Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών

Podcast «CitizenCentral»

Το podcast «CitizenCentral» φέρνει στο προσκήνιο τις Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών. Σε κάθε επεισόδιο (που ηχογραφήθηκε μεταξύ του 2021 και του 2023) οι διοργανωτές/-ριες και οι υποστηρικτές/-ριες πρωτοβουλιών μας εξηγούν τη σημασία των πρωτοβουλιών τους, μας παρουσιάζουν την εμπειρία τους όσον αφορά την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε επίπεδο ΕΕ και μας δίνουν συμβουλές. Στόχος τους είναι να αποκτήσουν μεγαλύτερο λόγο στις πολιτικές που επηρεάζουν τη ζωή μας.

Οι συνεντεύξεις με διάφορους εμπειρογνώμονες σε θέματα πολιτικής και πανεπιστημιακούς διερευνούν περαιτέρω τα διάφορα θέματα που προωθούν οι εκάστοτε πρωτοβουλίες.

Μπορείτε να συντονιστείτε στα Apple Podcasts, Spotify, και SoundCloud.

Τα σχόλια που διατυπώνονται στα επεισόδια του podcast αντανακλούν αποκλειστικά τις απόψεις των ομιλητών/-ριών και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι αντανακλούν τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γνωρίστε τους ανθρώπους πίσω από τις Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών στις ακόλουθες σημειώσεις κάθε εκπομπής.

3.2.: Τι αντίκτυπο έχουν οι Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών; Παραδείγματα επιτυχημένων πρωτοβουλιών

Οι πολίτες της ΕΕ συχνά ζητούν παραδείγματα για τον αντίκτυπο που έχουν οι Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών. Σε αυτό το επεισόδιο εξετάζουμε πιο προσεκτικά τρεις πρωτοβουλίες που συγκέντρωσαν πάνω από 1 εκατομμύρια υπογραφές και έλαβαν απάντηση από την Επιτροπή. Συζητάμε με τον/τη διοργανωτή/-ρια καθεμίας από τις τρεις πρωτοβουλίες «Ban glyphosate and protect people and the environment from toxic pesticides» («Απαγόρευση της γλυφοσάτης και προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος από τα τοξικά φυτοφάρμακα»), «End the Cage Age» («Τέλος στα κλουβιά») και «Right2Water - Water and sanitation are a human right! Water is a public good, not a commodity!» («Η ύδρευση και η αποχέτευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα! Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα!»).  

Συζητάμε επίσης με υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίοι μας εξηγούν τα μέτρα που λήφθηκαν σε σχέση με την κάθε πρωτοβουλία.  

Το 2023, η Επιτροπή απάντησε σε τέσσερις ακόμη επιτυχημένες πρωτοβουλίες πολιτών (τον Απρίλιο, τον Ιούλιο και τον Δεκέμβριο).

Δημοσίευση επεισοδίου: Ιούνιος 2023

3.1.: Τα βασικά στοιχεία της πρωτοβουλίας «Η δημοκρατία της ΕΕ σε δράση» — παρουσίαση της εργαλειοθήκης της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών

Σε αυτό το επεισόδιο συζητάμε για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες να καταστεί η ΕΠΠ γνωστή στους Ευρωπαίους πολίτες, αρχής γενομένης από τους μαθητές λυκείου. Η εργαλειοθήκη «Η δημοκρατία της ΕΕ σε δράση — Πείτε την άποψή σας με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών» αναπτύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εφαρμόστηκε πιλοτικά σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις αρχές του 2023.  

Οι προσκεκλημένοι και προσκεκλημένες μας προσεγγίζουν το θέμα από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες. Συζητάμε με τον βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Loránt Vincze, ένθερμος υποστηρικτής της αγωγής του πολίτη, ο οποίος στο παρελθόν διοργάνωσε εκστρατεία ΕΠΠ. Συζητάμε επίσης με τη Małgorzata Malczyk, καθηγήτρια αγγλικών, η οποία εφάρμοσε πιλοτικά την εργαλειοθήκη σε σχολείο της Πολωνίας. Η Silvia Kersemakers, επικεφαλής της ομάδας ΕΠΠ στις Βρυξέλλες, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αναπτύχθηκε η εργαλειοθήκη. Ακούμε επίσης τις απόψεις διάφορων νέων, οι οποίοι αναφέρουν ότι υπάρχουν περιθώρια για να δοθεί μεγαλύτερη προβολή στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών. 

Δημοσίευση επεισοδίου: Ιούνιος 2023 

2.4.: Για τα ζώα, τους ανθρώπους και τον πλανήτη! Ακούστε τις φωνές ανθρώπων που προτείνουν νέες λύσεις σε παλιές πρακτικές

Σε αυτό το επεισόδιο του «CitizenCentral» οι διοργανωτές δύο Ευρωπαϊκών Πρωτοβουλιών Πολιτών συζητούν για τα ζωικά προϊόντα. Κατά την άποψή τους, οι σύγχρονες τεχνολογίες μπορούν να προσφέρουν λύσεις σε παλιές και μη βιώσιμες πρακτικές και η τεχνολογία μπορεί γενικώς να αξιοποιηθεί προς όφελος των ζώων, των ανθρώπων και του πλανήτη. 

Ο Filippo Borsellino, διοργανωτής της πρωτοβουλίας «End the Slaughter Age» («Βάλτε τέλος στην εποχή των σφαγών»), επικεντρώνεται στη μεταφορά των επιδοτήσεων της ΕΕ από την κτηνοτροφία σε εναλλακτικές λύσεις κυτταρικής γεωργίας και προϊόντα φυτικής προέλευσης. Συνομιλούμε επίσης με έναν προσκεκλημένο που διευθύνει μια ισπανική νεοφυή επιχείρηση η οποία παράγει εναλλακτικά προϊόντα συνθετικού κρέατος.  

Η Elise Fleury εκπροσωπεί την πρωτοβουλία «Fur Free Europe» («Ευρώπη χωρίς γούνες»), σκοπός της οποίας είναι να απαγορευθούν οι μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων και τα προϊόντα γούνας από εκτρεφόμενα ζώα στην ευρωπαϊκή αγορά. Πέραν του συγκεκριμένου θέματος, η Elise μοιράζεται τις εμπειρίες της από τη διεξαγωγή μιας επιτυχημένης εκστρατείας ΕΠΠ.

Δημοσίευση επεισοδίου: Ιανουάριος 2023

2.3.: Δίκαιη αμοιβή και ισότιμοι όροι: Γνωρίστε τους Ευρωπαίους και τις Ευρωπαίες που αγωνίζονται για τη διαφάνεια

Ακούστε τη συζήτηση με 3 διοργανωτές και διοργανώτριες πρωτοβουλιών πολιτών από τις Κάτω Χώρες, τη Γαλλία και τη Δανία. Η Kirsten Kossen, διοργανώτρια της πρωτοβουλίας «Good Clothes, Fair Pay» («Καλά ρούχα, δίκαιες αμοιβές»), ζητά νομοθεσία με αντικείμενο τις αποδοχές διαβίωσης των εργαζομένων στον τομέα της ένδυσης και της υπόδησης. Η πρωτοβουλία ζητεί μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία στην αλυσίδα εφοδιασμού, με στόχο τη μείωση της φτώχειας και την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας.   

Συνομιλούμε επίσης με τον Ronan Evain, εκτελεστικό διευθυντή του συλλόγου Football Supporters Europe και εκπρόσωπο της πρωτοβουλίας «Win it on the Pitch» («Οι αγώνες κερδίζονται στο γήπεδο»). Στόχος αυτής της ομάδας διοργανωτών είναι η προστασία του ευρωπαϊκού μοντέλου αθλητισμού και η πρόληψη νέων αποσχιστικών αποπειρών κατά το πρότυπο της Σούπερ Λίγκας. Στόχος είναι επίσης η επίσημη αναγνώριση της κοινωνικής αξίας του αθλητισμού στην ευρωπαϊκή κοινωνία και η εμπλοκή των φιλάθλων σε συζητήσεις σχετικά με το μακροπρόθεσμο μέλλον του ευρωπαϊκού αθλητισμού.  

Τελευταία καλεσμένη μας είναι η Pernille Schriver από τη Δανία η οποία εκπροσωπεί την πρωτοβουλία «Stop 5G – Stay Connected but Protected» («Σταματήστε το 5G — Ας μείνουμε συνδεδεμένοι αλλά προστατευμένοι»). Αντικείμενο αυτής της πρωτοβουλίας είναι διάφορες ανησυχίες που εκφράζουν ποικίλες ομάδες όσον αφορά ισχυρισμούς για ζητήματα ακτινοβολίας, περιβάλλοντος, συλλογής δεδομένων και παρακολούθησης που συνδέονται με την ασύρματη συνδεσιμότητα.  

Δήλωση αποποίησης ευθύνης: Η Επιτροπή δεν επιβεβαιώνει με κάποιο τρόπο την πραγματολογική ορθότητα του περιεχομένου της πρωτοβουλίας «Stop 5G», η οποία αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της ομάδας των διοργανωτριών και διοργανωτών της πρωτοβουλίας. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι από τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στο πλαίσιο της εν λόγω πρωτοβουλίας έρχονται σε αντίθεση με τα επιστημονικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή, καθώς και με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Επιτροπής για την προστασία από τις μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες (ICNIRP), του εντεταλμένου από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας φορέα για την εκτίμηση των κινδύνων για την υγεία. 

Δημοσίευση επεισοδίου: Δεκέμβριος 2022

2.2.: Εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων πολιτών και μελλοντικοί/-ές ηγέτες/-ιδες: Ακούστε τις φωνές νέων Ευρωπαίων

Σε αυτό το επεισόδιο παίρνουν τον λόγο νέοι Ευρωπαίοι και νέες Ευρωπαίες (ηλικίας κάτω των 26 ετών) από 9 διαφορετικές χώρες της ΕΕ. Εκθέτουν τις απόψεις τους σχετικά με τις μεθόδους ψηφοφορίας, τους μηχανισμούς χάραξης πολιτικής της ΕΕ, τον ακτιβισμό των πολιτών και την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών. Μας εξηγούν επίσης ποιες ιδέες θα ήθελαν να μετουσιωθούν σε πρωτοβουλίες πολιτών.

Παρεμβαίνουν επίσης η Daniela Vancic από τη Democracy International και ο Paco Camas από την εταιρεία ανάλυσης ερευνών κοινής γνώμης Ipsos. Η Daniela υποστηρίζει ότι οι ΕΠΠ και άλλα συμμετοχικά εργαλεία βοηθούν τα νέα άτομα να ασχοληθούν με τα ζητήματα που τα απασχολούν, ενώ ο Paco μιλάει με στοιχεία και αριθμούς για τη συμμετοχή των νέων στην ΕΕ σήμερα.

Τέλος, ακούμε δύο διοργανωτές της πρωτοβουλίας πολιτών «Τέρμα στη φορολογική απαλλαγή των αεροπορικών καυσίμων στην Ευρώπη» (επίσης γνωστή ως «Fairosene»). Αυτοί οι δύο νέοι πολίτες που εκπροσωπούν ομάδες συμφερόντων πολιτών παρουσιάζουν την εκστρατεία τους και εξηγούν τους λόγους για την επιτυχία της.

Δημοσίευση επεισοδίου: Σεπτέμβριος 2022

2.1.: Ανακύκλωση και συντελεστές ΦΠΑ: Γνωρίστε τους Ευρωπαίους και τις Ευρωπαίες που αναζητούν βιώσιμες λύσεις

Παρουσιάζονται οι ΕΠΠ «ReturnThePlastics» και «Green VAT»

Το CitizenCentral επιστρέφει με δεύτερο κύκλο επεισοδίων! Ακούστε τη συζήτηση με δύο διοργανωτές πρωτοβουλιών πολιτών με διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τη βιωσιμότητα και τη συμπεριφορά των καταναλωτών, καθώς και με τρεις εμπειρογνώμονες σε θέματα κλίματος και βιωσιμότητας σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ο Omar Pérez από την πρωτοβουλία «ReturnThePlastics» εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο η συγκεκριμένη ομάδα διοργανωτών επιδιώκει να αναπαραγάγει συστήματα ανακύκλωσης που υπάρχουν ήδη σε διάφορες χώρες της ΕΕ. Όπως αρχίζουν να δείχνουν τα αποτελέσματα υφιστάμενων συστημάτων, η ιδέα τους είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα εγγύησης για την ανακύκλωση πλαστικών φιαλών σε επίπεδο ΕΕ με τη χρήση μηχανημάτων αντίστροφης πώλησης στα σουπερμάρκετ. Το μεγάλο ερώτημα παραμένει: ποιος θα πρέπει να πληρώσει γι’ αυτό το σύστημα;

Η Brigitta Hartmann εκπροσωπεί την πρωτοβουλία «Green VAT», η οποία ζητεί φορολογικές μειώσεις για τα βιολογικά προϊόντα που παράγονται με τρόπο βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον στην Ευρώπη. Στόχος είναι, αφενός, να δοθούν στους καταναλωτές και στις καταναλώτριες περισσότερες επιλογές και, αφετέρου, να ενθαρρυνθούν οι εταιρείες να επανεξετάσουν τον τρόπο παραγωγής των προϊόντων τους. Ωστόσο, ένα πιθανό ερώτημα είναι κατά πόσον θα συνεχίσει να υφίσταται φορολογική βάση αν όλα τα προϊόντα γίνουν πράσινα.

1.7.: Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών @10: νέες πρωτοβουλίες και αγαπημένες αναμνήσεις

Παρουσιάζονται οι ΕΠΠ «Ναι στα καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα», «Stop Global Warming — Τιμολόγηση του άνθρακα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής» και «Fraternité 2020 — Κινητικότητα. Πρόοδος. Ευρώπη.»

Το 2022 γιορτάζουμε τη 10η επέτειο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών και σε αυτό το επεισόδιο γνωρίζουμε τις διοργανώτριες παλαιών, σημερινών και (πιθανώς) μελλοντικών πρωτοβουλιών: τη Simona Pronckutė, τη δρα Julia Baines και τη Virginia Fiume.

Η πρωτοβουλία «Ναι στα καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα» στοχεύει στην πλήρη απαγόρευση των δοκιμών καλλυντικών προϊόντων σε ζώα και στον εκσυγχρονισμό της επιστήμης ώστε να μην χρησιμοποιεί δοκιμές σε ζώα. Στόχος, μάλιστα, των διοργανωτριών είναι να γίνει η πρωτοβουλία που θα συγκεντρώσει πιο γρήγορα 1 εκατομμύριο υπογραφές!

Έπειτα από δύο χρόνια εκστρατείας και τη λήξη της περιόδου συγκέντρωσης υπογραφών το καλοκαίρι του 2021, η Virginia Fiume προσφέρει μια εκ των έσω ματιά στην πρωτοβουλία «Stop Global Warming — Τιμολόγηση του άνθρακα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής». Η Virginia και οι συνεργάτες της διοχέτευσαν την εμπειρία τους από την πρωτοβουλία πολιτών στο έργο EUMANS.eu και υπόσχονται να επιστρέψουν!

Επίσης, ακούμε τη διοργανώτρια της πρώτης πρωτοβουλίας πολιτών που καταχωρίστηκε ποτέ, της «Fraternité 2020 — Κινητικότητα. Πρόοδος. Ευρώπη.». Ποια ήταν η εμπειρία της Simona από την ενασχόλησή της με μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών πριν από 10 χρόνια; Και πώς επηρέασε τη ζωή της;

Σημείωση: Η απάντηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων για τις δοκιμές σε ζώα και η εκστρατεία της οργάνωσης PETA: https://environment.ec.europa.eu/topics/chemicals/reach-regulation_el

1.6.: Εμβόλια και πνευματική ιδιοκτησία — γνωρίστε τους Ευρωπαίους και τις Ευρωπαίες που παλεύουν για αλλαγές στις πολιτικές της ΕΕ

Παρουσιάζονται οι ΕΠΠ «Ελευθερία στην ανταλλαγή περιεχομένου» και «Δικαίωμα στη θεραπεία»

Αυτό το επεισόδιο του «CitizenCentral» ρίχνει φως στα πνευματικά δικαιώματα και στα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας. Στόχοι του Gregory Engels, εκπροσώπου της πρωτοβουλίας «Ελευθερία στην ανταλλαγή περιεχομένου», είναι η άσκηση επιρροής στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και η νομιμοποίηση της ανταλλαγής αρχείων μέσω ψηφιακών δικτύων.

Από την άλλη πλευρά, η Julie Steendam, εκπροσωπεί την πρωτοβουλία «Δικαίωμα στη θεραπεία» (γνωστή και ως «Καμία κερδοσκοπία από την πανδημία»), η οποία καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι όλα τα εμβόλια και οι θεραπείες για τον κορονοϊό θα διατίθενται για όλους σε ολόκληρο τον κόσμο χωρίς κόστος. Οι δυο τους αναλύουν περίπλοκα θέματα που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της νομοθεσίας για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας, την ελευθερία μας, καθώς και το τίμημα που πληρώνουμε.

1.5.: Συνειδητοί καταναλωτές — συναντήστε Ευρωπαίους και Ευρωπαίες που καταπολεμούν την κλιματική αλλαγή με δημιουργικούς τρόπους

Παρουσιάζονται οι ΕΠΠ «Απαγόρευση διαφήμισης και χορηγιών ορυκτών καυσίμων» και «Ευρωπαϊκή βαθμολογία οικολογικότητας (European EcoScore)»

Στο πέμπτο επεισόδιο του podcast «CitizenCentral», ακούμε τη Silvia Pastorelli και τον Antoine Thill, δύο διοργανωτές που προσπαθούν —ο καθένας με τον τρόπο του— να πείσουν τις επιχειρήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βοηθήσουν τους καταναλωτές και τις καταναλώτριες να κάνουν βιώσιμες επιλογές.

Η πρωτοβουλία «Απαγόρευση διαφήμισης και χορηγιών ορυκτών καυσίμων» επιδιώκει τη θέσπιση μιας νομοθετικής πράξης της ΕΕ, η οποία θα απαγορεύει τη διαφήμιση των ορυκτών καυσίμων, καθώς και των οδικών και πλωτών μεταφορών που χρησιμοποιούν αυτά τα καύσιμα. Η πρωτοβουλία αντλεί έμπνευση από την απαγόρευση της διαφήμισης των προϊόντων καπνού που ισχύει ήδη σε ολόκληρη την ΕΕ και προσβλέπει στην επίτευξη συστημικών αλλαγών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Από την πλευρά τους, οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας «Ευρωπαϊκή βαθμολογία οικολογικότητας (European EcoScore)» θέλουν να επιβληθεί η χρήση ενός υποχρεωτικού σήματος που θα παρέχει στους Ευρωπαίους καταναλωτές διαφανείς πληροφορίες σχετικά με τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των προϊόντων που κατασκευάζονται ή πωλούνται στην ΕΕ.

Και οι δύο πρωτοβουλίες καταχωρίστηκαν και η συγκέντρωση υπογραφών ξεκίνησε στα μέσα του 2021. Μάθετε για την πρόοδο που σημείωσαν μέχρι σήμερα.

1.4.: Γνωρίστε τους Ευρωπαίους και τις Ευρωπαίες που προσπαθούν να προστατεύσουν τα πρόσωπά μας και να μετριάσουν τη φτώχεια σε ολόκληρη την ήπειρο

Παρουσιάζονται οι ΕΠΠ «Reclaim your face — Πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών για την απαγόρευση των πρακτικών μαζικής βιομετρικής παρακολούθησης» και «Χορήγηση βασικών άνευ όρων εισοδημάτων (UBI) σε όλη την ΕΕ»

Στο τέταρτο επεισόδιο του podcast «CitizenCentral» ακούμε την Ella Jakubowska και την Catarina Neves να συζητούν για τους διάφορους τρόπους προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και μείωσης της ανισότητας σε ολόκληρη την ΕΕ. Η πρωτοβουλία «Reclaim your face — Πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών για την απαγόρευση των πρακτικών μαζικής παρακολούθησης βιομετρικών δεδομένων στοχεύει στην αυστηρή ρύθμιση της χρήσης βιομετρικών τεχνολογιών για την αποφυγή αδικαιολόγητων παρεμβάσεων στα θεμελιώδη δικαιώματα. Στο επεισόδιο θίγονται θέματα όπως οι λεπτές διαφοροποιήσεις στον τρόπο χρήσης της τεχνολογίας από τα άτομα, τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις, καθώς και οι σκοποί και οι επιπτώσεις της στη ζωή μας.

Οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας «Χορήγηση βασικών άνευ όρων εισοδημάτων (UBI) σε όλη την ΕΕ» ζητούν από την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για τη χορήγηση βασικών άνευ όρων εισοδημάτων σε ολόκληρη την ΕΕ, με τα οποία θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση των Ευρωπαίων πολιτών σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

1.3.: Ακούστε τις φωνές που βρίσκονται πίσω από το ευρωπαϊκό πράσινο περιβαλλοντικό κύμα

Παρουσιάζονται οι ΕΠΠ «Stop Finning — Stop the trade (Σταματήστε την πρακτική αφαίρεσης πτερυγίων — Σταματήστε το εμπόριο)», «Πράσινες στέγες (Green Garden Roof Tops)» και «Προώθηση επιστημονικής προόδου: οι καλλιέργειες είναι σημαντικές!»

Στο τρίτο επεισόδιο του podcast «CitizenCentral», ακούμε τον Nils Kluger, την Almog Sade και τη Martina Helmlinger που συζητούν για περιβαλλοντικά θέματα στην ξηρά και στη θάλασσα.

Η πρωτοβουλία «Stop Finning — Stop the trade» («Σταματήστε την πρακτική αφαίρεσης πτερυγίων — Σταματήστε το εμπόριο») επιδιώκει να δοθεί τέλος στο εμπόριο πτερυγίων καρχαριών εντός της ΕΕ. Η πρωτοβουλία «Πράσινες στέγες» («Green Garden Roof Tops»), η οποία ξεκίνησε από δύο αδέλφια και μια ομάδα φίλων, ζητά την αξιοποίηση του κενού χώρου που είναι διαθέσιμος στις στέγες των κτιρίων διαφόρων επιχειρήσεων και τη μετατροπή τους σε πράσινους κήπους. Συνομιλούμε επίσης με έναν από τους διοργανωτές της πρωτοβουλίας «Προώθηση επιστημονικής προόδου: οι καλλιέργειες είναι σημαντικές!». Η πρωτοβουλία ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2021, ωστόσο τα συμπεράσματα που αποκομίστηκαν από αυτήν είναι πολύ χρήσιμα για όσους/-ες θέλουν να ξεκινήσουν μια πρωτοβουλία πολιτών. 

1.2.: Δώστε δύναμη στον λαό — ακούστε τις φωνές εκείνων που θέλουν να καταργήσουν τα σύνορα στην Ευρώπη

Παρουσιάζονται οι ΕΠΠ «Πρόγραμμα ανταλλαγών δημοσίων υπαλλήλων (CSEP)» και «Ψηφοφόροι χωρίς σύνορα»

Στο δεύτερο επεισόδιο του podcast «CitizenCentral», ακούμε τον Adam Mazoyer και τη Rosalie van den Brink να συζητούν για δύο Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών που επιδιώκουν να ενισχύσουν τη συμμετοχή στα κοινά στις κοινότητές μας. Το «Πρόγραμμα ανταλλαγών δημοσίων υπαλλήλων (CSEP)» έχει ως στόχο να βοηθήσει τους δημόσιους υπαλλήλους να ανταλλάσσουν γνώσεις ώστε να αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικότερο τρόπο διακρατικά θέματα, όπως φυσικές καταστροφές, θέματα κυβερνοασφάλειας και άλλα. Η πρωτοβουλία «Ψηφοφόροι χωρίς σύνορα» υποστηρίζει την ενίσχυση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ οι οποίοι θέλουν να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές στη χώρα διαμονής τους.

1.1.: Καλώς ήρθατε στο podcast «CitizenCentral»

Παρουσιάζονται οι ΕΠΠ «Fridays for Future — Δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης» και «Σώστε τις μέλισσες και τους αγρότες!»

Συντονιστείτε στο πρώτο επεισόδιο του podcast «CitizenCentral» για να ακούσετε την Paula Reyes και τον Helmut Burtscher να συζητούν για δύο Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών, των οποίων η προθεσμία συγκέντρωσης υπογραφών έληξε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021. Οι πρωτοβουλίες «Δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης» (η συγκέντρωση υπογραφών έληξε στις 23 Σεπτεμβρίου 2021) και «Σώστε τις μέλισσες και τους αγρότες! Ας οδεύσουμε προς μια γεωργία φιλική προς τις μέλισσες για ένα υγιές περιβάλλον» (η συγκέντρωση υπογραφών έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2021) είναι δύο από τις πολλές πρωτοβουλίες πολιτών των τελευταίων ετών με αντικείμενο την κλιματική αλλαγή και τη βιοποικιλότητα.

Θέλετε να μάθετε και να συνεργαστείτε;