Preskoči na glavno vsebino
Evropska državljanska pobuda

Smernice za varstvo podatkov – vprašanje 18

Nazaj na glavno stran smernic za varstvo podatkov za organizatorje

 

Smernice za varstvo podatkov – vprašanje 18

Podpora in financiranje – na kaj morate biti pozorni pri obdelavi osebnih podatkov? 

Kot skupina organizatorjev morate za javni register evropske državljanske pobude in po potrebi na spletišču kampanje navesti jasne, točne in izčrpne informacije o virih podpore in financiranja pobude.

 

Informacije, ki jih je treba zagotoviti o podpori in financiranju:

  • podpora in financiranje, prejeta iz katerega koli vira, ki presega 500 EUR na sponzorja (to zajema tako finančno podporo kot podporo v naravi),
  • organizacije, ki prostovoljno pomagajo, kadar take podpore ni mogoče ekonomsko količinsko opredeliti.

Zato morate zbirati osebne podatke fizičnih oseb, ki so podprle pobude z zneski, višjimi od 500 EUR, in sicer:

  • polno ime sponzorja,
  • datum donacije,
  • znesek donacije (ki presega 500 EUR).

 

Časovnica za zagotavljanje informacij o podpori in sponzorjih:


Te informacije je treba zagotoviti zlasti ob prijavi predlagane pobude in ob njeni predložitvi Evropski komisiji (ko je bilo potrjenih 1 milijon podpisov), vendar jih je treba vsaka dva meseca posodobiti. Te podatke sporočite Evropski komisiji z namenskim obrazcem v svojem računu za organizatorje, da se objavijo v javnem registru.

 

pravila in vloge v zvezi z varstvom podatkov:

v zvezi s temi podatki je predstavnik skupine organizatorjev edini upravljavec podatkov, Evropska komisija pa ima vlogo obdelovalca podatkov pri objavljanju teh informacij v registru.

Za obdelavo osebnih podatkov sponzorjev, ki so fizične osebe, veljajo zahteve iz GDPR, podobne tistim, ki se uporabljajo za podatke podpisnikov.  

Če so sponzorji fizične osebe, jim mora skupina organizatorjev ob zbiranju njihovih podatkov predložiti ustrezno izjavo o varstvu podatkov. Organizatorji bi jih morali zlasti obvestiti, da bodo njihovi podatki objavljeni v registru.

Sponzorji imajo v skladu z Uredbo o evropski državljanski pobudi pravico nasprotovati objavi svojih osebnih podatkov iz nujnih zakonitih razlogov, povezanih z njihovim posebnim položajem, in kadar koli zahtevati popravek navedenih podatkov.

Sklici:

Bi želeli izvedeti več in sodelovati?