Preskoči na glavno vsebino
Evropska državljanska pobuda

Zadnje novice

Judicial updates-court cases
  • 22/02/2024

Court final judgment on the Commission decision on the registration of the ECI ‘Cohesion policy for the equality of the regions and sustainability of the regional cultures’ (C-54/22 P)

Novica ni na voljo v slovenščini, vendar lahko uporabite strojni prevod na strani "Zadnje novice".

On 22 February 2024, the Court of Justice delivered its judgment in case C-54/22 P, Romania v Commission. The Commission’s 2019 decision to partially register the European Citizens’ Initiative (ECI) ‘Cohesion policy for the equality of the regions and sustainability of the regional cultures’ is upheld following the dismissal of Romania’s appeal.    

 

Logo of Stop Finning EU
  • 22/02/2024

Follow-up to the successful ECI “Stop Finning – Stop the Trade”  

Novica ni na voljo v slovenščini, vendar lahko uporabite strojni prevod na strani "Zadnje novice".

On 21 February, the European Commission published a call for evidence seeking views and expertise on the environmental, social and economic consequences of a potential ban on EU sales and international trade of loose shark fins and collecting feedback on potential policy options to better protect sharks and related marine ecosystems. 

The aim is to ensure the best informed, participatory and transparent way of deciding on the follow-up to the 2023 European citizens’ initiative “Stop Finning – Stop the Trade”. 

 

Imagine EU video competition - 2 students, Commission building, info on the prize
  • 21/02/2024

Results of the ImagineEU video competition for schools

Novica ni na voljo v slovenščini, vendar lahko uporabite strojni prevod na strani "Zadnje novice".

The ImagineEU video competition, launched in October 2023, invited young Europeans to think of concrete ideas that could benefit citizens across the EU – similarly to the European Citizens’ Initiative.    

 The jury selected the three best videos, submitted by school teams from France, Italy and Romania. The teams are awarded a study trip to Brussels in March.  

 

Fur Free Europe ECI logo
  • 09/02/2024

Predstavniki uspešne evropske državljanske pobude „Za Evropo brez krzna“ na sprejemu pri Evropski komisiji

Evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides je 9. februarja 2024 sprejela predstavnike uspešne evropske državljanske pobude „Za Evropo brez krzna“.

Komisarka je na srečanju predstavila odgovor Komisije na to pobudo, ki je bil sprejet 7. decembra 2023, in odgovorila na vprašanja organizatorjev. 

 

New initiative registered
  • 06/02/2024

Komisija delno prijavila evropsko državljansko pobudo o konoplji

Komisija je 6. februarja delno prijavila evropsko državljansko pobudo z naslovom „Evropska pobuda za konopljo“.

Organizatorji pobude pozivajo Komisijo, naj: (i) skliče vseevropsko skupščino državljanov o politikah v zvezi s konopljo, vključno s sankcijami in doslednostjo politik držav članic; (ii) omogoči dostop do medicinske konoplje in dovoljuje prevoz konoplje in njenih derivatov, predpisanih za terapevtske namene, da lahko državljani v polnosti koristijo pravico do zdravja; (iii) zagotovi potrebna sredstva za raziskave uporabe konoplje v terapevtske namene 

Komisija je sklenila, da se pobuda lahko prijavi le za drugi in tretji cilj, saj samo ta dva cilja izpolnjujeta zahteve za prijavo. Komisija je morala zavrniti prijavo prvega cilja pobude, saj nima pristojnosti za predložitev predloga pravnega akta Unije.

Delna prijava je bila opravljena po dvostopenjskem postopku, v katerem so bili organizatorji najprej pozvani, naj spremenijo prvotno pobudo ob upoštevanju prve ocene Komisije. 

Organizatorji imajo na voljo šest mesecev, da začnejo zbirati podpise. 

IT developments
  • 31/01/2024

Podpisovanje evropskih državljanskih pobud z elektronsko identiteto možno v 17 državah

Poljski državljani in državljanke lahko v podporo evropskim državljanskim pobudam v centralnem sistemu spletnega zbiranja zdaj uporabljajo eID (Profil Zaufany/mObywatel). S tem je Poljska 17. država EU, ki dopušča uporabo nacionalnega sistema eID za podpisovanje evropskih državljanskih pobud. Oglejte si pravila za vse države EU. 

New initiative registered
  • 24/01/2024

Komisija prijavila dve novi evropski državljanski pobudi

Evropska komisija je 24. januarja potrdila prijavi dveh novih državljanskih pobud.

Pobuda „Prepoved praks za spreobrnitev spolne usmerjenosti v Evropski uniji“ poziva k prepovedi posegov, ki vodijo do spremembe, zatiranja ali potlačenja spolne usmerjenosti, spolne identitete in/ali spolnega izraza državljank in državljanov LGBTIQ+.

„Evropska državljanska pobuda za zaščito kmetijstva in podeželskega gospodarstva v Evropi“ poziva k zaščiti evropskega kmetijstva in podeželskega gospodarstva s pomočjo regulativnega okvira, ki bi temeljil na več elementih, vključno s prednostno rabo kmetijskih zemljišč za proizvodnjo hrane, zagotavljanjem prehranske suverenosti ter reševanjem vprašanj prehranske verige in visokih cen. 

Organizatorji imajo zdaj na voljo šest mesecev, da začnejo zbirati izjave o podpori.

Public voting phase - ImagineEU competition
  • 20/12/2023

Video natečaj „ImagineEU“ – javno glasovanje je odprto do 28. januarja 2024

V okviru video natečaja „ImagineEU“ se je 20. decembra začelo javno glasovanje. Dijaki v zadnjih dveh letnikih srednje šole so bili povabljeni, naj po zgledu evropske državljanske pobude v kratkem videoposnetku predstavijo konkretne ideje, ki bi lahko koristile državljankam in državljanom po vsej Evropski uniji. 

Zdaj si lahko ogledate videoposnetke dijakov in oddate glas za tiste, ki so vam najbolj všeč. Glasovanje je odprto do 28. januarja 2024, glasujete pa lahko za toliko videoposnetkov, kot želite.

Initiative answered (successful)
  • 07/12/2023

Odgovori Evropske komisije na pobudo „Za Evropo brez krzna“

Evropska komisija je danes objavila odgovor na evropsko državljansko pobudo „Za Evropo brez krzna“, deseto uspešno pobudo, ki jo je podprlo več kot milijon državljank in državljanov po vsej EU. Pobuda je zbrala več kot 1,5 milijona veljavnih podpisov in dosegla zahtevane pragove v 18 državah članicah.

Sporočilo Komisije

ECI logo
  • 06/12/2023

Komisija sprejela poročilo o pregledu evropske državljanske pobude

Komisija je danes sprejela prvo poročiloo izvajanju revidirane uredbe o evropski državljanski pobudi. Poročilo predstavlja napredek po reviziji uredbe leta 2020, napoveduje pa tudi sklop praktičnih ukrepov za še boljše delovanje evropske državljanske pobude in nadaljnje vključevanje evropskih državljanov v demokratične procese EU. Oglejte si namensko spletno stran ter ključna dejstva in številke za obdobje poročanja.

Bi želeli izvedeti več in sodelovati?