Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών

Αρχική σελίδα

Εκφράστε δυναμικότερα την άποψή σας για τις πολιτικές που επηρεάζουν τη ζωή σας. Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών είναι ένας μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορείτε να συμβάλετε στη διαμόρφωση της ΕΕ, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νέους νόμους. Μόλις μια πρωτοβουλία συγκεντρώσει 1 εκατομμύριο υπογραφές, η Επιτροπή θα αποφασίσει σε ποιες ενέργειες θα προβεί. Δείτε πώς λειτουργεί βήμα βήμα
Εάν σκοπεύετε να ξεκινήσετε μια πρωτοβουλία, συμβουλευτείτε το Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών για νομικές και πρακτικές συμβουλές.
Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών: το δικαίωμά σας ως πολίτης της ΕΕ

Τελευταίες ειδήσεις

IT developments
  • 01/12/2023

Updates to the Central Online Collection System

Η είδηση δεν είναι διαθέσιμη στα ελληνικά, αλλά μπορεί να μεταφραστεί αυτόματα στη σελίδα " Τελευταίες ειδήσεις .

A new version of the Central Online Collection System, used by individual ECIs to collect support online, is available now. Users may notice improvements in the look and feel, for example, the improved map of Europe with information on support numbers per country. As support using electronic identification (eID) is getting more popular, the users can now easily see which national electronic identification scheme is available for them.

ECI Forum webinar invitation, with title and date
  • 21/11/2023

Webinar ‘What is the ECI and Why Should I Care?’ - 23 November

Η είδηση δεν είναι διαθέσιμη στα ελληνικά, αλλά μπορεί να μεταφραστεί αυτόματα στη σελίδα " Τελευταίες ειδήσεις .

On Thursday, 23 November, at 12.30 CET, the ECI Forum will host a webinar ‘What is the ECI and Why Should I Care?’. This webinar will focus on the process of the ECI, the support tools available to organisers and testimonials from two organisers of successful initiatives.

 

New initiative registered
  • 08/11/2023

Η Επιτροπή καταχωρίζει τέσσερις νέες Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών

Στις 8 Νοεμβρίου 2023, η Επιτροπή καταχώρισε τις εξής τέσσερις Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών»: «Πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στις στάσεις λεωφορείων της ΕΕ», «Εμπιστοσύνη και ελευθερία», «Θα γίνω πολίτης της ΕΕ» και «Δημιουργία Ευρωπαϊκής Αρχής Περιβάλλοντος».

Η πρωτοβουλία «Πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στις στάσεις λεωφορείων της ΕΕ» ζητεί την ενσωμάτωση κωδικών QR στις στάσεις λεωφορείων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ώστε να μπορούν οι επιβάτες να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο.

Η πρωτοβουλία «Εμπιστοσύνη και ελευθερία» ζητεί τη λήψη μέτρων σχετικά με τη συναίνεση μετά από ενημέρωση, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία και τη σωματική αυτονομία. Ειδικότερα, η πρωτοβουλία αναφέρεται στο δικαίωμα λήψης τεκμηριωμένων αποφάσεων σχετικά με τις επιλογές υγειονομικής περίθαλψης και θεραπείας.

 Η πρωτοβουλία «Θα γίνω πολίτης της ΕΕ: Μια ΕΠΠ για τη σύνδεση της εθνικής και της ευρωπαϊκής ιθαγένειας» αποσκοπεί στο να εισαγάγει το δικαίωμα στην εκπαίδευση σχετικά με την ευρωπαϊκή ιθαγένεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και να στηρίξει το εν λόγω δικαίωμα μέσω της εισαγωγής διαφόρων απαιτήσεων.

Η πρωτοβουλία «Δημιουργία Ευρωπαϊκής Αρχής Περιβάλλοντος» ζητεί τη σύσταση Ευρωπαϊκής Αρχής Περιβάλλοντος, η οποία θα έχει την εξουσία να εκδίδει δεσμευτικές διοικητικές αποφάσεις, να παρακολουθεί δραστηριότητες που έχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και να επιβάλει κυρώσεις για την πάταξη της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Με αυτές τις 4 νέες πρωτοβουλίες, ο αριθμός των πρωτοβουλιών που καταχωρίστηκαν το 2023 είναι πλέον 11. Οι διοργανωτές και διοργανώτριες των πρωτοβουλιών έχουν τώρα στη διάθεσή τους έξι μήνες για να επιλέξουν την ημερομηνία έναρξης της συγκέντρωσης δηλώσεων υποστήριξης.

 

Θέλετε να μάθετε και να συνεργαστείτε;