Preskoči na glavno vsebino
Evropska državljanska pobuda

Smernice za varstvo podatkov – vprašanje 8

Nazaj na glavno stran smernic za varstvo podatkov za organizatorje

 

Smernice za varstvo podatkov – vprašanje 8

Kakšna je vloga pooblaščene osebe za varstvo podatkov? 

Kdaj je treba imenovati pooblaščeno osebo za varstvo podatkov?

Imenovanje pooblaščene osebe za varstvo podatkov je zakonsko določeno, zlasti pri obdelavi občutljivih podatkov v velikem obsegu.

Za pooblaščeno osebo za varstvo podatkov lahko imenujete zaposlenega v svoji organizaciji ali zunanjega izvajalca na podlagi podjemne pogodbe. Pooblaščena oseba za varstvo podatkov je lahko posameznik ali organizacija.

Kakšne so naloge in odgovornosti pooblaščene osebe za varstvo podatkov?

Pooblaščena oseba za varstvo podatkov upravljavcu pomaga pri vseh vprašanjih v zvezi z varstvom osebnih podatkov. Naloge in odgovornosti pooblaščene osebe za varstvo podatkov so podrobno pojasnjene v smernicah EOVP o pooblaščenih osebah za varstvo podatkov.

Če je to delovno mesto določeno, se kontaktni podatki pooblaščene osebe za varstvo podatkov objavijo na spletišču pobude v registru evropske državljanske pobude in v izjavi o varstvu podatkov

OPOMBA: 

Za postopke obdelave, za katere je Komisija odgovorna v skladu z dogovorom o skupnem upravljanju (scenarij 1), pooblaščena oseba za varstvo podatkov Komisije spremlja, kako Komisija izvaja svoje obveznosti iz uredbe EU o varstvu podatkov. Organizatorji lahko imenujejo pooblaščeno osebo za varstvo podatkov v skladu s členom 37 GDPR glede njihovih odgovornosti kot (skupni) upravljavec.  

Sklici:

Bi želeli izvedeti več in sodelovati?