Glavni sadržaj
Europska građanska inicijativa

Smjernice za zaštitu podataka – 8. pitanje

Povratak na početnu stranicu Smjernica za zaštitu podataka za organizatore

 

Smjernice za zaštitu podataka – 8. pitanje

Koja je uloga službenika za zaštitu podataka? 

Kada trebate imenovati službenika za zaštitu podataka?

Imenovanje službenika za zaštitu podataka pravna je obveza, pogotovo ako se u velikim razmjerima obrađuju osjetljivi podaci.

Službenik za zaštitu podataka može biti netko iz vaše organizacije ili se s njime može sklopiti ugovor o vanjskim uslugama. Službenik za zaštitu podataka može biti pojedinac ili organizacija.

Koje su zadaće i odgovornosti službenika za zaštitu podataka?

Službenik za zaštitu podataka pomaže voditelju obrade u svim pitanjima koja se odnose na zaštitu osobnih podataka. Zadaće i odgovornosti službenika za zaštitu podataka detaljno su objašnjene u Smjernicama Europskog odbora za zaštitu podataka o službenicima za zaštitu podataka.

Ako se ta funkcija uspostavi, podaci za kontakt službenika za zaštitu podataka bit će objavljeni na internetskoj adresi inicijative u registru europskih građanskih inicijativa i u izjavi o zaštiti osobnih podataka

NAPOMENA: 

Kad je riječ o postupcima obrade za koje je Komisija odgovorna u okviru sporazuma o zajedničkom vođenju obrade (1. scenarij), Komisijin službenik za zaštitu podataka prati ispunjavanje Komisijinih obveza u okviru Uredbe EU-a o zaštiti podataka. Organizatori mogu imenovati službenika za zaštitu podataka u skladu s člankom 37. Opće uredbe o zaštiti podataka u vezi s odgovornostima koje imaju kao (zajednički) voditelj obrade.  

Referentni dokumenti:

Zainteresirani ste za učenje i suradnju?