Direct la conținutul principal
Inițiativa cetățenească europeană

Apa și salubritatea sunt un drept al omului! Apa este un bun public, nu o marfă!

Depunerea și examinarea

Right2Water a fost prima inițiativă cetățenească europeană care a întrunit numărul obligatoriu de semnatari. Ea a fost depusă la Comisie pe 20 decembrie 2013. Detalii în comunicatul de presă.

La data de 17.2.2014, organizatorii s-au întâlnit cu Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei. Detalii în comunicatul de presă.

La data de 17.2.2014 a avut loc o audiere publică la Parlamentul European.

În ziua de 19.3.2014, Comisia a adoptat comunicarea privind acțiunile pe care intenționează să le întreprindă ca răspuns la inițiativă. Detalii în comunicatul de presă.

Răspunsul Comisiei Europene

Comisia s-a angajat să ia în special următoarele măsuri:

  • să consolideze punerea în aplicare a legislației UE privind calitatea apei, pe baza angajamentelor prezentate în cel de-al 7-lea program de acțiune pentru mediu (PAM) și în Planul de salvgardare a resurselor de apă ale Europei;
  • să lanseze o consultare publică la nivel european în legătură cu Directiva privind apa potabilă, în special pentru a îmbunătăți accesul la apă de calitate în UE;
  • să îmbunătățească transparența gestionării datelor referitoare la apele urbane reziduale și la apa potabilă și să analizeze ideea de evaluare comparativă a calității apei;
  • să instaureze un dialog mai structurat între părțile interesate cu privire la transparența din sectorul apei;
  • să coopereze cu organizatorii inițiativelor existente pentru a oferi un ansamblu mai vast de criterii de referință pentru serviciile legate de utilizarea apei;
  • să stimuleze abordări inovatoare privind asistența pentru dezvoltare (de exemplu, sprijinirea parteneriatelor dintre operatorii din domeniul apei și a parteneriatelor public-public); să promoveze schimbul de bune practici între statele membre (de exemplu, cu privire la instrumentele de solidaritate) și să identifice noi oportunități de cooperare;
  • să promoveze accesul universal la apă potabilă și la salubritate ca domeniu prioritar în cadrul obiectivelor de dezvoltare durabilă.

Documente oficiale referitoare la decizie:

Măsuri subsecvente

Această secțiune furnizează informații actualizate periodic cu privire la măsurile subsecvente care au fost luate de către Comisie și de către alte instituții în urma răspunsului Comisiei.

Măsuri legislative:

  • O primă măsură luată datorită inițiativei cetățenești europene Right2Water a fost modificarea Directivei privind apa potabilă. Modificarea a intrat în vigoare pe 28 octombrie 2015, având ca scop îmbunătățirea monitorizării calității apei potabile în Europa (citiți comunicatul de presă).
  • Pe 1 februarie 2018, Comisia a adoptat o propunere de revizuire a Directivei privind apa potabilă. Această propunere vine ca reacție la inițiativă și prevede, printre altele, obligația statelor membre de a îmbunătăți accesul la apă și de a asigura accesul grupurilor vulnerabile și marginalizate (a se vedea comunicatul de presă). Propunerea se bazează pe evaluarea Directivei privind apa potabilă, realizată în 2016 și pe consultarea publică privind calitatea apei potabile în UE, realizată în 2014.  Pe 16 decembrie 2020, Parlamentul European a adoptat în mod oficial Directiva revizuită privind apa potabilă. Directiva a intrat în vigoare la 12 ianuarie 2021. Statele membre au avut ca termen data de 12 ianuarie 2023 pentru a transpune dispozițiile directivei în legislația națională.
  • În mai 2018, Comisia a adoptat o propunere de regulament privind cerințele minime pentru reutilizarea apei. Normele propuse vizează să stimuleze și să faciliteze reutilizarea apei pentru irigațiile agricole din UE. Regulamentul bazat pe această propunere a intrat în vigoare în iunie 2020. Noile norme se aplică de la 26 iunie 2023.
    Detalii despre această inițiativă pe site-ul dedicat al Comisiei.
  • În ianuarie 2024, Comisia a adoptat noi standarde minime de igienă pentru materialele și produsele care intră în contact cu apa de băut. Acestea se vor aplica de la 31 decembrie 2026 materialelor și produselor folosite în instalațiile noi, iar în cazul instalațiilor vechi, din momentul în care sunt renovate sau reparate. Aceste standarde de igienă reprezintă o etapă foarte importantă a aplicării Directivei reformate privind apa potabilă. Prin urmare, implementarea lor răspunde și inițiativei Right2Water.
     
  • Detalii despre această inițiativă pe site-ul dedicat al Comisiei.

Punerea în aplicare și revizuirea legislației europene existente:

  • Rapoartele ulterioare privind punerea în aplicare a Directivei-cadru privind apa și a Directivei privind inundațiile au fost publicate în 2015, 2019 și 2021. Pentru detalii, consultați site-ul dedicat.
  • În conformitate cu cerințele de la articolul 19 alineatul (2) din Directiva-cadru privind apa, Comisia pregătește o revizuire a acestei directive.

Pilonul european al drepturilor sociale:

  • Pilonul european al drepturilor sociale, proclamat de către Parlamentul European, Consiliu și Comisie la data de 17.11.2017, face o trimitere explicită la dreptul cetățenilor la apă și salubritate, în principiul 20 – „Accesul la servicii esențiale”.

Transparența și evaluarea comparativă:

  • În zilele de 9.9.2014 și 12.10.2015 au avut loc la Bruxelles reuniuni ale părților interesate pe tema evaluării calității apei și a serviciilor aferente. Acest dialog se înscrie în seria de măsuri anunțate în comunicare și își propune să îmbunătățească transparența privind serviciile de aprovizionare cu apă și salubrizare. Găsiți toate documentele asociate în acest registru.

Cooperarea pentru dezvoltare și dezvoltarea durabilă:

  • Apa și salubritatea” au fost identificate de către Comisie ca fiind un domeniu prioritar major pentru cadrul de dezvoltare post-2015, așa cum se arată în comunicarea „O viață decentă pentru toți: de la viziune la acțiune colectivă” [COM(2014) 335], adoptată la 2.6.2014. Eforturile UE au contribuit substanțial la menținerea accesului universal la apă și la salubritate în lista obiectivelor de dezvoltare durabilă din „Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă” (Obiectivul 6: asigurarea disponibilității și gestionării durabile a apei și salubrității pentru toți), adoptat de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite la data de 25.9.2015.
  • În același timp, Comisia Europeană colaborează cu diferiți parteneri pentru a stimula abordări inovatoare privind asistența pentru dezvoltare (de exemplu, sprijinirea parteneriatelor dintre operatorii din domeniul apei și a parteneriatelor public-public), promovarea schimbului de bune practici între statele membre (de exemplu, cu privire la instrumentele de solidaritate) și identificarea unor noi oportunități de cooperare. Acest dialog are loc în cadrul unor ateliere specializate și al forurilor internaționale. EuropeAid a organizat un atelier cu tema „Parteneriate inovatoare și mecanisme de finanțare” ca modalități de a promova accesul la apă potabilă și la instalații sanitare în țările în curs de dezvoltare. Acest eveniment a vizat, de asemenea, să exploreze rolul potențial al actorilor și instituțiilor UE în încurajarea cooperării și a schimbului de bune practici în materie de apă. În cadrul celui de-al 7-lea Forum mondial al apei din Coreea de Sud, comisarul Mimica a subliniat și angajamentul UE în acest domeniu, în cursul sesiunii tematice privind „mecanismele inovatoare de finanțare pentru întreprinderi mici și operatorii de distribuție descentralizată a apei și canalizării și diferiții actori”.

Informații suplimentare

  • La data de 8.9.2015, Parlamentul European a adoptat un raport din proprie inițiativă privind măsurile subsecvente inițiativei cetățenești europene Right2Water.
  • Comitetul Economic și Social European, reunit în sesiune plenară, a adoptat, la data de 15.10.2014, avizul său privind comunicarea Comisiei în răspuns la inițiativa Right2Water.
Doriți să descoperiți totul despre ICE și să comunicați despre instrument?