Ugrás a fő tartalomra
Európai polgári kezdeményezés

Adatvédelmi iránymutatás – 8. kérdés

Vissza a szervezőknek szóló adatvédelmi iránymutatás főoldalára

 

Adatvédelmi iránymutatás – 8. kérdés

Mi az adatvédelmi tisztviselő szerepe? 

Mikor kell adatvédelmi tisztviselőt kijelölni?

A vonatkozó jogi szabályozás szerint különleges adatok nagy számban való kezelésekor adatvédelmi tisztviselőt kell kijelölni.

Az adatvédelmi tisztviselő lehet a szervezet alkalmazottja, de lehet szolgáltatási szerződés alapján szerződtetett külső vállalkozó is. Az adatvédelmi tisztviselő magánszemély vagy szervezet egyaránt lehet.

Mi tartozik az adatvédelmi tisztviselő feladat- és felelősségi körébe?

Az adatvédelmi tisztviselő segítséget nyújt az adatkezelőnek minden olyan ügyben, amely a személyes adatok védelméhez kapcsolódik. Az adatvédelmi tisztviselő feladatait és felelősségi körét „Az Európai Adatvédelmi Testület iránymutatásai az adatvédelmi tisztviselőkről" című dokumentum ismerteti részletesen.

A tisztség létrehozása esetén az adatvédelmi tisztviselő elérhetőségi adatait közzé kell tenni a kezdeményezés weboldalán (az európai polgári kezdeményezések nyilvántartásában), valamint az adatvédelmi nyilatkozatban

MEGJEGYZÉS: 

Azoknak az adatkezelési műveleteknek a tekintetében, amelyekért a közös adatkezelési megállapodás értelmében a Bizottság felelős (1. forgatókönyv), a Bizottság adatvédelmi tisztviselője figyelemmel kíséri, hogy eleget tesz-e a Bizottság az uniós adatvédelmi rendelet szerinti kötelezettségeinek. Az általános adatvédelmi rendelet 37. cikkével összhangban a szervezők kijelölhetnek adatvédelmi tisztviselőt a (közös) adatkezelőként rájuk vonatkozó felelősségi körökhöz kapcsolódóan.  

Hivatkozások:

Szeretne többet megtudni vagy közreműködni?