Ugrás a fő tartalomra
Európai polgári kezdeményezés

Adatvédelmi iránymutatás – 18. kérdés

Vissza a szervezőknek szóló adatvédelmi iránymutatás főoldalára

 

Adatvédelmi iránymutatás – 18. kérdés

Támogatás és finanszírozás – Mit kell tudni a személyes adatok kezeléséhez? 

A szervezői csoportnak egyértelmű, pontos és átfogó tájékoztatást kell nyújtania a kezdeményezés támogatási és finanszírozási forrásairól az európai polgári kezdeményezéseket tartalmazó nyilvános jegyzékben és adott esetben a kampány honlapján.

 

A támogatással és finanszírozással kapcsolatban szolgáltatandó információk:

  • Minden olyan támogatás és finanszírozás – forrástól függetlenül –, amelynek összege szponzoronként meghaladja az 500 eurót (ez a pénzügyi támogatásra és a természetbeni támogatásra egyaránt vonatkozik),
  • az önkéntes alapon segítséget nyújtó szervezetek, amennyiben az általuk nyújtott támogatás gazdaságilag nem számszerűsíthető.

Ezért a szervezői csoportnak azon természetes személyek személyes adatait kell gyűjtenie, akik 500 eurót meghaladó összeggel támogatták az adott kezdeményezést. A következő információkra van szükség:

  • a szponzor teljes neve,
  • az adományozás időpontja,
  • az adomány összege (amennyiben meghaladja az 500 eurót).

 

A támogatással és szponzorokkal kapcsolatos tájékoztatásra vonatkozó időrendi áttekintés:


Ezekre az információkra különösen a javasolt kezdeményezés nyilvántartásba vételekor és az Európai Bizottságnak való benyújtásakor van szükség (amikor a szükséges 1 millió aláírást hitelesítették). Az információkat kéthavonta frissíteni kell. Ezeket az adatokat a szervezői fiókból letölthető formanyomtatvány kitöltésével kell eljuttatni az Európai Bizottsághoz a nyilvános jegyzékben való közzététel céljából.

 

Az adatvédelemmel kapcsolatos szabályok és szerepkörök:

A szóban forgó adatok tekintetében a szervezői csoport képviselője a kizárólagos adatkezelő szerepét tölti be, az Európai Bizottság pedig adatfeldolgozóként jár el, amikor ezeket az információkat közzéteszi a nyilvános jegyzékben.

Ha a szponzor természetes személy, személyes adatainak kezelésére az általános adatvédelmi rendelet követelményei vonatkoznak, ahogy az aláírók adatainak estében is.  

Ha tehát természetes személyekről van szó, a szponzorok adatainak összegyűjtésekor a szervezői csoportnak megfelelő adatvédelmi nyilatkozattal kell szolgálnia számukra. A szervezőknek különösen arról kell tájékoztatniuk a szponzorokat, hogy adataikat közzéteszik a nyilvános jegyzékben.

Az európai polgári kezdeményezésről szóló rendelet értelmében a szponzoroknak jogukban áll, hogy sajátos helyzetükkel összefüggő kényszerítő erejű jogos érdekből tiltakozzanak a személyes adataik közzététele ellen, illetve hogy bármikor adataik helyesbítését kérjék.

Hivatkozások:

Szeretne többet megtudni vagy közreműködni?