @Act4animalsEU
Virginia Fiume, koordinator for EUMANS.eu og initiativtager til borgerinitiativet Stop global opvarmning – Prissæt CO2 for at bekæmpe klimaforandringer
Simona Pronckutė, stiftende medlem af borgerinitiativet Fraternité 2020 – Mobilitet. Fremskridt. Europa.
- Læs Simonas artikel om EurActiv: https://www.euractiv.com/section/digital/opinion/european-citizens-initiative-one-year-of-challenges
Ud over tre de initiativtagere taler vores vært Méabh Mc Mahon også med en ekspert fra kosmetikindustrien.
En særlig tak til vores gæst
John Chave, generaldirektør for Cosmetics Europe
1.6: Vacciner og ophavsret – mød de europæere, der kæmper for at ændre EU's politik
Tema om borgerinitiativerne "Frihed til at dele" og "Ret til behandling"
I dette afsnit af CitizenCentral belyses ophavsret og intellektuelle ejendomsrettigheder. Gregory Engels, der repræsenterer borgerinitiativet Frihed til at dele, vil ændre den europæiske ophavsretslovgivning og lovliggøre fildeling via digitale netværk.
Julie Steendam repræsenterer borgerinitiativet "Ret til behandling" (også kaldet "No profit on pandemic" – ingen profit på pandemien), som opfordrer Kommissionen til at sikre, at alle vacciner og behandlinger mod coronavirus stilles gratis til rådighed for alle i hele verden. På en letforståelig måde forklarer de begge nogle komplicerede emner som konsekvenserne af lovgivningen om ophavsret og intellektuel ejendomsret, vores frihed og de omkostninger, vi betaler.
Gregory Engels, medlem af organisationsudvalget for borgerinitiativet Frihed til at dele
Julie Steendam, europæisk koordinator for borgerinitiativet Ret til behandling
- www.noprofitonpandemic.eu
- https://www.facebook.com/Right2CureECI
- https://twitter.com/Right2Cure // @Right2Cure
- https://www.instagram.com/right2cure_euinitiative
- #Right2Cure #NoprofitOnPandemic
Vores vært Méabh Mc Mahon taler også med to eksperter inden for intellektuel ejendomsret: en advokat og forsker/lektor i Spanien og en ekspert fra Verdenshandelsorganisationen i Schweiz.
En særlig tak til vores gæster:
Javier de la Cueva, advokat og professor i intellektuel ejendomsret ved det spanske erhvervsinstitut (Instituto Empresa) Roger Kampf, rådgiver hos WTO med speciale i sundhed og intellektuel ejendomsret
1.5: Bevidste forbrugere – mød europæere, der bekæmper klimaforandringerne på kreative måder
Tema om borgerinitiativerne "Forbud mod reklame og sponsorater i forbindelse med brug af fossile brændstoffer" og "Europæisk miljøscore"
I femte afsnit af CitizenCentral hører vi om Silvia Pastorelli og Antoine Thill – to initiativtagere, der på forskellige måder ønsker at gøre virksomhederne ansvarlige og hjælpe forbrugerne med at træffe bæredygtige valg.
Med initiativet Forbud mod reklame og sponsorater i forbindelse med brug af fossile brændstoffer ønskes det, at der vedtages en EU-retsakt, som forbyder reklamer for fossile brændstoffer, herunder for vej- og vandvejstransport, der benytter fossile brændstoffer. Initiativet er inspireret af det forbud mod tobaksreklamer, der allerede gælder i hele EU, og ønsker, at der skal ske omfattende, systemiske ændringer på baggrund af klimakrisen. Indtil da ønsker initiativtagerne bag borgerinitiativet Europæisk miljøscore at indføre et obligatorisk mærke, der giver de europæiske forbrugere gennemsigtige oplysninger om miljøpåvirkningen fra produkter, der fremstilles eller sælges i EU.
Begge borgerinitiativer blev registreret og begyndte at indsamle underskrifter i midten af 2021. Her kan du høre, hvordan det er gået indtil nu.
Silvia Pastorelli, repræsentant for borgerinitiativet Forbud mod reklame og sponsorater i forbindelse med brug af fossile brændstoffer og klima- og energiaktivist ved den europæiske afdeling af Greenpeace
- https://banfossilfuelads.org
- https://twitter.com/GreenpeaceEU
- https://www.instagram.com/greenpeace
- https://www.facebook.com/greenpeace.international
Antoine Thill, repræsentant for borgerinitiativet Europæisk miljøscore og koordinator for det belgiske team til fremme af borgerinitiativer
- https://europeanecoscore.com
- https://www.facebook.com/EuropeanEcoScore
- https://www.instagram.com/eu.ecoscore
Læs også:
Vores vært Méabh Mc Mahon taler også med en markedsføringsekspert og aktivist, der har en mission om at få erhvervslivet til at sætte mennesker og planeten i centrum; en fransk borger, der kæmper for at sætte en stopper for, at virksomheder, der er aktive på markedet for fossile brændstoffer, sponsorerer kunst og kultur; en ekspert i omfattende, systemiske ændringer inden for landbrugsfødevaresektoren og en iværksætter, der beskæftiger sig med bæredygtighed og bekæmpelse af plastaffald.
En særlig tak til vores gæster:
Thomas Kolster, markedsføringsaktivist og forfatter til bogen Goodvertising | Clara Paillard, rådgiver hos Culture Unstained | Cliona Howie, administrerende direktør for Foundation Earth i samarbejde med EIT Food | Adam Webb, grundlægger af Lifelong Cosmetics
1.4: Mød de europæere, der forsøger at forbyde ansigtsgenkendelse og afhjælpe fattigdom på tværs af kontinentet
Tema om borgerinitiativerne "Civilsamfundsinitiativet om et forbud mod biometrisk masseovervågning" og "Indfør ubetingede basisindkomster (UBI) i hele EU"
I fjerde afsnit af CitizenCentral hører vi om Ella Jakubowska og Catarina Neves, der drøfter forskellige fremgangsmåder til at beskytte vores grundlæggende rettigheder og nedbringe ulighed i hele EU. Civilsamfundsinitiativet om et forbud mod biometrisk masseovervågning er et forsøg på at få indført strengere krav til brugen af biometriske teknologier for at undgå, at vores grundlæggende rettigheder overtrædes uden grund. Afsnittet berører nuancerne i, hvordan mennesker, virksomheder og regeringer bruger teknologi, hvorfor og hvordan det påvirker vores dagligdag.
Initiativtagerne bag Indfør ubetingede basisindkomster (UBI) i hele EU ønsker, at Europa-Kommissionen fremsætter et forslag om en universel basisindkomst i hele EU for at forbedre velfærden for europæiske borgere i alle medlemslandene.
Ella Jakubowska, rådgiver om digital politik for borgerinitiativet "Civilsamfundsinitiativet om et forbud mod biometrisk masseovervågning"
- https://reclaimyourface.eu/
- https://twitter.com/ReclaimYourFace
- https://www.facebook.com/ReclaimYourFace/
- https://www.instagram.com/reclaimyourface/?hl=en
- https://twitter.com/edri
- https://twitter.com/ellajakubowska1
Læs også:
- https://citizens-initiative-forum.europa.eu/blog/democratic-action-has-power-protect-eu-democracy-biometric-mass-surveillance_en
- https://reclaimyourface.eu/report-biometric-mass-surveillance-germany-netherlands-poland/
- https://www.politico.eu/list/tech-28-class-of-2021-the-ranking/sarah-chander-and-ella-jakubowska/
- https://edri.org/our-work/new-eci-ban-biometric-mass-surveillance/
- https://reclaimyourface.eu/evidence-in-eu-countries/
- https://reclaimyourface.eu/romani-rights-and-biometric-mass-surveillance/
Catarina Neves, fortaler for basisindkomst i Portugal, medlem af teamet, der er involveret i kampagnen for det europæiske borgerinitiativ for ubetinget basisindkomst (ECI-UBI) i Portugal, og ansat hos ECI-UBI-teamet i Europa. Samarbejdspartner i UBI4ALL, et initiativ, der er udviklet for at støtte dette initiativ.
Vores vært Méabh Mc Mahon taler også med en specialist i teknologietik og rettigheder i Spanien, som arbejder for nogle af de største teknologivirksomheder og reviderer deres algoritmer, en graverjournalist i Italien, som har afprøvet biometrisk grænsekontrol ved indrejse til Europa og en specialist i fremtidens arbejdsformer fra Rumænien, som arbejder på European Policy Center i Bruxelles.
En særlig tak til vores gæster:
Gemma Galdon Clavell, ph.d., direktør for Eticas Foundation | Ludovica Jona, undersøgende journalist | Mihai Palimariciuc, politisk analytiker, European Policy Centre
1.3: Lyt til folkene bag den europæiske grønne bølge
Tema om borgerinitiativerne "Stop finning – stop handelen", "Grønne taghaver" og "Dyrk videnskabelige fremskridt – afgrøderne gør en forskel"
I tredje afsnit af CitizenCentral fortæller Nils Kluger, Almog Sade og Martina Helmlinger om miljøspørgsmål på land og i havet.
Formålet med borgerinitiativet Stop finning – stop handelen er at sætte en stopper for handelen med hajfinner i EU. Initiativet Grønne taghaver – iværksat af to søskende og en gruppe af venner – ønsker at omdanne de tomme overflader på virksomhedernes tage til grønne områder. Vi hører også fra en af initiativtagerne bag borgerinitiativet Dyrk videnskabelige fremskridt – afgrøderne gør en forskel!. Initiativet blev afsluttet i sommeren 2021, men hendes overvejelser indeholder mange gode råd til personer, som vil arbejde med et europæisk borgerinitiativ.
Nils Kluger, talsmand for borgerinitiativet Stop finning – stop handelen
- www.stop-finning-eu.org
- https://www.facebook.com/StopFinningEU
- https://www.instagram.com/stopfinningeu
- https://twitter.com/stopfinningeu
Almog Yoana Sade, repræsentant for borgerinitiativet Grønne taghaver
- https://www.greengardenrooftops.com/
- https://www.facebook.com/GGRTECI
- Instagram: @ggrt_euinitiative
- Twitter: @garden_tops
- Læs mere om borgerinitiativet i denne artikel: https://citizens-initiative-forum.europa.eu/blog/brighter-future-greener-europe_en
Martina Helmlinger, medstifter af og repræsentant for initiativet Dyrk videnskabelige fremskridt – afgrøderne gør en forskel! "Red bier og landmænd!"
- https://cropsmatter.wixsite.com/mysite
- https://www.facebook.com/growscientificprogress
- Twitter: @GrowScientific
- Instagram: grow_scientific_progress
Vores vært Méabh Mc Mahon taler også med havbiologer og hajobservatører i Holland og Sydafrika. Bagefter taler hun med en specialist i grønne tage fra Tjekkiet.
En særlig tak til vores gæster:
Irene Kingma, marinebiolog og rådgiver inden for politik og offentlige anliggender for naturalliancen mellem Holland og Caribien | Alessandro de Maddalena marinebiolog og adjunkt i hvirveldyrs zoologi ved universitetet i Milano-Bicocca | Pavel Dostal, formand for den tjekkiske forening for grønne tage, næstformand for den europæiske sammenslutning af foreninger for grønne tage og vægbeplantning (EFB) og administrerende direktør for GreenVille
1.2: Magt til folket – lyt til dem, som ønsker at nedbryde Europas grænser
Borgerinitiativerne "Udvekslingsprogram for offentligt ansatte (CSEP)" og "Vælgere uden grænser – Fulde politiske rettigheder til EU-borgerne"
I det andet kapitel af CitizenCentral hører vi Adam Mazoyer og Rosalie van den Brink diskutere to europæiske borgerinitiativer, som handler om at styrke borgernes engagement i vores lokalsamfund. Udvekslingsprogrammet for offentligt ansatte (CSEP) har til formål at hjælpe embedsmænd med at lære af hinanden og gøre dem bedre til at håndtere problemer som naturkatastrofer, cybersikkerhed og mange andre ting på tværs af landegrænserne. Med borgerinitiativet Vælgere uden grænser argumenteres der for at øge de demokratiske rettigheder for EU-borgere, der ønsker at stemme ved nationale valg i de lande, hvor de bor.
Adam Mazoyer, stedfortrædende repræsentant for borgerinitiativet Udvekslingsprogram for offentligt ansatte (CSEP)
- https://eci-csep.eu/
- https://twitter.com/CsepEci?s=09
- https://m.facebook.com/civilservantexchangeprogram/
- https://www.instagram.com/civilservantexchangeprogram/
- Læs mere i denne artikel: https://www.openaccessgovernment.org/an-erasmus-program-for-civil-servants/115686/
Rosalie van den Brink, frivillig hos borgerinitiativet Vælgere uden grænser
Vores vært, Méabh Mc Mahon, taler også med en brandmand fra Danmark, den administrerende direktør for det bulgarske institut for offentlig forvaltning, en tysk professor i EU-ret, som er bosiddende i Irland, og den administrerende direktør for European Citizen Action Service med ansvar for driften af forummet for europæiske borgerinitiativer.
En særlig tak til vores gæster:
Jakob Vedsted Andersen, sammenslutningen af europæiske brandmandsforeninger | Pavel Ivanov, det bulgarske institut for offentlig forvaltning | Tobias Lock, Jean Monnet-professor i EU-ret ved Maynooth universitet | Assya Kavrakova, administrerende direktør, European Citizen Action Service (ECAS)
1.1: Velkommen til CitizenCentral
Initiativerne "Indsats til afhjælpning af klimakrisen" og "Red bier og landmænd! Mod et bivenligt landbrug for et sundt miljø"
I det første kapitel af CitizenCentral kan du lytte til Paula Reyes og Helmut Burtscher, når de drøfter 2 europæiske borgerinitiativer, hvis underskriftsindsamlingsperioder sluttede i slutningen af september 2021. "Indsats til afhjælpning af klimakrisen" (sluttede den 23. september 2021) og "Red bier og landmænd! Mod et bivenligt landbrug for et sundt miljø" (sluttede den 30. september 2021) er blot to af de mange borgerinitiativer i årenes løb om klimaændringer og biodiversitet.
Paula Mariel Reyes Carrasco, aktivist hos "Fridays For Future" (fredage for fremtiden), som støtter borgerinitiativet Indsats til afhjælpning af klimakrisen.
Helmut Burtscher, Global2000 – Friends of the Earth i Østrig, initiativtager bag borgerinitiativet Red bier og landmænd! Mod et bivenligt landbrug for et sundt miljø".
Journalisten Méabh Mc Mahon taler med en af initiativtagerne til det første europæiske borgerinitiativ, hvis mål var at sætte en stopper for internationale roamingtakster – et arbejde, som mange af os nyder godt af i dag. Denne episode handler desuden om manden, der startede "Grandparents for future" i solidaritet med unge, som protesterer for en større klimaindsats; en økologisk landbruger fra Grækenland og bidrag fra eksperter om bæredygtig politik, og hvor vigtige bestøvende insekter er for os alle.
En særlig tak til vores gæster:
Alberto Alemanno, Jean Monnet-professor i EU-ret ved HEC Paris | Annika Hedberg, European Policy Centre | Friedrich Zywitza, Grandparents for future | Dara Stanley, University College Dublin | Sheila Darmos, sociolog, medstifter af og forfatter ved SouthernLights.org